Din 3 veckors gamla barns utveckling

Anonim

Föräldraskap till en 3-veckors baby kan vara början på ett stort skifte för dig och din lilla. Vid 3 veckor kommer ditt barn att bli mycket mer alert och aktiv. De kan till och med verka som en helt annan bebis än den du tog hem. Precis när du fick hänga på saker ändras din bebis igen. Välkommen till föräldraskapet!

När din baby växer är det viktigt för dig att veta vad man kan förvänta sig från varje skede av livet och för att bäst förbereda dig för dessa förändringar. Här är vad du kan förvänta dig från din 3 veckor gamla.

Din växande baby

Din baby fortsätter att växa mycket under denna månad, med en hastighet på att få 2/3 av en ounce (20-30 gram) per dag och sätta på 1, 5-2 tum (4, 5-5 centimeter) i slutet av den första månad av liv. Vid 2, 5 veckor gammal kommer den genomsnittliga manliga bebisen att ha en huvudomkrets på 39, 21 centimeter, medan den genomsnittliga huvudomkretsen för kvinnliga bebisar är 37, 97 centimeter.

Utvecklingsmilstoler

Mind & Body

Din 3 veckors gamla bebis blir starkare och förändras varje dag. De kan lyfta huvudet upp i några sekunder och kan till och med vända huvudet från sidan, speciellt för att följa med dig eller en vårdgivare när du rör dig bort eller runt rummet. Din lilla kommer att älska att titta på dig och kan se ut som om de noggrant studerar dina ansiktsuttryck eller lyssnar på dig chatt. Även om de inte kan förstå dina ord än, talar högt för ditt barn bra för språkutveckling, även vid denna tidiga ålder.

När din lilla växer kan det finnas vissa "växande smärtor" med mer gråt eller noggrannhet än tidigare veckor, särskilt på kvällen. Vissa barn kan också utveckla kolik vid denna ålder. Här är vad du kan göra för att hjälpa till:

 • Introducera en lugnande kvällsrutin : Du kan starta en rutin som innebär ett mildt bad, följt av spädbarnsmassage med säker baby lotion. Om din baby är gullig, kan du också följa spädbarnsmassage för att lindra överdriven gas.
 • Använd inte gripe vatten : Medan gripe vatten är en gammal hustru för att mildra gas och irritabilitet, har studier visat att gripe vatten inte är effektivt och kan faktiskt skada din baby.
 • Var uppmärksam på din kost : Om du ammar, kan det vara möjligt att något i din kost kan störa ditt barns mage. Om din baby är noga efter matning, spottar mer än normalt, eller har mycket gas, kan det vara till hjälp att hålla reda på vad du äter för att avgöra om det finns en länk. Vissa livsmedel som choklad, koffein eller fröad frukt som hallon kan leda till matsmältningsproblem med spädbarn.
 • Sätt barnet på en säker plats : Nu och då behöver du bara en paus från en baby som gråter. Om de har matats, ändrats och du når din brytpunkt, tryck inte förbi den. Om du känner att du behöver en paus, ta en. Sätt ditt barn ner i spjälsängen i några minuter medan du tar ett djupt andetag. Om du någonsin tycker om att skaka din baby, lägg barnet och gå bort. Varje förälder behöver en paus från tid till annan och en baby som har kolik eller noga kan vara mycket utmanande.

När ska man oroa sig

Det kan vara svårt att skilja om ditt barn upplever "normal" krånglighet eller om det är något annat fel. Om din baby visar tecken på överdriven spytbildning, är projektil kräkningar, har blod i avföringen, inte gå ner i vikt eller vägrar att äta, bör du söka läkarvård. Colic tenderar att börja ungefär 3 veckor gammal, så du kan hålla reda på hur länge ditt barn gråter och när det brukar hända. Hos spädbarn med kolik kan det finnas perioder med att gråta de senaste två till tre timmarna per dag, särskilt på natten.

Enkla sätt att lugna en baby med kolik

En dag i livet

Vid 3 veckor gammal bör din barns dagliga rutin innehålla regelbunden magetid. Du kanske inte behöver lägga barnet på ett strikt schema, bara leta efter små fickor på dagen för att presentera magetid. Din lilla kanske inte gillar det först, men det är ett viktigt sätt att börja bygga nackmusklerna för att uppmuntra till en riktig utveckling. Håll det enkelt genom att placera ditt barn på barnkammaren eller filten på golvet eller med en amningspuda. Var noga med att alltid vara nära din bebis och lämna aldrig dem obesvarade under mage tid.

Om det här är din första baby, om tre veckor kanske du undrar vad du gör "med" en baby. Visst kan du stirra på dem hela dagen (och natten) och byta mycket blöjor, men du kanske båda behöver lite mer stimulans under dagen. Tre veckor är en bra tid att prova några nya aktiviteter tillsammans, till exempel:

 • Gå ut på en promenad med ditt barn i en barnvagn
 • Introducerar några leksaker, som en lekmatta eller barnmobil
 • Att ta en film tillsammans med ditt barn i en bilstol eller bärare

Barnomsorg Basics

Om din baby omskärdes vid födseln, kan du fortsätta att rengöra penis med vanlig tvål och vatten. Vid denna ålder borde omskärningsstället läktas, så om du märker någon rodnad, pus eller dränering, se till att den ses hos en läkare. Om ditt barn är omärkat eller har någon förhud kvar på penis, bör du aldrig tvinga förhuden ner. En mans hudsömning kommer naturligtvis att återvända någonstans vid 5 års ålder, men kan i vissa fall ta längre tid. Fram till dess, bara rengöra huvudet på penis som du skulle någon annan del av kroppen.

För babyflickor har du kanske märkt det tillfälliga vaginala urladdningen under blöjbyten eller badtiden under de senaste veckorna. Det kan se klart, vitt eller blodig i utseende och även om det kan vara alarmerande i början är det normalt. Vaginalt urladdning kan orsakas av moderns hormoner under graviditet, leverans och bröstmjölksproduktion, och den ska spridas runt denna tid. Om du märker utsläpp som varar längre än det, diskutera det med din bebis doktor.

Moderns hormoner kan också få barnet att se ut som om de har förstorade bröst i de nyfödda dagarna. Vid den här veckan bör dock svullnaden gå ner.

Vid denna tidpunkt kan ditt barn utveckla en täppt tårkanal, kallad lacrimal duct obstruction, i en eller båda ögonen. Du kanske inte ens inser det förrän du märker vattnig eller grön dränering fast nära ögat. Täppt kanaler är vanliga hos spädbarn och kommer ofta att lösa sig själva när barnet blir en. Men i vissa fall kan de bli smittade. Hjälp rensa din babys tårkanal genom att applicera en varm tvättdukpress för att rengöra dräneringen och hjälpa till att tömma kanalen.

Du kan också märka nya hudproblem för din 3 veckors gamla bebis, till exempel hudutslag, baby akne (nej, det här är inte tonåren, ändå!), Eller "skalor" på hårbotten, kallad vaggahatt. Många av hudirritationerna i denna ålder är mindre och normala, men behåll din lilla en bekväm genom att prova följande:

 • Undvik hårda tvål i badet.
 • Minska badtiderna en eller två gånger i veckan.
 • Använd mild, barnsäker tvättmedel och tygmjukgörare.
 • Övervaka om symtomen förvärras med förändringar i hudvårdsprodukter och försök att undvika allt som irriterar ditt barns hud.
 • Låt inte "pop" eller klämma på dina barns fläckar - de kommer att lösa sig själv med tiden.
 • Använd en baby kam eller borste för att försiktigt lossa vågens vagga medan du är i badet.
 • Låt din baby gå utan kläder eller blöjor i en timme eller två i huset, särskilt på sommaren om de upplever värme eller blötsutslag.

Matning och näring

Vid 3 veckor gammal bör din lilla vara tillräckligt gammal för att prova en napp om du vill presentera en. Vissa läkare råder föräldrar att undvika att använda pacifiers tidigt i deras barns liv, eftersom amning börjar förhindra bröstvårdsförvirring och se till att en mammas mjölkförsörjning är korrekt fastställd, vilket det borde vara vid den här tiden.

American Academy of Pediatrics rekommenderar att du försöker det eftersom studier har visat att nappanvändning är förknippad med en lägre förekomst av SIDS. Men kom ihåg, det finns inget rätt eller felaktigt beslut om att använda en napp med ditt barn, så det är ett personligt val. Inte alla barn kommer nödvändigtvis vilja använda en napp, så tvinga aldrig det.

Även om nyfödda barn kommer att växa i enorma priser hela det första året kan du märka en liten minskning av matningsfrekvensen från förra veckan. Kom ihåg att din baby gick igenom en tillväxtspurt i vecka två. Denna vecka ska din baby fortfarande matas på efterfrågan och omvårdnadstiderna kan variera från 20 minuter till en hel timme.

Om du ammar är det också mycket viktigt att du fortsätter att administrera vitamin D-tillskott till din baby varje dag. Din barnläkare eller sjukhuset ska ha gett dig gratis D-vitamindroppar, men om de inte gjorde det, fråga din läkare eller ring upp födseln att fråga. Vitamin D-tillskott är så viktiga för ditt nyfödda barn om du ammar, eftersom bröstmjölk inte innehåller naturligt tillräckliga nivåer av D-vitamin som ditt barn behöver. D-vitaminbrist kan vara extremt allvarlig för nyfödda barn, speciellt eftersom deras ben fortsätter att växa.

Vid vecka 3, om du är sjuksköterska och planerar att foder ditt barn från en flaska alls, om du ska återvända till jobbet eller helt enkelt få en flaska som ett alternativ, kanske du vill börja pumpa för att etablera en frusen bröstmjölkförsörjning. Tänk på att pumpa när du matar din baby, men bara om du är säker på att de är färdiga att äta helt.

Slutet av en bröstmjölksession innehåller en typ av mjölk som kallas baksmjölk, vilket är en annan komposition än mjölken vid början av ett flöde. Hindmilk innehåller en högre fettkomposition och det är viktigt att ditt barn slutar tömma ditt bröst helt innan du pumpar. Om pumpning efter en utfodring inte fungerar för dig, kan du också försöka medföra en pumpningssession till din dag, till exempel i början av eftermiddagen när ditt barn kan vara napping. Använd frysfrisäker bröstmjölklagring och märk all din bröstmjölk när den är lagrad så att du vet när den pumpades.

Hur lång tid ska det ta för att amma vid varje matning?

Sova

Den här veckan borde barnet fortfarande sova större delen av tiden, runt 16-18 timmar per dag. Du kan fortsätta försöka introducera sömnsteg, till exempel badtid eller läsa barnböcker, men att upprätta ett strikt sovschema är förmodligen inte den bästa idén just än. Fortsätt att låta din baby leda till sömn under dessa första veckorna.

Hälsa

Många 3 veckor gamla barn njuter av att vara svaddlade för att lugna sig eller gå och lägg dig. Om du väljer att swaddle din lilla, är det viktigt att vara medveten om American Academy of Pediatricians säkra sömnriktlinjer, som säger att det finns en hög risk för SIDS för spädbarn som swaddled och sedan placeras på magen eller sidorna.

Om du svävar din 3 veckor, se till att du bara lägger dem ner på ryggen för att gå och lägg dig. AAP föreslår också att föräldrar swaddle snuggly runt bröstet och lösare runt höfterna för att förhindra att några fall av hip dysplasi är värre. Men när din baby börjar rulla, säger AAP att det är dags att sluta swaddling. Vid denna ålder borde inte din bebis vara ganska redo att rulla än, men börja hålla ett öga under tupplurarna.

Eventuellt långvarig gulsot som ditt barn hade bör lösas nu. Om din baby blir gul eller har guling av ögonens vita, hud, eller uppträder lethargic, bör du kontakta din barnläkare.

Måste Känn

När du går igenom den här tredje veckan med din bebis, behåll dessa tips i åtanke:

 • Ge dig själv en paus: Föräldraskap en 3-veckors baby kan vara utmanande. I detta skede kan din lilla vara mer aktiv, alert och kanske uppleva mer noga perioder och tårar. Det är viktigt att ge dig själv raster och ha en plan för tider när du känner dig överväldigad. När du är i tvivel sätt din baby ner på ett säkert ställe och gå bort om du behöver en time-out i några minuter.
 • Fortsätt ta hand om dig själv: Du känner dig troligen starkare, men din kropp behöver fortfarande gott om vila och näringsämnen för att fortsätta läka. Drick mycket vatten och fortsätt att ta dina prenatala vitaminer för att vara näring.
 • Se till att din baby får vitamin D: Om du ammar, måste du ge ditt barn vitamin D-tillskott. Du hittar dem i affären eller genom din barns läkare. Formelmatade spädbarn kommer att få tillräckliga halter av D-vitamin i deras formel, men ammande barn behöver komplettera eftersom D-vitamin inte finns i bröstmjölk.

Din 4 veckors gamla barns utveckling och milstolpar

Populära Inlägg

Läs Mer