Varför är inte min 20-månaders gamla prata ännu?

Anonim

Barn utvecklas i sin egen takt, så det kan vara förvirrande och ibland oroande när ditt barns språkliga färdigheter verkar falla under andra småbarn. Om din 20 månader gamla toddler inte använder mer än några ord kan det finnas ett underliggande problem, till exempel hörselproblem eller annan utvecklingsfördröjning. Men om hon tycks höra, förstå och följa instruktioner trots att man inte talar mycket, och det finns inga andra tecken på fördröjd utveckling, kan hon bara vara på sin egen tidslinje.

Faktum är att en av fem barn lär sig att prata och använda ett större antal ord senare än andra barn deras ålder. Det här är ofta tillfälliga förseningar.

Typisk språkutveckling

Ett barns förmåga att kommunicera växer vanligen enormt mellan åldrarna 1 och 2 år. Under denna tid expanderar vokabuläret upp till 100 ord, och småbarn går från enkla ord ("mamma", "dada" och "farväl") för att säga två ord meningar och frågor som "Vad är det?" och "mer juice!"

På ungefär 20 månader kommer ditt barn sannolikt att

 • Följ enkla kommandon
 • Peka på några kroppsdelar när du blir frågad
 • Nämna några vanliga föremål
 • Säg flera ord varje månad, lära ett nytt ord eller två varje vecka
 • Sätt två ord tillsammans, som "mer kaka" eller "mamma bok"
 • Fråga korta frågor, som "Where Kitty?" Eller "Go bye-bye?"
 • Använd många olika konsonantljud i början av orden

Tecken på språkfördröjning hos barn

Möjliga problem

Även om det är helt möjligt att ditt barn kanske bara tar sin tid när det gäller att prata, om hon inte är på väg att uppfylla dessa riktmärken, kan en av dessa skäl vara varför.

Språkutvecklingsfördröjning

Barn med äldre syskon och barn till föräldrar som utövar bilaga parenting kan tala senare. Ibland pratar en äldre syskon alla för en yngre. En förälder som känner barnets ledtrådar uppfyller ofta barnets behov innan det finns någon muntlig anmälan från barnet. I båda fallen är det emellertid inte nödvändigtvis en dålig sak. De barnen kommunicerar och lär sig fortfarande och, när de blir äldre, vet du aldrig att de talade mindre eller senare.

Hörselnedsättning

Att bestämma om ditt barn hörs och att hon borde vara i denna ålder kan vara svårt att göra på egen hand. Faktum är att många föräldrar inte känner till några hörselproblem i sitt barn tills de märker försenat tal. Om du är orolig, och särskilt om ditt barn har haft återkommande öroninfektioner eller har en familjehistoria av hörselnedsättning, är det en bra idé att få ett barns hörapparat testat för att utesluta problem som kan påverka hur hennes tal utvecklas.

Tecken på hörselnedsättning hos barn

Muntliga problem

Ditt barn hör helt fint och kan till och med vilja prata, men kan ha problem med att faktiskt bilda ord på grund av ett problem med sin tunga eller mun.

Oral försämring innefattar problem med tungan eller gommen (munnen tak), som en tunga slips (en kort frenulum, viken under tungan) eller kluven gommen.

Ett oralt-motoriskt problem uppstår när hjärnans områden som är ansvariga för tal har svårigheter att samordna läppar, tungor och käke för att producera talljud.

Barn med orala-motoriska problem kan också få utfodringsproblem. Om ett munproblem eller andra orala nedsättningar misstänks kan din barnläkare hänvisa ditt barn till en utvärdering med en talsprogad patolog.

Vad det innebär att vara tunganbunden

Förbättra en spädbarns talutveckling

Om ditt barn säger (uttrycksfullt språk) är det enda problemet du noterar, det finns saker du kan göra för att förbättra talutvecklingen nu och när hon är äldre.

Experter rekommenderar att du håller ett pågående samtal med ditt barn hela dagen. Beskriv vad du och ditt barn gör genom att använda olika ord och lyssna och svara på de ljud du gör barnet.

Andra användbara förslag för att förbättra ditt barns tal inkluderar:

 • Läser böcker till ditt barn varje dag
 • Sjungande sånger tillsammans
 • Göra djurljud och ansluta dem till djurnamn
 • Spelar spel som pat-a-cake och peek-a-boo

För att få ditt barn att använda fler ord är en rekommendation att ställa frågor om öppna frågor istället för dem som helt enkelt behöver ett ja eller inget svar. Till exempel, snarare än att fråga, "Vill du ha mjölk eller vatten?" fråga, "Vill du ha ett glas mjölk eller vatten?" Var noga med att vänta på svaret och stärka framgångsrik kommunikation: "Tack för att du berättade vad du vill. Jag ska få dig ett glas mjölk."

När du börjar erbjuda val kan du se mer än att bara språkutveckling äger rum. Föräldrar ser ofta en minskning av beteenden som att säga "nej" och temperaturslam med detta tillvägagångssätt.

American Speech-Language Hearing Association ger användbara hänvisningar till vad ditt barn ska kunna göra vid 1-2 år och 2 till 3 år, vilket kan vara till hjälp när du mäter ditt barns framsteg.

Ett ord från Verywell

Om ditt barn blir 3 år gammal och du har arbetat med henne på de angivna sätten men hon fortfarande inte har lagt till nya ord eller börjat lägga ord ihop, prata med din barnläkare eller söka råd från en professionell talsprogad patolog (om du inte redan har det).

Populära Inlägg

Läs Mer