Skriv en etisk vilja för dina barnbarn

Anonim

När min man och jag firade vår 50-årsjubileum med familj och vänner, blev jag rörd för att spontant säga några ord om arven som vi hoppades lämna våra barn och barnbarn. Jag pratade kortfattat om vår familj kärlek till naturen och resan och nämnde också vårt engagemang att bry sig om alla människor, inte bara de som bor nära oss och ser ut som oss. Mina ord var impromptu, men jag insåg senare att jag hade gett en muntlig version av en etisk vilja eller ett äldre brev.

Vad är en etisk vilja eller äldre brev?

Det visar sig att den impuls som jag kände på min årsdag är en som äldste har känt i många år. Den äldsta överlevande etiska viljan skrevs för nästan ett årtusende sedan omkring 1050. Etiska testamente har förankrats i judisk tradition men gick inte riktigt in i det folkliga medvetandet för några år sedan. Några moderna förespråkare föredrar termen äldre bokstäver som det verkar lite mindre stuffigt.

Traditionellt skapas den etiska viljan eller arvet för att ge ner råd och värderingar till efterföljande generationer. Individer ger sina dokument en unik touch. Några etiska testamente skrivs som tillägg till monetära testamente och fokuserar på att ge råd om ekonomi. De flesta är mindre praktiska. Vissa använder även humor.

Vanligtvis delas en etisk vilja med familjemedlemmar före döden. Det kan delas omedelbart efter skrivning, eller det kan placeras i ett värdefält eller annat säkert ställe tills tiden verkar rätt. Mer än en familjemedlem borde informeras om dess existens.

En person behöver inte vara gammal, sjuk eller svag för att skriva en etisk vilja. Ibland tjänar en hälsokris, karriärförändring eller annan livsförändring som drivkraft. Till exempel skrev president Barack Obama ett brev till sina döttrar vid ankomsten till hans kontor, och det kan anses vara ett äldre brev.

Varför skriva en etisk vilja?

Den stora fördelen med ett äldre brev är att det kan överleva en morförälder och eventuellt ansluta till generationer som ännu inte är föda. Framgången för denna strävan beror på två faktorer: skapandet av ett minnesvärt dokument och samarbetet mellan barn och barnbarn.

Många av dem som har skrivit ett sådant dokument säger att skrivprocessen är kraftfull, även livsförändrande. Processen kan vara ovärderlig för att hjälpa dig att leva ditt senare liv mer fullständigt. Fördelarna är definitivt inte begränsade till mottagarna.

Några tips för att skriva

Tonen i en etisk vilja är lika viktig som innehållet. Ingen vill bli predikad till. Det är viktigt att presentera idéer som lärdomar, inte regler som ska följas. Dessutom ska författaren använda en naturlig, konversationsröst.

"Jag tänker på äldrebrevet som mina sista ord till min familj och jag vill att dessa ord ska framkalla en levande bild av vem jag är och vem jag var till dem", säger Betsy Storm, en Chicago-baserad personhistoriker. "När mina barnbarn läste detta brev efter att jag är borta, tänker jag att de nickar sina kollektiva huvuden och ler och säger:" Ja, det är vår Nana. ""

Åtminstone en del av den etiska viljan bör vara inriktad på mottagarna. Många människor erbjuder en traditionell välsignelse på mottagare och deras efterkommande. Andra delar på ett mindre formellt sätt vilka familjemedlemmar har menat dem.

Vissa använder korta anekdoter för att illustrera sina idéer. De som blir fastnade i berättningsaspekten bör överväga en fullfjädrad familjhistoria eller memoir. En minnesdagbok som innehåller uppmaningar att svara på är en annan möjlighet.

De som känner behovet av ytterligare vägledning för att skapa en etisk vilja eller liknande dokument kan vilja konsultera en personlig historiker. Dessa individer specialiserar sig i att genomföra intervjuer och förvandla råmaterial till polerade produkter som du kommer att vara stolta över att vidarebefordra till familjemedlemmar.

Andra möjliga komponenter

Vissa människor innehåller mer praktiska inslag i sina etiska testamente. De kan till exempel dela sin vision för deras slut på livet. (De som inte vill ha extraordinära åtgärder bör vara säkra på att de också har rätt förordningsdirektiv.) De kan ge en kort beskrivning av vilken typ av tjänster de vill ha, eller hur de skulle vilja komma ihåg efter döden. Detaljerade planer bör dock beskrivas i ett separat dokument.

Gör det trevligt

När den etiska viljan skrivits kan den enkelt skrivas ut och sparas, eller det kan ges ett mer luxuöst utseende. Om viljan inte är för lång kan den ges en behandling som gör den lämplig för inramning. Om det är längre, kan det fortfarande vara snyggt formaterat, tryckt på arkivpapper och placerat i en stilig mapp.

Slutgiltiga tankar

I en värld som alltför ofta verkar ägnas åt monetära tillgångar och materiella varor kan en etisk vilja eller äldre brev förmedla betydelsen av familjen och de immateriella tillgångarna som gör livet verkligen värt att leva.

En väl gjort etisk vilja minns förflutet och ger riktning mot framtiden, enligt Storm. "Mitt hopp är att brevet inte bara kommer att hålla mitt minne levande men också att det kommer att fungera som ett roder."

Populära Inlägg

Läs Mer