När ska du planera din C-sektion

Anonim

Många mammor säger att en av de bästa delarna av att ha en planerad kejsarsnitt födelse-C-sektionen för kort är att veta exakt när deras bebis kommer att födas. Oavsett om du redan har haft en C-sektion och väljer att inte ha VBAC (vaginal födsel efter kejsarsnitt) eller om du planerar en C-sektion av hälso- eller personliga skäl, kan du arbeta med ditt läkarkontor för att bestämma när du vill att din bebis födelsedag ska vara.

Medan det datum du väljer varierar beroende på dina specifika omständigheter, det finns flera överväganden du kanske vill göra när du väljer ditt barns födelsedag.

Personliga faktorer vid val av leveransdatum

Det finns många personliga faktorer som du kanske vill överväga när du planerar din C-sektion. Det är bäst att undvika datum som din familj associerar med sorg, till exempel de dagar en person dog eller andra traumatiska stunder. Du kan också vilja undvika eller fira andra minnesvärda dagar som födelsedagar och helgdagar.

En annan punkt som du kanske vill överväga är skolan. Ta en stund att tänka på när ditt barn firar sin födelsedag i skolan. Det finns förmodligen inte tillräckligt med utrymme för att undvika en sommarfödelsedag, men skillnaden om några dagar kan avgöra om ditt barn kommer att ha sin födelsedag på skoldag eller över julferie. När vi blir äldre blir vår födelsedagsdag ofta mindre viktig, men det kan vara väldigt viktigt för ett barn i skolåldern.

Vissa människor föredrar en dag i veckan över en annan (om det fungerar med din förlossningens schema.) Oavsett orsaken till ditt val är det ditt val, och du behöver inte rättfärdiga det till andra.

Orsaker till tidiga C-sektioner

Ibland måste C-sektioner ske före 39 veckors gestation. Exempel kan vara:

  • Högre ordning multiplar
  • Placenta previa med risk för blödning
  • Fosterskador

C-sektioner som planeras före 39 veckor har ökad risk för komplikationer, men din läkare kan känna att fördelarna med att planera din C-sektion tidigt i din situation överväger eventuella risker. Ett exempel skulle vara med triplets, där fördelarna med att leverera tidigt uppväger riskerna med att vänta tills efter 39 veckor.

Skäl till schema C-sektioner efter 39 veckor

När du ringer till planeringen av din C-sektion kan du bli förvånad över att lära dig att din läkare vill fördröja din procedur. Även om en baby anses vara fulltid efter 37 veckor, kommer de flesta läkarmottagningar inte att planera en C-sektion tills du har nått 39 veckors graviditet.

Varför kommer inte läkare att schemalägga C-sektioner före 39 veckor?

Barn utvecklas i olika takt, och vissa är inte beredda att födas i 37-veckorsmärket. Under det senaste årtiondet har läkare studerat sena, föda barn i djupet. En överraskande upptäckt är att hälsoproblemen för senblivna födelser inte försvinner förrän cirka 39 veckors graviditet. Barn som är födda före 39 veckor kan fortfarande ha några av de hälsoproblem som sena förtida barn står inför, inklusive:

  • Andnöd
  • Hypoglykemi (lågt blodsocker)
  • Dålig förmåga att behålla sin temperatur eller problem med termoregulering
  • Gulsot
  • Feeding svårigheter

Sena förtidiga spädbarn kan också uppleva utvecklingsförseningar som kvarstår fram till 2 års ålder, särskilt när det gäller språkutveckling.

Om obehag av sen graviditet har klåda för att träffa ditt barn, ta hjärtat. Genom att skjuta upp din leverans till minst 39 veckor ger du ditt barn bästa möjliga start.

Slutsats

Det är inte alltid möjligt att välja datum för din C-sektion, men när du kan finns det flera personliga faktorer som du kanske vill överväga. Du kan ha en speciell dag som du kan fira, eller i motsats till det kan du önska att undvika vissa dagar, till exempel årsdagen för en älsklings död. Varje kvinna är annorlunda. Prata med din läkare om vad hon tycker är den bästa tiden för leverans och dela dina egna personliga önskemål.

För det mesta bör en C-sektion inte schemaläggas förrän du har nått 39 veckor. Medan 37 veckor och längre har betraktats som term, lär vi oss att spädbarn som är födda mellan 37 och 39 veckor (sena prematura födslar) kan ha några av de komplikationer som de tidiga prematura barnen står inför.

Det finns dock tillfällen när fördelarna med att få en C-sektion före 39 veckor överväger några risker, som vid leverans av tripletter.

Populära Inlägg

Läs Mer