Varför bli gravid direkt efter att ha födt kan vara riskabelt

Anonim

Undrar du hur snart du kan bli gravid efter födseln? Svaret är tidigare än du troligen tror. Undrar du någonsin om någon dyker upp vid sin sexveckors checkup-gravid Svaret är en rungande ja! Många mammor ledde till att de inte kan bli gravid snart efter leveransen.

Möjligheten att bli gravid snart efter att ha födt

Oavsett om du hade en vaginal födelse eller c-sektion, kan din kropp bli gravid, mycket kort efter att den föddes. Du kanske inte ens märker att du har haft din period eftersom du kan ägglossa innan du har din första postpartumperiod.

Trots att det inte rekommenderas att du har sex före din sexveckors checkup, händer det. Om du inte använder preventivmedel kan du bli gravid. Tänk på alternativ till samlag både för att läka från att födas, men också från födelsekontrollens synvinkel. Medan du kan bli frågad på sjukhuset vad din preventivmedel kommer att vara, har de flesta inte fått sin födelsekontroll påbörjad, särskilt om de ammar.

Amning, medan det kan fördröja ägglossningen hos vissa kvinnor, är inte en effektiv metod för födelsekontroll om du inte följer Lactational Amenorrhea Method (LAM). Detta är en mycket specifik metod för födelsekontroll som kräver mycket tid och begränsning. Det betyder också att du aldrig använder en bröstpump, och din baby får aldrig en napp och att din baby inte sover hela natten. Detta är en standard som är svår för de flesta kvinnor att uppnå.

Risker för graviditet inom sex månaders födelse

Om du tycker att det här är en konversation bara om människor som försöker kontrollera din kropp, har du fel. Det finns goda bevis på att kvinnor som har barn närmare varandra har riskfyllda graviditeter andra gången. Detta beror på att deras kropp ännu inte är helt läkt från att föda. Även när du är i stånd att känna dig fysiskt läkt, är det fortfarande fråga om hormoner och näringsämnen som din kropp fortfarande återhämtar.

Om du har graviditet inom sex månader efter att du har fött, ökar du också risken för att graviditeten har komplikationer. Detta inkluderar:

  • Preterm födelse
  • För tidigt vattenbrott
  • Din baby är liten för graviditetsåldern
  • Ökning av medfödda anomalier (fosterskador)

Även om resultaten är lite bättre om du väntar mellan sex månader och 18 månader, är de graviditeter som bäst är de där moderen har minst 18 månader sedan hon senast födde. Detta ger sin kropp den tid det behöver för att läka och reducerar riskerna med det korta intervallet sedan hennes senaste födelse. Det ger också sin tid att planera sin nästa graviditet och få förebyggande rådgivning. Detta kommer att hjälpa henne att minska risken för komplikationer ännu längre. Det är också intressant att notera att graviditeter som överstiger fem år medför också ytterligare risker.

Vad du ska göra om du tror att du är gravid igen

Om du tror att du är gravid, prata med din utövare, även om du inte vill erkänna att du är orolig för att du är gravid. Om du är gravid behöver denna graviditet och bebis sin egen uppsättning prenatalvård för att övervaka och minimera risken där det är möjligt.

Populära Inlägg

Läs Mer