Varför Sensory Play är viktigt

Anonim

Sensoriellt spel har en viktig roll i utvecklingen. När du pratar om sinnena, kan de flesta barn över en viss ålder räffla dem utan problem: syn, lukt, hörsel, beröring och smak. Alla dessa kan införlivas i sensoriskt spel.

Rollen av Sensory Play

Det är inte bara barn som har problem med sensorisk integration som kan dra nytta av sensorisk lek. det är alla barn. Det finns vissa grupper av barn, som de som har autism eller de som har en sensorisk integration dysfunktionsstörning som har särskilda svårigheter att känna till och organisera alla stimuli som kommer till dem via sina sinnen. Sanningen är att alla barn behöver hjälp att lära sig hur man använder sina sinnen.

Från och med den första dagen de är födda, är barn utformade att utforska världen via sina sinnen. Därför berör barn och småbarn allting och lägger saker i munnen och varför barn gör roliga ljud med sina munnar och experimenterar med hur världen låter med fingrarna fast i öronen. Det är därför ditt barn snurrar i cirklar tills de är så yrliga, de faller, stiger upp och gör det igen.

Sensory Play handlar inte om Touch

Vissa människor, när de tänker på sensorisk lek, omedelbart bildar sand- och vattenbord eller barn som leker med ler och lekdough, men det handlar inte bara om beröring. Det handlar också om de andra sinnena.

Exempelvis är den skarpa doften av ättika som är inblandad i ett vetenskapsexperiment, vattenfärgerna under ett färgblandningsexperiment, eller konsistensen och luktarna på scratch och sniffning, en del av att tilltala ditt barns sinnen.

Sensoriell prospektering är ett barns sätt att undersöka, upptäcka, kategorisera och skapa mening i världen, och det är fördelaktigt att ge dem möjligheter till sensoriskt lek.

Sensory Play och Language Färdigheter

Att spela med olika typer av texturer, smaker och objekt hjälper ditt barn att bygga nya sätt att prata om världen. Plötsligt är trädet mer än ett träd, det är en planta med jämn bark, eller det är ett tall med grov bark och en skarp doft doft. Vatten är inte bara vått, det kan vara grovt (vågor), halt med bubblor, eller kallt och genomskinligt när det är fryst.

Smak kan också bygga ditt barns språkbas. Hon vill inte längre ha varmkorv till middag, men vill ha något snyggt eller saltt eller sött, men det är inte säkert blött eller bittert.

Sensoriell hjälper fina motorfärdigheter

Det finns två huvudtyper av motoriska färdigheter som ditt barn utvecklar; bra motoriska färdigheter och grovmotoriska färdigheter. Bruttomotoriska färdigheter hanterar koordinering av stora muskelgrupper och ansvarar för aktiviteter som löpning, vandring etc.

Fina motoriska färdigheter är de som kräver förmåga att använda och koordinera små muskelgrupper och är viktiga för skrivning, skonbindning, knäppning och zippning bland annat. Sensoriell spelning innebär ofta att man använder och bygger fina motoriska färdigheter genom att utforska saker med hjälp av knipande, hällande och lacing rörelser.

Sensory Play är lugnande

Du kanske har märkt att ditt barn är lugnare efter badtiden eller att efter ett särskilt grovt hopp om rummet, knuffar in i möbler, kraschar på sängen eller i kuddar, verkar ditt barn mer jordat. Denna typ av sensorisk lek lugnar barnen, eftersom det hjälper dem att reglera sitt inre obehag, oavsett om det är obehag, tråkighet, rastlöshet eller någon annan form av agitation.

Populära Inlägg

Läs Mer