Varför barn behöver ta risker i livet

Anonim

När du stoppar dina barn från risker tar du en egen risk - med ditt barns hälsa. Barn växer verkligen och lär sig när de har tillstånd och möjligheter som de behöver ta risker: Att klättra högt, att vandra självständigt, att använda vuxna verktyg, att cykla nerför en kulle så fort som möjligt.

Medan det är naturligt att du vill hålla ditt barn tryggt från skada, kan risken för skador faktiskt vara värt det, i utbyte mot känslomässigt och fysiskt självförtroende. Forskning visar att den stora majoriteten av skador som barn upplever under riskabelt utomhusspel är mindre och kräver liten eller ingen medicinsk behandling.

Riskhantering främjar fysisk hälsa

Mest riskfyllda spel och beteende innebär åtminstone en del fysisk aktivitet, oavsett om det går till skolan eller parken ensam, klättrar ett träd eller provar nya skateboard-tricks. Att tillåta eller avskräcka risker kan minska mängden fysisk aktivitet som ditt barn får. Och de allra flesta barnen får inte de 60 minuterna av den dagliga aktiva leken (minimum!) Som de behöver. En studie visade att när barnen begränsade sina barns oberoende utomhusspel, fick de ungefär hälften av den fysiska aktiviteten som sina kamrater vars spel inte var begränsat.

Ta en titt på de typer av riskabelt beteende som identifierats av en barns utvecklingsforskare (som observerade barn på lekplatser i tre olika länder för att göra denna lista):

  1. Spela på höjder
  2. Spela med höga hastigheter
  3. Spela med farliga verktyg
  4. Spela nära farliga element (som vatten eller eld)
  5. Rough-and-tumble play (som brottning)
  6. Vandrar ensam bort från vuxenövervakning

Ja, de flesta kommer att utmana och stärka barnens muskler, ben, hjärtan och lungor, och det är en bra sak. Är spänningen med höjd eller hastighet det som krävs för att få barnet att flytta (och flytta under längre perioder)? Fira det med både friluftsliv, till exempel på lekplatsen eller cykla och organiserade sport, som skidåkning, skridskoåkning eller kampsport.

Riskhöjande förbättrar känslomässig hälsa

För att få förtroende måste barn försöka stora, skrämmande saker. De måste se att även om de misslyckas kan de försöka igen. Så småningom kommer de att behärska en ny färdighet. Och det känns väldigt bra. Att behärskning är mer meningsfull om insatserna är högre - om det finns större risk för misslyckande (eller till och med skada).

De flesta barn försöker inte omedelbart ta itu med det största, skrämmaste hinder de kan hitta. I stället fortsätter de gradvis, framåt högre och högre upp på en klättringsstruktur eller ett träd som de känner sig säkrare, till exempel. Det kan ta dagar eller månader. Barn sänker faktiskt sin egen risk, instinktivt. De övervinner sina rädslor, lite åt gången. Det betyder att öva uthållighet och motståndskraft också; stora viktiga livskvalifikationer som vi alla vill ha våra barn att ha.

När barnen flyttar snabbt och byter position mycket när de svänger högt på en gunga eller darrar upp och ner från abenstängerna, kan båda beteenden som föräldrar ser så riskabelt - de utvecklar sitt vestibulära system. Och överraskande hjälper det systemet barnen att reglera sina känslor och till och med uppmärksamma i skolan.

Playspaces som möjliggör riskabelt spel främjar sociala interaktioner, som ett barn uppmuntrar eller hjälper en annan. Och gratis, riskerande spel betyder kreativitet och problemlösning också. Vad är det bästa sättet att stiga upp och över en stor sten? Var kunde vi hitta några stora pinnar och vad kunde vi göra eller göra med dem?

Så nästa gång ditt barn strävar efter att dyna upp och ner från en trädgren eller cykla ur din syn: Ta djupt andetag och låt honom göra det. Det är bra för hans hälsa.

Populära Inlägg

Läs Mer