Varför barn gör nedåtgående sociala jämförelser

Anonim

Vad är definitionen av en nedåtgående jämförelse? Med denna översikt av konceptet lär du dig mer om vilka nedåtriktade jämförelser, varför tweens och tonåringar engagerar sig i dem, och varför sådana jämförelser inte är hälsosamma att göra hela tiden.

Definiera nedåtgående jämförelser

Nedåtgående jämförelser är en typ av social jämförelse eller en bedömning av hur vi mäter mot våra kamrater. När vi gör nedåtgående jämförelser bedömer vi oss själva mot människor som är mindre skickliga eller lyckliga än oss själva. Till exempel kan en tween som kämpar i fotboll jämföra sig med den värsta spelaren på laget och tänka, "Jo, åtminstone kan jag blockera bättre än han kan."

Nedåtriktade jämförelser är motsatsen till uppåtriktade jämförelser där en tween jämför sig med den bästa personen på laget och slår sig upp om varför han inte mäter sig. Uppåtgående jämförelser kan skada ett barns självkänsla.

Varför nedåtgående jämförelser inte alltid är bra

Det skulle vara skadligt om ett barn bara gjorde nedåtgående jämförelser och inga uppåt jämförelser. i det fallet kanske barnet inte strävar efter att bli bättre och kan utveckla en orealistisk, överuppblåst självkänsla. Samtidigt kan ett överskott av uppåtvända jämförelser också vara problematiskt eftersom nedåtgående jämförelser tjänar till att skydda självkänsla.

Tävlar mot sig själv

Föräldrar kan uppmuntra sina barn att döma sina egna ansträngningar och omständigheter i förhållande till sitt tidigare själv, snarare än förhållande till andra. Om fotbollsspelaren i det tidigare nämnda exemplet vill ha fler mål, ska han till exempel granska hur många mål han tjänat förra säsongen och undersöka vilka tekniker han kan använda för att förbättra. Det här är bättre än att jämföra sig med en elev med olika atletiska förmågor, fysisk statur och andra förmågor.

Det sägs att sociala jämförelser sker naturligt och behöver inte vara negativa, särskilt om en balans uppnås mellan uppåt och nedåtgående jämförelser. Föräldrar kan försöka begränsa sådana sociala jämförelser genom att avstå från att göra det själva. Jämför inte ditt barn till sin äldre bror, påpeka, till exempel, vid vilken ålder den äldre bror slog en utvecklingsmilestone.

Människor jämnar syskon hela tiden, vilket leder till svartsjuka och ilska bland dem. Att inte jämföra bröder och systrar är inte bara bra för syskonförhållanden, det kan också inspirera barn att först och främst tävla mot sig själva.

Varför nedåtgående jämförelser är inte rättvisa

Föräldrar kan förklara för barn att nedåtriktade jämförelser varken är korrekta eller rättvisa eftersom alla är olika. Om ditt barn är byggt "bättre" än den värsta fotbollsspelaren på hans lag eller har spelat spelet längre, är det orättvist att han jämför sig med den stackars spelare.

Samma gäller för uppåt jämförelser också. Kanske har föräldrarna till den bästa spelaren på laget betalat för honom att gå till fotbollsläger varje år. Detta är en annan fördel som gör jämförelser felaktiga.

Förklara för ditt barn att eftersom alla inte bara är olika utan också genetiska fördelar och andra fördelar, är jämförelser inte det bästa sättet att göra. Låt ditt barn veta att de bästa idrottarna i världen tävlar mot sig själva och de register som de har ställt.

Populära Inlägg

Läs Mer