Varför graviditet är oroande för kvinnor som tar Accutane

Anonim

Accutane är en medicin som användes för att behandla svår akne. Även nu är det känt som isotretinoin och marknadsförs även som Claravis, Sotret och Amnesteem. Denna orala medicinering tas en eller två gånger dagligen för att minska akne, vanligtvis hos tonåringar och unga vuxna.

Denna åldersgrupp är själva kärnan i den födda ålderspotentialen. Problemet är att Accutane eller isotretinoin kan orsaka allvarliga fosterskador. Läkemedlet är så teratogent att en enda dos kan orsaka stora problem.

Människor som vill ta denna aknemedicin måste använda två metoder för preventivmedel i en månad före behandlingen, hela behandlingscykeln och en månad efter behandlingen för att förhindra graviditet och sätta sin potentiella graviditet i allvarlig risk för livslängd hotande fosterskador.

Varför IPledge-programmet krävs för dem som tar Accutane

För att bekämpa dessa risker kom tillverkarna med IPledge-programmet. Detta är för alla som tar isotretinoin. Programmet innehåller separata krav för kvinnor och män. Även om du är en kvinna som inte kan bli gravid, som någon som har haft en hysterektomi, måste du fortfarande delta i IPledge-programmet.

Några av kraven andra än födelsekontroll inkluderar månatliga graviditetstest under behandling, receptparametrar etc. Det finns flera rapporter om att detta system inte fungerar lika bra som hade hoppats, medan fosterskador är nere, finns det lägre antal personer tar mediciner som föreskrivs.

Om du funderar på graviditet eller är gravid, är detta läkemedel inte den medicin som du vill använda för att försöka hantera dina akne eller hudutslag. Du skulle behöva avgöra om behandlingstiden på 16-20 veckor var värd att vänta, om du inte var gravid eller om du skulle göra det efter graviditeten.

Vad händer om du tar isotretinoin medan du är gravid

Ungefär 42% av spädbarn som föddes efter att ha utsatts för isotretinoin under graviditeten hade någon form av fosterskada eller dog. Av de spädbarn som hade Accutane fosterskador såg vi både "interna och externa avvikelser som klyftor, missade öron, ansiktsdysmorfi och missbildningar i centrala nervsystemet".

Graviditetsmärkningskategorin för när Accutane var tillgänglig var kategori X. Det innebär att det fanns kända deformiteter på grund av medicinen och det ska inte tas under graviditeten. Det finns också information om att i månaden eller två efter att ha slutat isotretinoin är graviditeten också i fara.

Alternativ till Accutane

Medan Accutane inte är tillgängligt just nu finns Isotretinoin tillgängligt. Ingen av dessa är bra medan gravid eller planerar en graviditet i nära framtid. Så vad kan du göra med svår akne?

Det finns alternativ som kan användas, vilka som skulle bero på om du var gravid eller planerar en graviditet. Det här är en diskussion att ha med din hudläkare och eventuellt som en del av ditt pre-conceptional hälsobesök med din obstetrikare eller barnmorska.

Vad ska man göra om akne under graviditeten

Medan din hud kan ge dig en löpning för dina pengar under graviditeten genom att ge dig mer akne än vad du har sett sedan gymnasieskolan, är det inte det enda alternativet du behöver bekämpa hårda hudproblem. Här är några användbara tips:

  • Tvätta ditt ansikte minst två gånger om dagen.
  • Tvätta och byt dina örngott en gång i veckan.
  • Använd oljfria makeupprodukter.
  • Ta bort all smink från ditt ansikte i slutet av dagen.
  • Gå sminkfri när det är möjligt.
  • Hitta över diskprodukterna som är säkra under graviditeten. Din läkare eller barnmorska kan hjälpa dig.
  • Håll dig välhydrerad.
  • Bra näring kommer att hjälpa din hud övergripande.

I slutändan kommer du att vara glad att du antingen väntade på att behandla din akne tills din barn föddes eller att du försenade graviditeten tills din behandling avslutades. Det här är det bästa för dig och din graviditet.

Populära Inlägg

Läs Mer