När din läkare ändrar din graviditets förfallodag

Anonim

Ditt förfallodatum är en av de första sakerna som beräknas i din prenatal vård. Förfallodagen är något som hjälper dig både med dig och din utövare för graviditetsvård, prenatal vård, testning och slutligen ditt barns födelse. Det är därför mycket viktigt att se till att du har det mest korrekta förfallodatumet.

Ibland inträffar saker, och det kan hända att du får veta att ditt förfallodag är ett annat datum än vad du ursprungligen förväntade dig. Faktum är att så många som 26% av mammorna har sina förfallodatum ändras under graviditeten. Här är vad du behöver fråga innan du godkänner en ändring i datum:

Vad orsakar att du överväger att ändra mitt förfallodatum?

Finns det några nya kliniska data? Är min fundus (toppen av livmodern) mätt annorlunda än förväntat? Om så är fallet, vad kan det medföra att mätningen är avstängd? Ett exempel kan vara en större mängd fostervätska eller till och med något så enkelt som din bebis position.

Hur säker är du av den här förändringen?

Ett vanligt scenario som jag hör är att en mamma har blivit tillsagd att hennes förfallodatum är ett visst datum för hela hennes graviditet, men då i ultraljud nära graviditeten, får hon veta ett annat datum, oftast bara en sak av dagar olika . Men sanningen är denna förändring, om det är mindre än fjorton dagar i någon riktning, är förmodligen inom den normala variationen, eftersom ultraljud vid denna tidpunkt är begränsad i dess användning för att dö en graviditet. Specificiteten hos ultraljud som daterar en graviditet varierar med varje trimester med den mest exakta datering under första trimestern (vilken kommer att variera + \ - sju dagar) och minst noggrann dejting under tredje trimestern.

Medan det beror några dagar tidigare kan det tyckas som en söt affär nu kan det vara något som oroar dig om din graviditet sträcker sig i åtta och två veckor. Denna typ av förändring kan ge extra risk för graviditeten genom att man står inför en induktion av arbete som är onödigt. (Det är viktigt att lägga till att ultraljud i första trimestern anses vara mycket mer exakt för datingsändamål, inom tio dagar plus eller minus barnets födelse, men det rekommenderas inte att alla mammor har en dataskärm på grund av En sådan liten skillnad i datum. Detta används för kvinnor som inte har några data eller mycket skarpa data från oregelbundna cykler.)

Kan något annat orsaka att vi överväger denna förändring?

De flesta utövare kommer att titta på en rad faktorer som graviditeten utvecklas för att se till att ditt förfallodatum fortfarande är korrekt. Några av de saker som beräknas till detta kliniska beslut är:

Andra exempel på saker som kan förändra dessa avläsningar skulle vara upptäckten av tvillinggraviditet, livmoderanomali, mammalvikt etc.

  • Fundalhöjd (Hur stor är din livmodermätning och konsistens av mätningar?)
  • Quickening (När förstod du att barnet flyttade?)
  • Fetal hjärtatoner hörde (När hörde de barnets hjärtslag och med vilket instrument?)

Ändrar denna förändring min omsorg? Om så, hur?

För det mesta en förändrad förfallodag påverkar inte din prenatal vård omedelbart. Förändringen kommer eventuellt i slutet av graviditeten när man tittar på att ingripa för att avsluta en graviditet tidigare på grund av det nya förfallodatumet. Om du bestämmer dig för att gå med ett ändrat förfallodag, är det något att komma ihåg om det kommer dags att börja prata om induktion av arbetskraft.

Ett av de bästa sätten att undvika ändringar i förfallodagen är att se till att du har de mest exakta uppgifterna på framsidan. När vi tittar på ett förfallodatum som härstammar från din senaste menstruation, anser vi att detta är plus eller minus fjorton dagar, vilket innebär att vi förväntar oss att ditt barn kommer att dyka upp mellan veckor trettioåtta och fyrtioåtre från den beräknade dagen .

Den genomsnittliga längden på graviditeten är 266 dagar från uppfattningen, rapporteras ofta som 280 från den sista menstruationsperioden. En fråga med denna mätning är att det förutsätter att du ägglossar på dag fjorton. Det kan inte alltid vara sant. Om du inte vet när du har ägglossning, kan du också överväga att använda längden på din cykel och räkna bakåt fjorton dagar.

Naegles regel används för att beräkna förfallodag. Detta säger att du tar den första dagen i din period och räknar tillbaka tre månader och lägger sedan till en vecka. Så om din period startade den 1 februari, skulle du räkna tillbaka tre månader till 1 november och lägga till sju dagar för ett förfallodatum den 8 november.

Så för någon med en trettio-dagars cykel, skulle en bra gissning för ovulationstillfället vara dag arton, vilket skulle ändra ditt förfallodag med fyra dagar. Medan fyra dagar kanske inte verkar som mycket tid i början av graviditeten kan det innebära mycket tid i slutet av graviditeten när man tittar på huruvida man ska göra en induktion av arbete eller vänta några dagar.

Tveka aldrig att fråga om en förfallodagsbyte. Informationen kan bara hjälpa dig att förstå vad som händer och varför det diskuteras. Det kan hjälpa dig att gå vidare med den hälsosammaste graviditeten som är möjlig.

Populära Inlägg

Läs Mer