Varför begåvade barn lider av existentiell depression

Anonim

Depression kan manifestera sig på olika sätt i olika människor, allt från några dagar att känna "blå" till en djup och varaktig känsla av förtvivlan. Termen "existentiell depression" används för att beskriva en typ av depression som kretsar specifikt kring de grundläggande frågorna om existens, såsom liv, död, sjukdom och förtryck. Giftiga barn, som tenderar att vara mycket känsliga och nyfikna, är särskilt benägna att denna typ av depression.

Varför begåvade barn är benägna att existentiell depression

Medan det inte är ovanligt för människor att uppleva existentiell depression efter en traumatisk händelse, såsom en älskling eller en naturkatastrofs död, kan begåvade människor drabbas spontant av det. det vill säga det finns ofta ingen uppenbar utlösande händelse. Existential depression kan få ett begåvat barn att ifrågasätta livets mening och, i sin mest allvarliga form, dra slutsatsen att livet är meningslöst.

Begåvade människor i alla åldrar har unika egenskaper som kan göra dem utsatta för denna typ av depression. De tenderar att vara mycket känsliga, intensiva, empatiska, passionerade, idealistiska och sannolikt att analysera saker mer grundligt än de flesta. När de märker orättvisor, misshandel av andra, fattigdom och maktmissbruk i världen, kan de känna sig hopplösa och ensamma och undrar varför de omkring dem verkar vara oroade över dessa saker.

Begåvade barn kan känna sig isolerade och väldigt olika från sina kamrater eller familjemedlemmar, som verkar mindre reflekterande och vars bekymmer kan tyckas, åtminstone på utsidan, vara mer konkreta. De är ofta mycket anpassade till hyckleri i beteenden och antagandena hos dem omkring dem, och ifrågasätter eller utmanar saker som andra kan acceptera och ta för givet.

Existentiell depression kan manifestera sig hos barn så unga som fem - den ålder där barnen vanligtvis börjar lära sig att de inte är odödliga. Död hos ett husdjur, en familjemedlem eller en tragisk händelse som presenteras i en bok eller på nyheterna kan gnista barnets nyfikenhet om döden, få honom att oroa sig för att dö, och eventuellt ifrågasätta meningen med livet.

Symtom på existentiell depression

Liksom andra former av depression kan symtom på existentiell depression variera i intensitet och svårighetsgrad. Tecken eller symtom kan innehålla:

  • Ett intensivt eller obsessivt intresse för den större betydelsen av liv och död
  • Extrema nöd, ångest och sorg över världens övergripande tillstånd
  • En tro på att lösningar på dessa problem är både omöjliga och meningslösa
  • Känsla avkopplad, isolerad och skild från andra människor
  • Undvikande av andra barn eftersom de känner att de befinner sig på en helt annan nivå och ser problem som deras kamrater inte märker
  • Brist på motivation att engagera sig i enastående aktiviteter
  • Självmordstankar

Hur man hjälper ditt barn

Det finns inga enkla svar på många av de frågor som begåvade barn har om världen, så du kan inte bara försäkra dem om att "allt kommer att bli bra". Avvisa inte deras bekymmer, kritisera dem för att vara "för känsliga" eller berätta för dem att titta på den ljusa sidan. Istället, validera deras känslor och försäkra dem du förstår att de kämpar.

Om ditt barn känner sig maktlös för att förändra saker i världen, försök att vara proaktiv. Du kan undersöka välgörenhetsorganisationer för att stödja, eller få honom att delta i frivilligt arbete i ett soppkök eller skydd. Att ge tillbaka på dessa sätt kan hjälpa barn att känna att de är en del av lösningen snarare än en del av problemet.

Att läsa om andra som kämpade för orättvisa eller hjälpte sig med att tjäna sig, lida människor (som Abraham Lincoln och Florence Nightingale) kan också inspirera honom och ge en förebild. Istället för att känna sig fast och maktlös för att göra skillnad och förändring, lär han sig hur andra hjälper till att göra sitt eget liv mer meningsfullt.

När existentiell depression fortsätter

Om ditt barn visar mer än flyktiga tecken på existentiell depression, fråga din barnläkare för en referens till en psykiatrisk proffs. En bra psykoterapeut kan hjälpa henne att gå igenom bekymmer om livet och världen och hjälpa henne att komma med några lösningar för att få henne att känna sig mindre hopplös.

Om ditt begåvade barn verkar oföränderligt eller har självmordstankar, behandla detta som en medicinsk nödsituation. Ring ditt barns läkare eller terapeut direkt. Barn som överväger självmord behöver omedelbar intervention.

Populära Inlägg

Läs Mer