När att oroa sig för kramper i tidig graviditet

Anonim

När du är gravid är det naturligt att lägga märke till och fräscha om - varje ont, smärta och liten twinge du känner i din kropp. Detta går dubbelt för känslor i underlivet som känns som kramper eller sammandragningar som kan få dig att oroa dig för att du har missfall.

Men kramper under de första 20 veckorna av graviditeten är förvånansvärt vanligt och indikerar oftare inte en överhängande graviditetstab. En 2016 studie av nästan 350 kvinnor som publicerades i tidskriften Human Reproduction visade att även om 85 procent av dem upplevde magkramper vid något tillfälle under de första 20 veckorna av graviditeten, var det bara 28 procent som misslyckades.

Läs vidare för att lära dig mer om de många anledningarna till att du kan få kramper under tidig graviditet som är ganska vanliga och sätt att lindra obehaget, liksom hur man känner igen när lägre buksmärtor kan indikera ett problem som kräver ett samtal eller besök till din läkare.

Vanliga orsaker till kramper i tidig graviditet

Det finns många orsaker som du kan få kramper under din första eller andra trimestern av en hälsosam graviditet. De flesta är helt normala och helt godartade:

 • Implantation. Eftersom ett befrukat ägg burvas sig in i livmoderns väggar, kan det avstå från en känsla som är känd, inte överraskande, som implanteringskramper. Inte alla kvinnor upplever denna känsla som kramper: Vissa beskriver det som en prickande, dragande eller stickande känsla. Under alla omständigheter är implantationskramper ibland åtföljd av blödning eller fläckning (brunt eller ljust blod på ditt underkläder eller toalettpapper) som visas ungefär samtidigt som du kan förvänta dig att få din period ändå, sex till 12 dagar efter att du ägglossat . Som din graviditet fortsätter, kommer både spotting och kramper att minska.
 • Uterine förändras. När detta kraftfulla, muskelorgan börjar expandera (vilket kommer att hända tidigt, långt innan du börjar visa), kan du uppleva vad som känns som trånga. Det kommer du troligen att märka mest när du nysar eller hostar eller när du byter positioner.
 • Runda ligament smärta. Runt vecka 13 av graviditeten, precis som du går in i andra halvåret, kan du uppleva en särskild typ av buksmärta som orsakas av den snabba expansionen av ett specifikt ligament som stöder livmodern som kallas den runda ligamenten. När den här strukturen sträcker sig kan du känna en skarp, stabbande smärta i underlivet eller en tråkig värk.
 • Gastrointestinala symptom. Bytande hormoner under graviditeten kan bli vana med matsmältning, vilket orsakar att den sakta ner. Detta kan leda till gas, uppblåsthet och förstoppning, allt kan orsaka bukbehov och kramper.
 • Samlag. Sperma innehåller stora mängder hormoner som kallas prostaglandiner, som frisätts naturligt under arbetet för att hjälpa livmoderhalsen att mogna och fördjupa sig för att förbereda sig för förlossning. Eftersom denna process är förknippad med sammandragningar, står det att små mängder prostaglandiner kan, för vissa kvinnor och i vissa fall, leda till kramper efter samlag under tidig graviditet.

Relief for Early-pregnancy Cramps

Vad som än kan leda till att du har kramper eller lägre buksmärta under tidig graviditet, när du har uteslutit ett allvarligt problem (se nedan ) finns det flera saker du kan försöka lindra ditt obehag, enligt APA, som rekommenderar:

 • Ändra din position. Om du sitter, lägg dig ner eller ta en mild promenad, till exempel. Om du ligger ner, sitta upp eller gå en promenad.
 • Kör dig själv ett bad . Avkopplande i varmt (inte ångande varmt) vatten kan hjälpa till att slappna av alla dina muskler och leder - inklusive de som stöder livmodern. Om du inte har tid att suga, försök stå i en varm dusch i några minuter.
 • Se till att du är välhydrerad. Detta kommer att vara särskilt användbart om källan till buksmärta är gas eller förstoppning: Vätskor kan få saker att röra sig i matsmältningssystemet. Om du är oregelbunden, prata med din läkare om andra säkra lösningar för förstoppning, till exempel att äta mer dietfibrer eller ta avföring eller mjukmedel.
 • Prova en avkopplingsövning. Den här yogaposen, kallad lutande böjd vinkel, kan hjälpa till: Ligga på golvet och föra sålen på fötterna, så att knäna kan slappna av till sidorna. Detta kommer att öppna ditt bäcken. Stäng dina ögon och andas naturligt i fem till 10 minuter. Du kan lägga kuddar under ditt huvud och låg rygg om du behöver.

Ta inte acetylsalicylsyra (acetylsalicylsyra) eller acetylsalicylsyra (ibuprofen) utan att först kontakta din läkare. Forskning har visat att dessa läkemedel kanske inte är säkra under graviditeten. En nyligen genomförd studie, publicerad 2018 i American Journal of Obstetrics & Gynecology, fann till exempel att NSAIDs som tagits under tidig graviditet var förknippade med ökad risk för missfall.

När att oroa sig

För det mesta är kramper i tidig graviditet orsakad av någon av de förändringar som naturligt sker när kvinnans kropp förändras och anpassas för att rymma en växande baby. Men du bör alltid låta din vårdgivare veta om du upplever kramper som verkligen berör dig eller som åtföljs av andra symtom, till exempel:

 • Sammandragande kramper som uppträder regelbundet. Om du upplever sex eller mer om en timme kan det vara ett tecken på förtidig arbetskraft. ring din läkare eller gå genast till ett akutrum.
 • Yrsel, lätthet eller blödning. Under tidig graviditet kan denna kombination av symtom vara ett tecken på ett övergående missfall. Om det också kan indikera en ektopisk graviditet (ett ibland livshotande tillstånd där det befruktade ägget implantat utanför livmodern) - speciellt om smärtan är begränsad till ena sidan.
 • Ryggont. Det är inte ovanligt att din rygg känner dig ömt under tidig graviditet, men allvarliga ryggsmärtor tillsammans med illamående, kräkningar och / eller feber eller smärtsam urinering kan vara tecken på allvarlig sjukdom som blindtarmsinflammation, njursten eller gallblåsersjukdom.

Populära Inlägg

Läs Mer