När det är dags att se en infertilitetsrådgivare

Anonim

Det finns många olika skäl att söka en terapeut att arbeta genom dina utmattningsutmaningar. Det kan vara att din reproduktiva endokrinolog rekommenderar eller kräver att du ser en rådgivare före vissa behandlingar, som när du bestämmer dig för att använda en sperma eller äggdonor. Ägg- och spermadonatorer själva måste se en psykisk rådgivare innan de får donera.

Eller kanske du tror att att se en terapeut kan hjälpa dig att klara av den känslomässiga kampen om infertilitet.

Forskning visar att de känslomässiga smärtan kvinnor upplever när de går igenom infertilitet liknar dem som behandlar cancer, hiv och kronisk smärta. Att hantera infertilitet är svårt, och behöver hjälp är 100 procent normal.

Penny Joss Fletcher är ett äktenskap och familje terapeut baserad i Tustin, Kalifornien, som specialiserat sig på infertilitet och adoption rådgivning. Hon förstår infertilitet, inte bara från professionell synvinkel utan också personligt. Efter fem år av infertilitetsbehandlingar, inklusive misslyckad IVF-behandling, bestämde hon och hennes man att anta.

Här är vad hon har att säga om infertilitetsrådgivning.

Orsak # 1: När infertilitet tar över ditt liv

Som nämnts ovan kan infertilitet verkligen överväldiga dig. Medan infertilitet inte är lätt för någon, hanterar vissa okej på egen hand. Men om du upptäcker att infertilitet tar över ditt liv kan du överväga rådgivning.

"Om din sorg, depression, oro eller ångest förlängs och påverkar många områden i ditt dagliga liv, är det viktigt att söka professionell hjälp", förklarar Fletcher. "En terapeut kan lära dig att hantera färdigheter och strategier för att förhoppningsvis lindra lite av depression eller ångest."

Medicin för ångest eller depression kan också vara till hjälp, vilket är något som en psykiater kan hjälpa dig med.

"Vissa mediciner är tillåtna även när du försöker bli gravid, men det är viktigt att du kolla detta med din läkare", säger Fletcher.

Orsak # 2: När infertilitet skadar ditt förhållande

Våra relationer är under enorm stress när vi går igenom infertilitet. Det är den typ av stress som kan ta dig närmare varandra ibland och vid andra tillfällen dra dig ifrån varandra. Effekten infertilitet kan ha på ditt sexliv lägger också på ett förhållande.

Ovanför allt detta kan missförstånd mellan varandra göra det svårare. "Par hanterar ofta stress på olika sätt", förklarar Fletcher. "Stereotypiska kvinnor uttrycker känslor mer fritt och behöver prata ut sina tankar. Männa fokuserar ofta på problemlösning och får inte låta sig känna varje månadsförlust."

Infertilitet är svår, men det är ännu svårare om du inte har stöd av din partner eller make / maka. Ibland är din partner den enda som verkligen kan förstå vad du går igenom. Rådgivning kan hjälpa dig att bättre förstå och stödja varandra.

Orsak # 3: När du är osäker på vad du ska göra

En rådgivare som är specialutbildad i att arbeta med par med infertilitet kan hjälpa dig att sortera igenom dina alternativ. Rådgivaren kan hjälpa dig att göra ett riktigt informerat val och hjälpa dig att överväga vad dina behandlingsalternativ kan innebära, inklusive de ekonomiska och känslomässiga påfrestningarna av dessa val.

"Jag tror att när som helst ett par är i korsväg när det gäller behandlingsbeslut, kan det vara till hjälp att tala med en mentalvårdspersonal", säger Fletcher. "Speciellt när det är oenighet om vad man ska göra nästa kan ha en objektiv tredje part hjälpa till."

Börja IVF-behandling är en vanlig tid som par önskar hjälp. Faktum är att vissa reproduktiva endokrinologer starkt föreslår patienter att se en rådgivare före eller under behandlingen. "Många är inte beredda på den extra stress som ofta upplevs med att göra IVF, " förklarar Fletcher. Att prata med en terapeut innan man börjar IVF-cykeln kan också vara produktiv. "

Orsak # 4: När man ser på Gamete Donations, Surrogacy eller Adoption

"Den viktigaste tiden att få ett samråd med en terapeut som är bekant med infertilitetsproblem är när ett par eller en person överväger att använda tredje parts reproduktion eller adoption för att skapa sin familj", förklarar Fletcher.

Speciellt när man överväger användning av en äggdonator, spermadonor eller embryondonation, är rådgivning ett måste och krävs ofta före behandling. Detsamma gäller för surrogat och adoption. Den känslomässiga inverkan av att göra val som dessa kan vara intensiv, något som vissa par kan underskatta.

"Det finns betydande förluster som måste erkännas och bedrövas när de flyttas från IVF med egna gameter till tredje partens givare, surrogat eller adoption", säger Fletcher.

När du pratar om gamete donation eller surrogacy, kommer några ämnen som en rådgivare talar till dig och din partner om:

  • Förtydligande varför du gör valet.
  • Bekräftar att det är ett gemensamt beslut, något som du och din partner är överens om.
  • Pratar om huruvida du ska berätta för familj och vänner om ditt beslut, och om ja, hur och när du kan göra det.
  • Pratar om effekten av donation på ditt förhållande till givaren, om du känner till givaren.
  • Med tanke på vad det kan betyda för dig och ditt framtida barn om du väljer en sluten eller öppen adoption eller gamete donation. (Med andra ord, har givaren någon kontakt till din familj senare eller inte?)
  • Om en givare eller surrogat inte har valts diskuteras kriterierna du söker i en givare och varför.
  • Med tanke på när, hur och huruvida du kommer att berätta vilket barn som helst som uppfattas med hjälp av en tredje part. (Nästan alla yrkesverksamma rekommenderar att du berättar för barnet. Men hur och när du gör det är inte så tydligt.)

Fletch förklarar: "Sammanfattningsvis ser jag detta samråd som en del av det" informerade samtycket "som paret uppmanas att ge för att fortsätta med behandling av tredje part. Jag vill att par ska må bra om sig själva och behandlingscykeln när de flyttar framåt. Det här är dags att erkänna och arbeta genom all sorg, rädsla eller skam att bilda en familj på detta sätt. "

Orsak # 5: När man beaktar ett barnfritt liv

Oavsett om det kommer efter år av behandlingar eller tidigt med en insikt om att de tillgängliga alternativen inte är rätt för dig, inser att du inte kommer att få barn är extremt svårt. För vissa kan rådgivning hjälpa till med att bearbeta de känslor som följer med denna förverkligande.

Att göra ett verkligt beslut att vara barnfri är inte detsamma som att besluta att "inte förhindra men inte försöka" att ha en bebis. (Med andra ord, beslutar att inte handla fertilitetsbehandlingar eller tidskön för ägglossning, men inte heller använda någon form av preventivmedel.) Det är inte heller detsamma som att besluta att du kommer att överväga adoption "någon gång i framtiden". Eller besluta om att du "kan försöka igen behandling en dag."

Medan det finns utrymme för alla dessa vägar tillåter de inte stängning. Möjligheten att ha ett barn finns fortfarande i parternas sinnen. Det gör det mycket svårare att lura sina förluster.

"När ett par känner att de är i slutet av behandlingsalternativen, har de två val - antingen leva barnfria eller adoptera. Varken beslut är en lätt, säger Fletcher. "Jag anser att det är absolut nödvändigt att de kommer till ett verkligt beslut att leva barnfri och inte bara låta tiden gå utan att göra mer behandling eller adoption. Det är en extremt svår, men bemyndigande, beslut. "

Orsak # 6: Eftersom du skulle vilja ha mer support

Kanske känner du dig inte särskilt deprimerad eller orolig, och du faller inte inom någon av ovanstående grupper. Men du känner att du kan använda mer support, någon att prata med, vem kan ge dig fler verktyg för att hantera. Rådgivning kan vara ett bra val för dig också.

Du behöver inte ha en anledning, i sig. Du behöver inte vänta tills du känner dig så överväldigad att du verkligen är deprimerad och har ångestattacker.

Tyvärr ses en psykisk rådgivare som ett tecken på svaghet hos vissa människor. Tanken går att om du bara var stark nog (vad det än betyder), så skulle du inte behöva hjälp med att hantera.

Detta är bara inte sant. Starka människor vet när de behöver extra hjälp. Att se en terapeut är inget att skämmas för. Att ha modet att begära hjälp är faktiskt ett tecken på styrka själv.

Ett ord från Verywell

Fertilitetsrådgivning kan vara fördelaktigt på många sätt - från att hjälpa dig att sortera genom dina alternativ för att hjälpa dig att hantera stressen i infertilitet. Ibland behöver du en terapeut som är bekant med infertilitet och fertilitetsbehandling alternativ. Detta gäller särskilt om du försöker sortera igenom dina alternativ. Andra gånger är det mer av en bonus än ett krav att ha en terapeut som är "expert" i fertilitetsutmaningar. Till exempel, om du behöver stöd för de emotionella utmaningarna kan någon kvalificerad, medlidande rådgivare hjälpa till.

Oavsett din anledning, eller icke-anledning, bör du veta att du inte behöver gå igenom denna infertilitetsresa ensam och utan hjälp. Rådgivare där ute som är utbildade för att hjälpa dig. Och om du skulle kunna använda det extra stödet, ta reda på det.

Populära Inlägg

Läs Mer