Din tonårsrätt till konfidentiell reproduktiv och sexuell hälso- och sjukvård

Anonim

I en perfekt värld skulle tonåringar prata med sina föräldrar om sina sexuella beslut. De skulle närma sig sina föräldrar med frågor om deras reproduktiv hälsa eller hålla ärliga samtal om sina planer på att bli sexuellt aktiva. Och i sin tur skulle föräldrar erbjuda utbildning om reproduktiv och sexuell hälso- och sjukvård.

Tyvärr händer många av dessa konversationer aldrig. Huruvida en tonåring oroar sina föräldrar kommer att bli besviken i sina beslut eller han är generad att ta upp frågor om sex, många tonåringar känner sig inte bekväma att gå till sina föräldrar.

Men många tonåringar känner sig bekväma och pratar med sina läkare om deras sexuella beslut och reproduktiva bekymmer. Till överraskning av vissa föräldrar kan en tonåring bli testad för graviditet eller behandlad för könsvårtor utan föräldrars medgivande.

Medan statliga lagar varierar på detaljerna, har din tonårig rätt till konfidentiell reproduktiv och sexuell hälso- och sjukvård. Men de flesta föräldrar är inte säkra exakt vad det betyder. De undrar saker som:

  • Kan min tonåring få en abort utan att jag vet?
  • Om en läkare lär mig att min tonåring har en sexuellt överförd infektion, kommer doktorn att berätta för mig?
  • Om min dotter blir gravid, kan jag insistera på att hon gav barnet upp för adoption?
  • Kan en läkare ge min dotter HPV-vaccinet även om jag inte vill att hon ska få det?

Din tonårsrätt till konfidentiell reproduktiv hälso- och sjukvård

Sekretess mellan en läkare och en patient - även när den patienten är mindreårig - är väsentlig för god hälsa. Många tonåringar skulle inte vara ärliga med sina läkare om de tyckte att deras hälsoinformation var avslöjad för sina föräldrar.

Dessutom skulle många tonåringar inte söka preventivmedel eller behandling för sexuellt överförbara infektioner om deras föräldrar var tvungna att delta i utnämningarna. I en regional undersökning av ungdomar sa bara 20 procent av tonåren att de skulle prata med en läkare om födelsekontroll, drogbruk och sexuellt överförbara infektioner om läkaren fick mandat att rapportera informationen till sina föräldrar.

Konfidentiell sexuell och reproduktiv hälsovård för tonåringar är inte avsedd att hålla föräldrar i mörkret. Det är dock menat att ge tonåringar tillgång till vital sjukvård. Utan det kan många sexuellt överförbara infektioner bli obehandlade och många tonåringar kan sakna tillgång till preventivmedel.

Sekretess sträcker sig bortom reproduktiv hälsa för minderåriga. Tonåringar har också rätt till konfidentiell psykisk hälsa och behandling av drogmissbruk.

I vissa stater kan läkare uppleva allvarliga disciplinära åtgärder för att avslöja en minderårig konfidentiell sexuell information. I andra stater har läkare lite mer frihet att bestämma när det kan vara i minors bästa att föräldern ska bli informerad.

Preventivmedel och familjeplanering

Tonårsgraviditeten har minskat i USA under de senaste två decennierna, och experter tror att detta delvis beror på ökad tillgång till preventivmedel. Under de senaste 30 åren har stater ökat minderåriga möjligheter att få tillgång till preventivmedel utan föräldrars medgivande.

För närvarande tillåter 21 stater och District of Columbia att mindreåriga tillåter samtycke till preventivmedel. Föräldrar behöver inte informeras om en minderårig har födelsekontroll.

Vissa stater tillåter endast minderåriga att godkänna under vissa förutsättningar, till exempel:

  • Om en läkare bestämmer den mindreåriga skulle det utgöra en hälsorisk i avsaknad av preventivmedel
  • Om en minderårig är gravid eller tidigare har varit gravid
  • Om en minderårig har redan examen gymnasiet eller nått en viss lägsta ålder
  • Om en minderårig demonstrerar "mognad"
  • Om en professionell, som en annan läkare eller medlem av prästerskapet, refererar en minor för tjänster

Under de flesta förhållanden kan tonåringar få p-piller, kondomer, nödsäkerhetsmedel och andra preventivmedel utan föräldrarnas kunskaper.

HPV-vaccin

Vissa typer av humant papillomavirus är sexuellt överförda. Medan vissa former av HPV kan leda till livmoderhalscancer kan andra leda till könsvårtor. Vissa stammar verkar inte ha några skadliga effekter alls.

HPV-vaccinet skyddar mot de typer av HPV som orsakar de flesta fall av livmoderhalscancer och könsvårtor. American Academy of Pediatrics och American Academy of Family Physicians rekommenderar att alla pojkar och tjejer får HPV-vaccinet i åldern 11 eller 12 år.

Många föräldrar har dock farhågor om vaccinet och vill inte att deras barn ska få det. Men i vissa fall vill minderåriga vaccinen, även om deras föräldrar är emot.

I vissa stater kan minderåriga fortfarande få vaccinet, oavsett föräldrars motstånd. I andra stater måste föräldrarna ge samtycke innan vaccinet kan ges.

Graviditetstestning och rådgivning

Tonåringar kan köpa överklagande graviditetstester i butiken utan föräldrakunskap. De kan också söka graviditetstestning och rådgivning från en läkare utan föräldrars samtycke.

Under de flesta omständigheter kommer en läkare inte att avslöja att ditt barn tog ett graviditetstest. Istället kommer läkaren att prata med din tonåring om hennes alternativ och informera henne om sina rättigheter i ditt tillstånd.

Prenatal Care

Trettiotvå stater och District of Columbia har lagar som uttryckligen staten minderåriga kan godkänna för prenatal vård. Vissa stater tillåter en läkare att tillhandahålla prenatal vård men tillåta läkaren att berätta föräldrarna när det är i en minderårigas bästa intresse.

Test och behandling för sexuellt överförda infektioner

Alla stater tillåter minderåriga att godkänna testning och behandling för sexuellt överförbara infektioner. Så en tonåring som misstänker att han kan ha ingått ett STI kan fråga sin läkare för en tentamen och ett test. Då kan han bli ordinerad läkemedel eller genomgå ett förfarande för att behandla en infektion.

Arton stater tillåter en läkare att informera en förälder när det är i en ungas bästa intresse. Men det betyder inte att en läkare är skyldig att kontakta föräldrarna.

Många stater har separata lagar som omfattar hiv-testning och behandling. Medan vissa stater tillåter minderåriga att godkänna behandling, kräver andra stater att en läkare måste berätta för en förälder om en mindre test är positiv.

Abort

Trots nedgången i tonåringar som föds blir omkring 250 000 tonårsflickor fortfarande gravid varje år. Studier uppskattar 75 procent av dessa graviditeter är oavsiktliga.

Bland 15 till 19-åringar i 2011 slutade cirka 60 procent av graviditeterna i födseln. Ungefär 26 procent av tonåren hade aborter.

Abortföreskrifter för minderåriga varierar från stat till stat. Connecticut, Maine och District of Columbia tillåter minderåriga att godkänna en abort utan föräldraanmälan.

Tjugotal stater kräver minst en förälder samtycke till en minderårig abort. Men, 12 stater kräver att minst en förälder blir underrättad om aborten, men den föräldern behöver inte ge samtycke.

Vissa stater kräver att en vuxen ger samtycke, men vuxen behöver inte vara förälder. En morförälder eller moster kan till exempel ge tillstånd.

Andra stater tillåter minderåriga att kringgå föräldrar genom att få domstolens godkännande. En domare kan ursäkta en minderårig från att underrätta en förälder under vissa förutsättningar, som när en förälder inte spelar en aktiv roll i en tonårs liv eller när det finns bevis för missbruk.

Adoption

De flesta stater tillåter en minderårig att placera en baby upp för adoption utan tillstånd från sina föräldrar. Tio stater kräver att en vuxen är involverad i adoptionsprocessen.

Fyra stater kräver att tonårets föräldrar samtycker innan hon kan lägga upp en baby för adoption. Pennsylvania kräver föräldrar att bli underrättad, men de behöver inte nödvändigtvis ge samtycke.

Vissa stater kräver att minderåriga är minst 16 år innan de får ge sitt samtycke. Andra stater tillåter att föräldrarnas medgivande avstår ifall en minderårig är "tillräckligt mogen och välinformerad".

Slutligen ger ett fåtal stater en domstol som utsetts till advokat att representera en minderårig i domstol. Juridisk rådgivare hjälper till med antagandehörningar.

Samtycke till sjukvård för en spädbarn

Om en 16-årig har en bebis, och barnet behöver operation, kan 16-åringen ge sitt samtycke? I vissa stater är svaret ja.

Nästan alla stater tillåter en mindreårig som är förälder att samtycka till barnets vård. Men inte alla stater tillåter en minderårig att samtycka till operation.

Mandated Reporting

Läkare är bemyndigade reportrar av missbruk och försummelse. Så under vissa omständigheter kan en läkare enligt lag anmäla information till barnskyddstjänster.

Om en 14-årig tonåring avslöjar att hon är sexuell aktiv med en 35-årig man, kan läkaren exempelvis bli skyldig att meddela myndigheterna att hon utsätts för sexuella övergrepp. En läkare kan också informera föräldrar om en tonåring har blivit sexuellt övergrepp.

Sätt som du kan få oavsiktligt lära dig om din tonårds hälsovård

Självklart, bara för att din tonåring inte berättar för dig - och läkaren inte avslöjar det - betyder inte att du inte kommer ta reda på det. Om din tonåring använder din sjukförsäkring kan du få förklaringen av förmåner i posten. Men din tonåring kan också be läkaren att inte betala din försäkring.

Många kliniker erbjuder kostnadsfria och billiga tjänster för tonåringar. Så kan din tonåring kunna betala för sin behandling på egen hand, eller han får inte behöva betala någonting alls.

Du kan också få påminnelsen om att din tonåring har en doktorsavdelning på din telefon om din tonåring inte frågar kontoret att inte ringa. Eller det kan hända att du får se ett textmeddelande från apoteket som påminner din tonåring för att hämta receptet.

Uppmuntra din tonåring att komma till dig

Ingen förälder vill bli kvar i mörkret om sin tonårs hälsa. Att hålla öppna och ärliga samtal om sex med din tonåring är nyckeln till att uppmuntra din tonåring att komma till dig.

Det är också viktigt att låta din tonåring prata med en läkare privat. Om du deltar i dina tonåringar, erbjud dig att ursäkta dig själv i några minuter så din tonåring kan ställa frågor eller avslöja information som han kanske inte känner sig bekväm med att prata om med dig.

Populära Inlägg

Läs Mer