Varför nyfödd sömn är oförutsägbar och vad man kan förvänta sig

Anonim

Vi hinner då och då höra historier om det nyfödda barnet som sov hela natten vid sex veckors ålder. Så är det möjligt? Ja. Troligt? Nej.

Nyfödd sömn är mycket annorlunda än äldre barns sömnmönster, och de vanliga nattvakningarna kan tjäna ett mycket viktigt syfte.

Tänk på det på så sätt. Tiny baby är lika med en liten mage. Om du förväntades fördubbla din vikt under de närmaste sex månaderna, vad behöver du göra? Var en matmaskin.

En nyfödds frekventa nattvakt är en överlevnadsförmåga. Om han sov genom natten för ung i en ålder, skulle hans grundläggande behov av näring gå ouppfylld. Med andra ord är nattvakningar en viktig del av en nyfödds utveckling.

Deep Sleep vs Active Sleep

Vad vetenskapen avslöjar är att ditt nyfödda sover annorlunda än dig. Du rör dig genom etappsteg som kan delas in i två enkla kategorier: djup sömn och aktiv sömn. Djup sömn är när du är kallt; ingen rörelse, ingen ögonkrypning, ingen dröm. Bara sov. Aktiv sömn är när du kan drömma, rör, rulla över, fixa locken. Stannar fortfarande, men din hjärna får fortfarande lite motion, så att säga.

Skillnaden mellan dig och din bebis är att du spenderar en större del av din tid i djup sömn medan din bebis flyttar fram och tillbaka mellan de två stegen. Sova experter teoretisera att svängande fram och tillbaka mellan djup och aktiv sömn är nödvändig för hjärnans utveckling och "träning" som barnets hjärna får är avgörande för att hålla barnets andning, temperatur och puls.

Egenskaper hos nyfödd sömn

Så nu när du förstår varför din nyfödda sover annorlunda, låt oss se hur hans sömn kan se ut.

  • National Sleep Foundation fann att nyfödda (född till två månader) sov i genomsnitt 14 timmar om dagen, ge eller ta 4 timmar. Perioden av vakenhet i genomsnitt mellan 1 och 3 timmar.
  • National Sleep Foundation uppgav också att nyfödd sömn är oregelbunden, utan förutsägbara mönster.
  • Under dessa perioder kan den nyfödda sova i bara några minuter eller flera timmar.
  • Även när du sover, kan ditt nyfödda barn ofta visas aktivt. Du kanske märker rubbning, leende, sugande eller andra rastlösa beteenden.

Hur man får nyfödda att sova

Till skillnad från äldre barn är det inte tillrådligt att få ditt nyföddas sömnschema utarbetat. Nyfödda kommer att sova utan ett mönster. Detta är normalt och acceptabelt. Din bebis kommer att kommunicera att han är sömnig på sin egen väg.

Vanliga tecken på sömnighet inkluderar:

  • kinkighet
  • Gnugga ögonen
  • Gapande

När du börjar se dessa tecken kanske du vill överväga att lägga ner honom medan han är sömnig men inte helt somna.

Varför? För en, eftersom barn spenderar mer tid under den aktiva sömnperioden, kan det vara svårt att få dem i en tillräckligt djup sömn som gör att du kan överföra dem från dina armar till spjälsängen. Det kan också hjälpa dem somna snabbare. Dessutom kan en baby som har lärt sig att lugna sig lätt i sömnen väcka på natten och kunna falla tillbaka till sömn på egen hand om hans grundläggande behov har uppfyllts.

Kom ihåg att alla barn är olika

Det finns ett brett spektrum av vilken "normal" nyfödd sömn ser ut. Medan vissa barn kan sova igenom vid det eftertraktade sexveckorsmärket, är det inte förrän vid 9 månaders ålder att 70 procent av barnen har träffat den milstolpen. Kanske är den mest realistiska förväntan att förvänta sig att ditt barn ska vara unikt.

Populära Inlägg

Läs Mer