Din 3-månaders gamla barns utveckling

Anonim

Tre månader markerar en spännande tid när du flyttar ut ur "fjärde kvartalet" med ditt spädbarn. Din bebis kommer att ta på sig ett nytt utseende och få många spännande färdigheter den här månaden, som att hitta sina händer, le mer och kanske den viktigaste utvecklingen av alla - kanske sova genom natten. Här är vad du kan förvänta dig med en 3 månader gammal.

Din växande baby

Vid 3 månader gammal har din baby fått mer än 30 procent av sin kroppsvikt och ökat med 20 procent i längd. Din bebis fortsätter att göra enorma steg, särskilt under de kommande tre månaderna.

Utvecklingsmilstoler

Många experter ringer de första 12 veckorna efter att en baby är född "fjärde kvartalet" eftersom det finns så mycket tillväxt som fortfarande händer under den perioden. Med all den utvecklingen kan din lilla ha gått igenom några allvarliga ökande smärtor, men som om du är runt hörnet i denna månad bör du märka många nya förändringar i din bebis. Kvällskänslan börjar dämpa och din baby kan börja bli en lyckligare, mer smiley liten. Här är några av de utvecklingsmilstoler som du kan förvänta dig att se.

Kropp

 • Tumma eller fingrar suger: Många barn börjar suga sina tummar eller fingrar runt den här tiden eftersom det är åldern när de verkligen "upptäcker" sina händer. Vid 3 månader kan babyar hålla händerna nära munnen mer konsekvent och de kan vara fascinerade av att tugga på fingrarna eller hitta tröst när de suger på tummen.
 • Doftigenkänning: Barnet kan definitivt känna igen en vårdgivares primära doft. Medan denna färdighet var närvarande vid födseln, har din bebis det nere till en vetenskap nu.
 • Texturpreferens: Efter 3 månader kommer din lilla att ha preferenser, och även starka svar, till beröring och texturer som de finner lugnande eller obekväma.
 • Håll huvudet upp mer: Din baby ska kunna hålla huvudet i 90 grader vinkel som börjar vid 12 veckor.
 • Sitt med stöd: När du håller din bebis på knäet, ska de till exempel kunna sitta upp och hålla huvudet ganska stadigt.
 • Bär vikt på benen: Du kommer att märka att din läkare testa denna skicklighet på kontoret under kontrollbesök, men du kan kontrollera det själv hemma genom att hålla din bebis till en "stående" position.
 • Lyft upp bröstet: Under mageperioden börjar din lilla att lyfta sin torso upp med armarna.

Hjärna

 • Ökad syn: Även om ditt barn fortfarande har ingen djupuppfattning (de kan inte bedöma hur långt borta eller hur nära objekt är) kan de känna igen objekten 8 till 15 tums väldigt tydligt.
 • Ökad hörselskalighet: Ditt barn ska vända mot höga ljud och börja imitera talljud.
 • Börja förstå : Barnet kan använda båda händerna för att låsa ett föremål, som en rattle eller leksak.
 • Följ objekt: Även om din baby kanske har börjat följa föremål med sina ögon under tidigare veckor, borde de kunna följa objekt genom en full 180-graders vinkel nu.
 • Fokusera ögonen: Fram till den här tiden har det varit normalt att barnen har problem med att fokusera ögonen. Du kanske har märkt att din baby tittar "korsögd", speciellt när man försöker fokusera på ett objekt nära ansiktet. Men nu ska din baby kunna fokusera utan att korsa sina ögon.

När ska man oroa sig

Som ny förälder kan det vara spännande att noga följa ditt barns utvecklingsmilstoler. Men det är också viktigt att komma ihåg att milstolpar skiljer sig åt för alla barn. Bara för att din baby inte har nått en viss milstolpe betyder inte nödvändigtvis att något är fel, men om du har bekymmer, tala med din läkare. Var noga med att notera:

 • Om din baby inte äter bra eller tycks inte gå upp i vikt
 • Om din baby inte kan fokusera sina ögon eller kollar över ögonen regelbundet

En dag i livet

I den här åldern kommer din 3 månader gamla baby inte att prata mycket ännu, men du kan hjälpa till att uppmuntra deras språkutveckling på ett mycket enkelt sätt: prata med dem. I själva verket rekommenderar American Academy of Pediatrics (AAP) föräldrar att prata, sjunga och läsa till sina barn. Om du inte är säker på vad du kan säga kan du börja med att berätta vad du gör när som helst, som när du byter barnets blöja, får dem klädda eller badar.

Det kan också hjälpa dig och din baby att lära dig om du:

 • Efterlikna några av de ljud och ljud som ditt barn gör
 • Prata om de saker som din baby tittar på eller verkar intresserad av
 • Bli upphetsad när din baby gör ljud och försöker prata eller svara på vad du säger.

Du kan bli frestad att låta din lilla börja lyssna på TV-program för att lära sig språk, men det rekommenderas att barn undviker alla typer av skärmar tills de fyller två år.

Hur lär barnen språk?

Barnomsorg Basics

Du kanske inte någonsin har förväntat dig att vara så intresserad av andras tarmrörelser, men som förälder spenderar du mycket tid på att byta blöjor och komma nära och personligt med din barns pall. Och alla dessa blöjaförändringar kan ge dig viktig information om ditt barns hälsa. Till exempel kan färgen på ditt barns pall avgöra om det finns några medicinska problem som kan motivera ytterligare undersökning. Här är några av de avföringfärger du kan stöta på i din lilla en:

 • Grön : När tarmrörelserna är gröna, innebär det vanligtvis att maten förflyttar sig genom dina barns tarmar av någon anledning. Detta kan orsakas av diarré, men det kan också vara normal avföring.
 • Gul : De flesta ammande barn har avföring som är gula och "smutsiga" i utseende.

Medan vanligt avföring kan variera från gult till grönt, om din bebis har någon av följande avföringsfärger, ska du ringa till en läkare:

 • Ljusröd : Blodstark är ett tecken på aktiv blödning någonstans i tarmen eller vanligare, från en tår i rektum från förstoppning.
 • Svarta: Det kan vara ett tecken på blödning från magen eller tunntarmen, och kan också få avföring att vara tjock och illaluktande (melena).
 • Blek eller lerafärgad : Detta är ett tecken på att det inte finns någon galla i avföringen.

Om du märker att ditt barn drar mycket, kan det vara en av två saker. Antingen är ditt barn bara en baby, vilket är helt normalt. Eller din baby kan faktiskt vara tandvård. Medan 3 månader är tidigt för tandvård sker det ibland i vissa barn. Däremot kommer din lilla enstaka att inte börja tända till 6 månader. Fram till dess kanske du vill hämta några bibs för att din baby ska bära medan han / hon är vaken för att förhindra droolutslag.

Matning och näring

Vid 3 månader gammal kommer nära hälften av mödrarna fortfarande att amma, vilket är en ökning från tidigare år. När din lilla växer kan du dock stöta på fler utmaningar i din amningstraf, inklusive att gå tillbaka till jobbet, droppe mjölkförsörjningen, brist på pumpmedel eller medicinska tillstånd som kan kräva mediciner som är oförenliga med amning.

Om du stöter på några utmaningar i din amningsresa, vet du att du alltid har alternativ som kan hjälpa dig. Du kan prata med din läkare, planera ett möte med en amningskonsulent eller prata med din arbetsgivare om lagligt boende för ammande mödrar. För medicinska tillstånd som kan kräva att du tar mediciner, kan du prata med din läkare om amningssäkra mediciner. I många fall kan läkare rekommendera en amningsvärd medication för att du ska ta eller arbeta med alternativa lösningar tills du har avslutat amningen.

Du kan också referera till läkemedels- och laktationsdatabasen, som listar medicineringseffekter på barnet, möjliga effekter på bröstmjölkproduktion, AAP-kategorin och alternativa läkemedel att överväga.

Och om din amningsresa måste upphöra som en följd av utmaningar, medicinska förhållanden eller personliga skäl, är du säker på att formelmatning är ett perfekt hälsosamt och giltigt alternativ för din bebis också.

Sova

Omkring 3 månaders ålder kan ditt barn börja sova genom natten, vilket för ett spädbarn innebär att sova i ungefär sju till nio timmar rakt. Det kan naturligtvis betyda att ditt barn går och lägger sig klockan 19:00 på natten och står upp vid klockan 2, men det är fortfarande en mer pålitlig sömnsträcka än i de nyfödda dagarna. Förutom nattlängden sova, sover de flesta barn på 3 månader gamla ytterligare 4, 5 timmar under dagen, uppbruten över två till fyra dagtidssnappar.

Precis som det är viktigt att lära dig barnets hungersignaler, är det bra att lära sig att uppmärksamma tecknen på att de är redo för sängen och sätta ner dem innan de blir övertagna. Dessa sömniga tecken inkluderar:

 • Gnugga i ögonen
 • kinkighet
 • Vill sjuksköterska eller äta, även om de inte är riktigt hungriga

Du kanske tror att att hålla din baby upp senare på natten hjälper dem att sova längre på morgonen, men det är vanligtvis en missvisad strategi. Tyvärr kan det vara omöjligt att avbryta ett barns sömnschema och få dem att sova mindre. För att hjälpa din lilla (och du!) Sömn så mycket som möjligt, gör ditt bästa för att hålla dig till en konsekvent rutin och sätt din baby till sängs vid samma tidpunkt på natten och för tupplurar.

Många föräldrar kan överväga att flytta sina barn till sitt eget rum vid denna ålder om barnet sover över natten. Och medan varje familj är annorlunda, rekommenderar American Academy of Pediatrics att föräldrar fortsätter att dela rum, men aldrig säng-dela, tills deras baby är minst 6 månader gammal.

5 tips för delning av rum med din baby

Hälsa

Du är tre månader i det här föräldraspelet och nu har du förmodligen behövt hämta lite matvaror åtminstone en gång, eller hur? Men vad gör du med med din baby när du handlar? Det kan vara frestande att sätta barnet i kundvagnen i sitt bilsäte, men det är farligt att låta barnet rida i en kundvagn. American Academy of Pediatrics rapporterar att cirka 24 000 barn per år behandlas på sjukhus akutmottagningar på grund av shoppingkassrelaterade skador. Och enligt US Consumer Product Safety Commission, faller från kundvagnar är bland de främsta orsakerna till huvudskador på småbarn.

Du kan bli frestad att försöka fästa ditt barns bilstol i handtagets handtag, men det är en övning som kan leda till allvarlig skada och till och med död för din bebis. Att sätta barnbarnssätet på handtagens handtag kan leda till att vagnen spetsar över och för att ditt barn ska bli skadad.

Du behöver fortfarande få matvaror då och då, så vad är en ansvarig förälder att göra? Du kan hålla din barn säker när du handlar och medan du handlar i kundvagnar genom att:

 • Bära din baby i en bärare eller wrap medan du handlar
 • Beställa dina matvaror online eller använd en matleveransservice, om möjligt
 • Att använda en barnvakt eller få hjälp från din partner så att du kan handla utan din baby i affären med dig

Måste Känn

Den här veckan håller följande tips i åtanke när du flyttar ut från "fjärde kvartalet" och in i livet med en 3 månader gammal:

 • Vid 3 månaders ålder kan ditt barn börja sova genom natten, vilket innebär att du kan räkna med längre sömnsträckor (äntligen!). Din bebis behöver fortfarande mycket sömn och du bör fokusera på att skapa konsekventa rutiner för både sömn och naptime.
 • Lägg aldrig en baby i en bilstol i en matkorg, särskilt var som helst nära handtagen, eftersom det kan få vagnen att tipsa och allvarligt skada din baby.
 • Om din bebis är en tumsugare, finns det ingen anledning att oroa sig just nu. Det är helt normalt för barn att suga sina tummar i denna ålder och det är en hälsosam utvecklingsmilstol som barn upptäcker sina händer och fingrar.
 • AAP rekommenderar att du fortsätter att dela rum med din baby fram till 6 månader, även om de sover över natten mer.

Din 4 månaders gamla barns utveckling och milstolpar

Populära Inlägg

Läs Mer