Varför ska du prata med din dotter om depression

Anonim

Depression är stigande bland tonåren-speciellt tonårsflickor. Men de flesta tjejer får inte den behandling de behöver.

Det finns fortfarande en stigma kopplad till mental hälsa som gör det ett tabu ämne för vissa föräldrar. Andra föräldrar saknar kunskap om depression eller bara kämpar för att veta hur man tar upp ämnet.

Depressionshastigheten bland tonåringar

Forskare från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health rapporterar antalet kliniska depression har ökat med 37 procent från 2004 till 2014 bland tonåringar. Även om depressionstakt också ökar för vissa äldre populationer, är det inte så skarpt av en ökning jämfört med ungdomar.

Ungefär 11 procent av tonåringarna upplever depression under ett visst år. I tjejerna klättrar det antalet till 17, 3 procent.

Obehandlad depression kan ha dödliga konsekvenser. Självmordet står som nummer två orsak till dödsfall för personer mellan 10 och 24 år.

Varför Tonårsflickor är mer sannolikt att växa deprimerad

Det finns inte en klar anledning till varför det har skett en så dramatisk ökning av depression bland tonårsflickor. Forskare från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health misstänker att det kan bero på en större grad av depression riskfaktorer.

Flickor kan vara mer mottagliga för cyberbullying, till exempel. Studier visar att flickor använder smartphones oftare och intensivt än tonårspojkar. Och problematisk mobiltelefonanvändning har kopplats till depression.

I en 2014-studie publicerad i klinisk psykologisk vetenskap upptäckte forskare tonårsflickor en högre risk för depression än pojkar på grund av hur flickor är socialiserade. De kan uppleva fler meningsskiljaktigheter med vänner och det kan finnas fientlighet bland sina kamrater.

De kan också uppmuntras att prata mer om sina problem med sina vänner. Men istället för att hitta lösningar kan deras pågående diskussioner om sina problem få dem att rota på de dåliga sakerna i livet.

Det är normalt för tonårsflickor att vara lite narcissistiska ibland. Följaktligen kan hon ta saker personligen eller bli extra förolämpad av andras beteende.

Detta är normalt och bör bli bättre med mognad. Men under tiden kan det öka din dotters risk för depression.

Hur man pratar med din dotter

Även om det är viktigt att vara medveten om tecken på depression i någon tonåring är det särskilt viktigt att vara ute i din dotter. Det är också viktigt att prata med din dotter om depression.

Tonårsflickor kanske inte känner igen att de är deprimerade. I stället kan de uppleva fysiska symtom, som tarmar eller huvudvärk. Eller hon kan rapportera att trötta hela tiden och du kanske ser ökad irritabilitet.

Hon kanske inte vet hur man berättar att hon har svårt. Men om du slår upp konversationer om depression först kan hon känna sig mer tvungen att prata.

Här är några sätt du kan hitta en konversation om din tonåring mentala hälsa:

  • Fråga om hennes humör. Ta upp ämnet av din tonårs humör ibland. Se bara till att du gör det på ett snällt och kärleksfullt sätt. Snarare än att säga, "Du är så humörlig, " fråga, "Gör du okej?" Klargör att hon kan prata med dig om att vara ledsen eller arg eller vad andra känslor hon kan uppleva.
  • Berätta för henne att du är villig att ta henne för att se en terapeut. De flesta tonåringar är inte bekväma och frågar sina föräldrar att prata med en mentalvårdspersonal - och många av dem skulle inte erkänna att det är ett behov eller till och med ett alternativ. Var villig att ta upp det först och berätta för henne att du är villig att göra ett möte om hon någonsin tycker att det kan vara till hjälp.
  • Uppmuntra henne att prata med sin läkare. Under check-ups ge din tonåring tid att prata med läkaren ensam. Uppmuntra henne att prata om fysiska eller hälsofrämjande frågor eller problem som hon kanske har.
  • Peka ut tider när du har kämpat. Om du någonsin har kämpat med depression eller andra psykiska problem, var öppen om det med din tonåring. Se bara till att du inte jämför ditt liv med dina tonåringar. Säger något som, "Åh, tror du att du har det dåligt? Lyssna på vad som hände med mig, "kommer bara att ogiltiggöra dina tonårs kampar.
  • Diskutera om hon tycker att någon av hennes kamrater är deprimerade. Fråga din tonåring om hon tycker att andra barn i skolan eller någon av hennes vänner kämpar för depression. Hon kanske är mer villig att öppna upp om problem när hon pratar om andra människor, snarare än hon själv.
  • Ta med nyheter om psykisk hälsa. Prata om historier du ser i nyheterna som kan vara om cyberbullying, depression eller självmord. Fråga vad din tonåring tycker om de här berättelserna och diskutera hur dessa frågor kan lösas på ett hälsosamt sätt.
  • Fråga henne vad hon skulle göra om hon var deprimerad. Se till att din tonåring har en plan på plats för vad hon kunde göra om hon kände sig deprimerad. Diskutera vem hon kunde prata med och var du kunde söka hjälp.

Sök hjälp till din tonåring

Om du tycker att din tonåring är deprimerad, prata med henne om det. Planera ett möte med sin läkare för att tala om dina bekymmer också. Hennes läkare kan hänvisa henne till en mentalvårdspersonal för vidare utvärdering och behandling.

Depression kan vara mycket behandlingsbar i tonåren. Talkterapi, medicinering eller en kombination av båda kan hjälpa din tonåring att börja känna sig bättre snart.

Populära Inlägg

Läs Mer