Din första perioden postpartum

Anonim

Efter en period på nio plus månader från menstruationsblödning kan din första efterbordsperiod komma som en överraskning. Utan att ha en senaste senaste period, är det svårt att gissa då kommer nästa att anlända. Och om du har haft oskyddad sex efter att barnet kom, kan du vara nervös för att bli gravid igen innan du är känslomässigt och fysiskt redo.

Under graviditeten lär du dig mycket om din kropp och får mycket råd från andra kvinnor. Men en sak som sällan diskuteras är postpartumperioder och hur de kan förändras.

Om din menstruationscykel tidigare kollat ​​som urverk kan du fångas av en längre eller kortare cykel eller en som är helt oförutsägbar.

Förutom en annan tidslinje kan flödet, längden och krampningsgraden ändras. Vissa kvinnor som haft mycket tunga perioder före graviditeten, fann att deras perioder kan vara mycket ljusare eller vice versa.

Postpartum Blödning

Efter att du har fött, blöder du vaginalt om du har en vaginal födelse eller en kejsarsnitt. Detta är platsen för din placenta helande och är känd som lochia.

Denna blödning kommer att ligga i sex till åtta veckor efter att du har fått en bebis och anses inte vara en återgång till din normala menstruationscykel eller anses vara din första perioden efter parfym.

När kommer min period tillbaka?

När postpartumblödningen har slutat kan din tid återvända när som helst från några veckor till månader eller till och med år senare. En nyckelfaktor för att bestämma när menstruationsavkastningen är amning. Medan vissa kvinnor får sin tid även om de ammar, gör de flesta inte.

Icke ammande mödrar

Vissa kvinnor som inte ammar har sin cykelåterkomst inom de närmaste sex veckorna. De flesta kvinnor har det tillbaka inom några månader. Forskning tyder på att 70 procent av mödrar som inte ammar kommer att få sin period tillbaka med 12 veckor postpartum.

Amning mammor

Om du är sjuksköterska har du vanligtvis inte din normala period i många månader beroende på mängden och frekvensen av omvårdnaden och ett antal tilläggsmaterial, om det finns några. Forskning tyder på att endast 20 procent av ammande mammor kommer att få sin period tillbaka inom de första sex månaderna.

När du har avvänjat, kommer din period vanligtvis att följa inom en månad eller två. Du kan också se din period tillbaka när ditt barn börjar äta mer fasta matar eller om du börjar komplettera med formel eller fasta substanser. Detta är normalt eftersom mängden amning är mindre, vilket innebär att du är mer benägna att ägglossa.

Graviditet är möjlig under amning

Det är viktigt att komma ihåg att du fortfarande kan ägglossas medan du ammar, och du kan bli gravid igen under denna tid. Risken för ägglossning under de första sex månaderna efter att ha barn, medan du ammar, är ungefär 1 procent till 5 procent.

Vissa kvinnor använder laktations-amenorré (LAM) -tekniken som ett medel för preventivmedel under denna tid. Detta är en mycket specifik metod för födelsekontroll med strikta regler. Inte alla ammande mamma kan använda detta för födelsekontroll.

Vad är den första perioden som?

Vissa mödrar tycker att deras perioder inte har förändrats, medan andra finner dem mer eller mindre smärtsamma eller tunga.

Premenstruella syndrom symtom kan också förändras till det bättre eller sämre efter bärande barn. För vissa kvinnor är PMS-symtomen starkare, medan andra kvinnor finner att de inte längre är så starka drabbade av hormonella förändringar i dagarna före deras period.

För många kvinnor är återkomsten av PMS den första indikatorn att deras period kommer att komma fram snart.

Ett ord från Verywell

Om du upptäcker att din period har förändrats värre eller om du har starka PMS-symtom, gör en tid för att se din läkare eller barnmorska. Dessa symtom kan vara relaterade till den metod för födelsekontroll som du använder, din ålder eller andra faktorer som inte är relaterade till att föda.

Populära Inlägg

Läs Mer