Varför dramatiskt spel är viktigt för småbarn

Anonim

Dramatiskt spel är en term som hänvisar till de dagliga make-believe-spelen barnen njuter av naturligt. Från klä upp till dockor för att spela superhjältar, innebär dramatiskt spel olika typer av spel och aktiviteter i olika åldrar. Beroende på hans ålder eller intressen kan ditt barn införliva utarbetade rekvisita och gå med med vänner i att anta komplexa roller i en berättelse; eller han kan tyst föreställa sig enkla scenarier som inte kräver dockor, leksaker, kostymer eller andra människor alls.

Det är söt att se barnen som spelar dessa spel, men det du ser när du ser ditt barn mitt i dramatiskt spel är inte bara något sött. Dramatiskt spel är faktiskt viktigt för ditt barns utveckling och stöder intellektuella och muntliga färdigheter.

Fantasi och intellektuell utveckling

Under dramatiska lektioner får små barn en möjlighet att återuppleva scener från sitt eget liv - saker de har bevittnat eller deltagit i. Så du kanske ser att ditt barn serverar sin "baby" lunch precis som du eller twirling runt rummet som prinsessan i filmen såg hon bara på. Detta är ett tecken på att ditt barn börjar kunna hålla bilder i huvudet. Det är det första steget mot mer komplicerad lek och symbolisk tanke, som du kommer att märka i aktiviteter som:

 • Använda spelartiklar för att ställa in för riktiga saker: Således blir en skål en hatt eller en pinne blir en telefon.
 • Efterlikna andra: Först kan din lilla barn efterlikna dina exakta handlingar, men när han utvecklar mer avancerat tänkande kommer han inte bara att återuppta det han har sett; han kommer att skapa nya versioner av en historia. Så först kan han låtsas att han handlar precis som mamma, och senare kan han ställa upp sina stoppade djur och shoppa för husdjur.
 • Engagera i komplexa lekar med andra barn: Omkring 3 år börjar barn flyttas från parallellspelet och börja interagera med kamrater och delta i komplexa spel där de samarbetar och har ett gemensamt perspektiv. Detta låter dem öva fler vuxna interaktioner. Det är ett av de sätt som de försöker att känna av världen runt dem. Till exempel kan ditt barn spela lärare medan hennes vänner fungerar som studenter. Hon kan leda dem i en favorit sång, "lära" dem en lektion eller förklara det spela tid ... och hela tiden förbättrar hon sin förmåga att kommunicera och tänka logiskt.
 • Att öva högre nivåtänkande: Vad skiljer dramatiskt spel från mer passiva spel är att ditt barn är inblandat i att spontant skapa något nytt. Det är en bedrägligt enkel aktivitet som kräver att små barn planerar, organiserar och löser problem.
 • Använda kreativitet: Ditt barn kan återuppleva samma historia om och om igen, varje gång som ger något annat än scenariot för att göra det bättre eller annorlunda. Han kan också börja försöka underhålla dig med dessa spel. Första gången din lilla rusar genom huset som låtsas vara ett tåg får dig att skratta, så han är säker på att försöka göra det och liknande saker om och om igen för att få samma svar.

Gör tro och muntliga färdigheter

Fantasifulla spel hjälper unga barn att skärpa sina muntliga färdigheter eftersom det ger dem möjlighet att använda dessa färdigheter. Jämför ett spel där ditt barn pratar om att undersöka en nalle som en läkare. Hon kan (kanske med bara enkla ord) berätta för björnen att öppna munnen eller låta det veta att ett skott kommer. Jämför det med en aktivitet som att kasta en boll eller titta på en video där hon inte behöver använda ord. Några av tecknen på verbal kompetensbyggnad under dramatisk lek inkluderar:

 • Talar högt: Försök att smyga en titt på ditt barn eller 2-årigt när han spelar självständigt. Utan att behöva vuxen ingripande eller vägledning kan han naturligtvis engagera sig i oförhindrad berättande eller tänkande högt. Forskare kallar detta "egocentriska tal" eftersom det handlar om ditt barn - han bryr sig inte om vad andra har att säga eller behöver, han är i sin egen värld. Detta låter ditt barn höra sin egen vocalization av ord och spela med ljudet av ord på egen hand. Detta kan uppmuntra ett barn att experimentera med ord (om de är riktiga eller uppbyggda) och bygga förtroende med sitt eget tal.
 • Att prata mer: Det har varit en överraskande mängd studier gjord på att låtsas leka bland barn och en av de saker som upprepade gånger har sett är att ett barn som börjar berätta och bygga på en berättelse kommer att prata mer och mer. Hon kan bara vara upphetsad av ljudet av sin egen röst, eller, som för äldre barn, kan hon bli upptagen i berättelsen och fortsätta lägga till den. Barn som har mycket tid att träna och prata i dessa fantasifulla situationer kan prata mer i vardagssamtal.
 • Att göra fler och bättre föreningar bland föremål: Eftersom små barn manipulerar slumpmässigt lek och organiserar dem i ett spel eller en storhistoria börjar de gruppera föremålen i huvudet. Studier visar att dramatiskt spel verkar hjälpa barn att kunna skapa vanliga och ovanliga samband mellan leksaker. Till exempel kan ditt barn se en koppling mellan alla dessa koppar och skedar i en teuppsättning, men hon kommer också att börja se en koppling mellan tallriken i den teuppsättningen och den runt platta skivan som var en del av ett brädspel hon drog ut under speltiden också. Detta är början på att hon kan använda vanliga beskrivande ord för liknande föremål.

Vad du kan göra för att uppmuntra dramatiskt spel

Dramatiskt spel kommer naturligt för barn, men i en tid av ständig stimulans, tv, elektroniska spel och organiserade aktiviteter kan små barn faktiskt ha en begränsad tid att böja sina fantasier. För att hjälpa ditt barn dra fördelarna med fantasifulla spel, prova dessa snabba tips:

 • Låt din pjokk tid och utrymme spela självständigt och initiera sina egna dramatiska spel. Det kan innebära att du stänger av TV: n, tar bort elektroniska leksaker från spelområdet och låter din lilla utforska sina leksaker utan vägledning eller ingripande.
 • Var villig att delta åtminstone ibland i några av hans make-believe-spel. Till exempel kan du gå med i en tefest eller hjälpa honom att klä sig som en cowboy, men bara gå med om du blir frågad.
 • Försök att ordna tider för att ditt barn ska kunna interagera med andra barn. Om ditt barn är i ett daghem eller har syskon, har du det här, men för andra barn kanske du vill gå med eller starta en lekgrupp. Medan social interaktion inte är en nödvändig komponent för dramatisk lek, lägger den till ett element i leken som hjälper till att bygga språk och sociala färdigheter.
 • Håll några viktiga dramatiska spel rekvisita till hands. Barn behöver faktiskt inte mycket för att skapa imaginära världar och utarbeta storyliner. Min småbarn är glad att vända koppar och skålar i mitt skafferi till slott och racerbanor för sina bilar. Men han spenderar också långa perioder av att "prata" när han bygger världar med sina Lego Duplo-block, och när jag gör middag drar jag leksaket i det riktiga köket så att han kan laga mat tillsammans med mig. Leksaker som dessa gnistor kreativa aktiviteter och uppmuntra fantasifulla spel.

Kallas också: symbolisk lek, fantasifull lek, kreativ lek

Exempel: Mitt barn älskar att klä sig som en mamma och mata sina dockor som en del av dramatiskt spel.

Populära Inlägg

Läs Mer