När ska man ta ett graviditetstest

Anonim

För många kvinnor kan beslutet om när man tar ett graviditetstest vara en stor källa till ångest. Ibland är stressen för att de vill vara gravid. Ibland är det för att de inte vill vara .

För er som är oroliga att du är gravid (men vill inte vara!) Kan du överväga ett test eftersom din period är sen eller för att du tror att du har graviditetssymptom. Eller kanske du är orolig för din valda metod för barnsäkerhet misslyckades (eller du glömde att använda preventivmedel).

Om du försöker bli gravid, kan du spendera hela två veckors väntan debattera om och när du ska "kissa på en pinne." Ska du vänta tills din tid är sen? Vilken tid på dagen är bäst?

Oavsett om du hoppas på ett negativt eller ett positivt resultat kan ett tidigt test vara ett bra sätt att ta reda på om du väntar direkt. Tyvärr kan testet tidigt ge dig ett negativt resultat, även om du är gravid.

Hur bestämmer du när du ska motstå, och när rätt tid att ta ett test är? Är det verkligen viktigt att när du tar ett graviditetstest?

Den bästa tiden under din cykel

Den bästa tiden att ta ett graviditetstest är efter att din period är sen. Detta kommer att hjälpa dig att undvika falska negativa och falska positiva av mycket tidiga missfall. Om du inte redan håller en fertilitetskalender är korrekt graviditetstestning ett bra skäl att starta en.

Om dina cykler är oregelbundna eller du inte kartlägger dina cykler, ta inte ett test tills du har passerat den längsta menstruationscykeln du brukar ha. Till exempel, om dina cykler sträcker sig från 30 till 36 dagar, är den bästa tiden att ta ett test dag 37 eller senare.

Något annat att tänka på är om du vet om din period är jämn sen. Enligt FDA kommer av 100-tal kvinnor, mellan 10 och 20, inte att få ett positivt graviditetstestresultat på den dag de tror är strax efter sin missade period, även om de är gravida.

Även test som är märkta för tidig graviditetsdetektering kan inte noggrant upptäcka en graviditet innan din period är sen.

Den bästa tiden på dagen

Tid på dagen du tar ett graviditetstest spelar roll i viss utsträckning. Du är mer benägna att få ett korrekt resultat om du tar provet på morgonen. Detta gäller särskilt om din period inte är sen, eller om din period bara är några dagar sen.

Hemma graviditetstest arbete genom att detektera hormonet humant choriongonadotropin (hCG) i din urin. Om du inte stiger upp om natten för att kissa ofta (eller om du dricker vatten hela natten) är din urin mer koncentrerad när du först vaknar. Det betyder vanligtvis att mängden hCG är lite högre, och du är mer benägna att få ett positivt resultat om du är gravid.

Du kan dock fortfarande ta ett graviditetstest mitt på dagen, eller till och med på natten. Du är bara mer sannolikt att få en falsk-negativ, särskilt om din period inte är så sen, och speciellt om du har druckit mycket vatten och din urin är utspädd.

När du "känner" gravid

Du kan bestämma dig för att ta ett graviditetstest eftersom du har tidiga graviditetssymptom, inklusive:

 • Ömhet i brösten
 • Milda kramper (ibland kallad "implantationskramper")
 • Mycket lätt spotting (ibland kallad "implantationsspotting")
 • Trötthet
 • Känslighet för lukt
 • Liten morgon illamående

Beroende på om ett positivt graviditetstest skulle vara bra eller dålig nyhet, kan symtom som dessa fylla dig med rädsla.

eller spänning! Men här är de goda (eller dåliga) nyheterna: Graviditetssymptom betyder inte att du är gravid. Faktum är att du kan "bli gravid" och inte vara gravid eller "inte känna dig gravid" och vänta dig.

Samma hormoner som orsakar graviditet "symtom" är närvarande varje månad mellan ägglossningen och din period. Dessutom kan många graviditetssymptom orsakas av andra saker, som förkylning, influensa eller till och med några nätter av dålig sömn.

Hur Graviditetstester fungerar

Att veta hur dessa tester fungerar kan hjälpa dig att förstå när man ska ta dem.

Som nämnts upptäcker testen graviditetshormonet, humant choriongonadotropin (hCG), i din urin. Vissa tester upptäcker också en variation av detta hormon, som kallas hyperglykosylerad hCG (H-hCG). Den vanliga hCG produceras först efter embryoimplantat i endometrium. H-hCG börjar frisläppas tidigare, någon gång efter befruktning.

Ett hemma-graviditetstest kan inte mäta den exakta mängden graviditetshormon i din urin. Vad det kan göra är att upptäcka om ett minimibelopp är närvarande.

Att få ett negativt graviditetstest betyder inte att din urin inte innehåller hCG. Det betyder bara att det inte innehåller tillräckligt för att utlösa ett positivt resultat.

En kvinnas nivå av H-hCG är typiskt högre än hCG. Om ett graviditetstest detekterar H-hCG, är du mer sannolikt att få ett positivt resultat tidigt. Om ett graviditetstest inte är känsligt för H-hCG, och detekterar bara vanlig hCG, är det mindre troligt att få ett tidigt positivt resultat. De flesta graviditetstest på marknaden är inte bra för att detektera H-hCG.

Hur tidigt resultat graviditetstester fungerar

"Early results" graviditetstest löfte resultat tre eller fyra dagar före din missade period. Dessa tester förutsätter en 14-dagars lutealfas, vilket är tiden mellan ägglossningen och när du får din period. Problemet är att du kan ha en kortare eller längre lutealfas.

Om din luteala fas är vanligtvis 12 dagar, skulle fyra dagar före din missade period vara nio dagar efter ägglossningen. Det är alldeles för tidigt att testa. För dig, tar testet fyra dagar före din missade period skulle vara meningslöst.

Om du har en lutealfas på 15 dagar, är fyra dagar före din missade period 12 dagar efter ägglossningen. Du kanske fortfarande inte har tillräckligt med hormon så tidigt. Men du har en bättre chans än någon med en kortare lutealfas.

Om du har fertilitetsbehandlingar och du har haft en hCG-trigger som sköt som ovidrel, ska du inte ta ett tidigt graviditetstest. Ett tidigt test kan upptäcka rester av fertilitetsmedicinering.

99 Procent Nøjaktighet

Om du läser instruktionerna noggrant lovar de flesta testerna 99 procent noggrannhet på dagen för din missade period, men inte för tidiga resultat. Om du förväntar dig din period på onsdag, skulle torsdagen vara dagen för din missade period.

Förvånansvärt kan dessa löften om 99 procent noggrannhet inte vara sanna. I forskarstudier, där de jämförde hur mycket hCG testet hävdade upptäcka och hur mycket det faktiskt upptäcktes, var testen endast 46 procent till 89 procent exakta. I en studie indikerade graviditetstest ett positivt resultat endast 80 procent av tiden på dag 28 i kvinnors menstruationscykel.

Tar ett graviditetstest tidigt

Känner du dig frestad att ta ett test innan din tid är sen? Tänk på fördelarna och nackdelarna innan du gör det.

Proffs

 • Mycket liten chans att få ett positivt resultat

 • Om det är positivt, lindrar lite av stressen under två veckors väntan

Lura

 • Hög chans för ett falskt negativt resultat om gravid

 • Känslor av besvikelse med negativt resultat

 • Möjligt att upptäcka ett tidigt missfall kan du ha missat om du inte testat tidigt

 • Bekostnad

 • Inte korrekt med hCG-triggerbilder som Ovidrel

Mycket liten chans att få ett positivt resultat

""

Om det är positivt, lindrar lite av stressen under två veckors väntan

"]}}" ListaB ": {" rubrik ":" Con " "objekt": { "lista"["

Hög chans att få ett falskt negativt resultat

""

Känslor av besvikelse med negativt resultat

""

Bekostnad

""

Möjligt att upptäcka ett tidigt missfall kan du ha missat om du inte testat tidigt

""

Inte korrekt med hCG-triggerbilder som Ovidrel

"]}}}" contenteditable = "false">

Det bästa tidiga graviditetstestet

Låt oss säga att du vill ta ett tidigt test, trots eventuella nackdelar. Vilket test ska du använda?

Enligt undersökningen är det bästa tidiga graviditetstestet på marknaden nu det första svaret för tidigt resultat eller, som det ibland förkortas på fertilitetsforum, FRER. Detta är deras manuella test.

Det digitala testet, First Response Gold Digital Graviditetstest, har tidigare rapporterats som mindre noggrann. Enligt en 2013-jämförelse mellan FDA mellan de två visar resultaten dock samma noggrannhet.

Detta graviditetstest har clearance från FDA för att säga att det kan upptäcka graviditetshormoner sex dagar före din missade period. Det är fem dagar innan din period förfaller.

Hur exakt är det så tidigt? Här är resultaten från en studie:

 • En dag förbi din förväntade period: upptäckt 100 procent av graviditeterna
 • På dagen för din förväntade period: 96 procent av de upptäckta graviditeterna
 • På dagen före din förväntade period: 93 procent av graviditeterna upptäcktes
 • Två dagar före din förväntade period: 81 procent av de graviditeter som upptäckts
 • Tre dagar före din förväntade period: 68 procent av de upptäckta graviditeterna
 • Fyra dagar före din förväntade period: 42 procent av de upptäckta graviditeterna
 • Fem dagar före din förväntade period: 33 procent av de upptäckta graviditeterna
 • Sex dagar före din förväntade period: 25 procent av de upptäckta graviditeterna

Hur jämför dessa statistik med andra märken? Enligt samma studie upptäckte EPT manuell test (inte den digitala) endast 53 procent av graviditeterna på dagen för en kvinnas förväntade period. Testet för den första responsens tidiga resultat var mer exakt tre dagar innan en kvinnas förväntade period än EPT: s test var på dagen för den förväntade perioden.

När ska man få ett blodprov

Du kanske undrar om du också ska ha ett blodprov för att kontrollera om du är gravid. Det är något att överväga om du får ett positivt eller negativt resultat. Din läkare kan beställa ett test, eller du kan tänka dig att beställa en själv. Många laboratorier tillåter nu människor att beställa och betala ur fickan för sitt blodarbete.

Innan du gör det finns det några saker du borde veta. Först och främst finns det två typer av graviditetstest: kvalitativ och kvantitativ.

 • Kvalitativa test mäter om du har en minimal mängd graviditetshormon i ditt blod. (Röden ordet här är kvalitet .) De ger ganska eller inget svar på huruvida du är gravid. Eller, mer exakt, om du har tillräckligt med graviditetshormon för att få ett positivt resultat.
 • Ett kvantitativt graviditetstest mäter graden av graviditetshormon i ditt blod. (Här är roten ordet.) Detta kallas ibland ett beta hCG-test. Dessa görs vanligtvis för att se hur en graviditet utvecklas. Till exempel kan din läkare beställa ett beta-hCG-test på måndag, och sedan ett annat test på onsdag eller torsdag. Syftet är att se om hCG-nivån ökar som förväntat eller ej. Detta kan vara viktigt om du hade problem med att bli gravid eller ha en historia om tidigt missfall.

Ett blodprov är inte nödvändigtvis mer sannolikt att ge dig ett positivt resultat tidigare. Du kanske tror att ha ett blodprov ger dig snabbare svar på huruvida du är gravid eller inte, men det här är inte alltid sant.

Faktum är att det finns några kvalitativa blodprov som kräver högre hCG-nivåer för ett positivt resultat än några hemliga "tidiga" test. Det beror på labbet. Med andra ord kan du teoretiskt ta ett hemtest, få ett positivt resultat och ha ett blodprov samma dag, och blodprovet kan komma upp "negativt". Men du kan verkligen vara gravid.

Om din period är sen med flera dagar, och du fortfarande får negativa hemma graviditetstest, kan ett blodprov rekommenderas. Medan det är sällsynt är det möjligt att få ett negativt testresultat vid ett hemtest, men det är fortfarande gravid. Om det här är din situation, ring din läkare, och beställ inte bara ett test på egen hand. Det finns andra orsaker förutom graviditeten att din period kan vara sen.

Du behöver inte nödvändigtvis ett blodprov för att bekräfta ett positivt hemma-graviditetstest. Om hemtestet säger att du är gravid, är du troligen gravid. Som sagt kan din läkare fortfarande beställa en, speciellt om du begär det.

Ett ord från Verywell

Den bästa tiden att ta ett graviditetstest är dagen efter din förväntade period och på morgontimmarna, med din första urinering av dagen. Men när du är angelägen om att se resultat är det förståeligt om du är frestad att testa tidigare.

Innan du når för det tidiga graviditetstestet, överväga noggrant hur du kommer att känna om resultaten är negativa. Om ett negativt test inte stör dig, och du har pengar att spendera på graviditetstest, fortsätt. Om ett negativt resultat kommer att göra ditt hjärta ont eller om du hellre inte slösar bort pengar på extra tester, vänta tills din period är sen.

Populära Inlägg

Läs Mer