När och hur man använder en äggkalkulator eller kalender

Anonim

En ägglossningskalender eller miniräknare är ett onlineverktyg som försöker förutsäga när du kan ägglossas utifrån längden på dina menstruationscykler. Kanske letar du efter en ägglossningskalender för att hjälpa dig med sexkön för graviditet. Kanske tar du Clomid och hoppas att en räknare kan berätta när du blir mest bördig.

En räknare kan inte alltid vara 100 procent exakt - andra metoder för ägglossningsdetektering är mycket bättre - men det finns tillfällen när en ägglossningskalender kan hjälpa.

Också, nedan, hittar du ett lättanvänt ägglossningsdiagram. Du kan använda detta för att veta när du kanske är mest bördig.

Hur det fungerar

Den mest grundläggande ägglossningsräknaren kommer att fråga dig datumet för den första dagen i din senaste period och medeltiden för dina menstruationscykler. Om du inte vet, kommer de flesta kalendrar att föreslå att du skriver om 28 dagar. Detta anses vara genomsnittet. (En normalcykel kan variera från 21 till 35 dagar.)

Sedan antar räknaren vanligen en lutealfas på 14 dagar. Den luteala fasen är tiden mellan ägglossningen och den första dagen i din period. En normal lutealfas kan vara så kort som 10 dagar eller så länge som 15. De trevligare ägglossningskalendrarna kommer att fråga hur länge din luteala fas är. Om du vet (från tidigare basal kroppstemperatur kartläggning) hur länge din är, var noga med att ta med den informationen.

På grundval av denna information kommer ägglossningsräknaren att gissa på vilka dagar du mest sannolikt är bördig och kanske den dag du kan ägglossa. Om du till exempel berättade för ägglossningskalendern att din genomsnittliga cykel är 35 dagar och din genomsnittliga lutealfas är 15 dagar, kan den visa dina möjliga fertil dagar som dag 17, 18, 19 och 20 i din menstruationscykel. (Det räknar ut din dag med ägglossning genom att räkna 15 dagar tillbaka från den 35: e dagen i din cykel.)

Vissa kalendrar kommer att indikera "möjliga bördiga" dagar och "mest fruktbara dagar" med de mest bördiga dagarna i vårt exempel på dagarna 19 och 20.

Noggrannhet

Det finns ingen sådan sak som en "korrekt" ägglossningskalender eller miniräknare. Per definition är de baserade på medelvärden. Vad du vill ha i en ägglossningskalender är inte ett korrekt, specifikt datum, men ett bra generöst brett spektrum. På så sätt behöver du inte oroa dig för att räknaren säger att du är bördig för tidigt eller för sent. Du täcker alla dina baser.

Den amerikanska graviditetsföreningens ägglossningskalender är lätt att använda och ger ett stort antal möjliga bördiga dagar.

Om du vill ha en något mer noggrann ägglossningskalender, överväg att använda en fertilitets- eller ägglossningsapp på din smartphone. Fertilitetsapparna som ber om din kroppstemperatur och andra friska tecken är de mest exakta. Med det sagt, om du vill hålla det enkelt, kan vissa program bara fråga om dina datum.

Vad som är bra med dessa appar är att de tar hänsyn till din genomsnittliga cykellängd under många månader. De kommer också att berätta när du kan vara bördig direkt på din telefon. Ingen sökning på webben krävs.

(Även med dessa appar är de bördiga fönsterdatumerna fortfarande ett gissning, och vissa program är bättre än andra.)

Dessa appar är också användbara för när du dyker upp för din årliga gynekologexamen och läkaren frågar när din senaste period var. Du vet bara genom att kolla din telefon.

Vissa appar att prova inkluderar:

 • Clue (för iPhone och Android)
 • Glöd (för iPhone och Android)
 • Ovia (för iPhone och Android)

Lätt att använda Ovulation Chart

Med tanke på allt ovan-att allas cykel är annorlunda; att om tre kvinnor alla har 34-dagars cykler, kan de ägglossas på olika dagar - här är ett ägglossningsdiagram som du kan använda. Diagrammet kan ge dig en grov uppskattning av när du kanske är mest bördig.

För att använda detta diagram måste du:

 • Känn det genomsnittliga antalet dagar i din cykel : Det är antalet dagar från när en period börjar och nästa börjar.
 • Förstå hur man räknar cykeldagar : Den dag du får din period är Cycle Day 1; 15 dagar senare är cykeldag 15 och så vidare.
 • Tänk på information i diagrammet som en gissestimat: Jag vill ha en mer exakt uppskattning av ägglossningsdagen, prova basal kroppstemperatur kartläggning.
 • Kom ihåg att du är mest bördig en till två dagar innan du ägglossar: Du kan få mer information om dina risker för graviditet under ditt bördiga fönster.

Också i tabellen nedan hittar du dagen för att börja testa om du använder ett ägglossningsspecifikt kit (OPK). Vanligtvis vill du börja använda det några dagar innan du kan ägglossa.

Vad händer om dina perioder är oregelbundna?

Du kan beräkna din genomsnittliga cykellängd och använda den data för att använda diagrammet nedan. Alternativt kan du överväga hur många dagar din cykel är när den är på kortare sidan och hur många dagar det är när det är på längre sida. Sedan kombinera informationen.

Obs! Använd inte detta diagram för att undvika att bli gravid! Om du vill undvika graviditet är ett ägglossningskort eller kalender inte tillräckligt noggrann.

Är dina cykler kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar? Detta anses inte som normalt. Du bör prata med en läkare om dina cykler.

Ovulationsräknare på Clomid

Övulighetsräknare baseras på din genomsnittliga cykel. Men din cykel på Clomid kan vara helt annorlunda än din cykel bort från fertilitetsdroger.

Det finns "Clomid ägglossningsräknare" online, men de är inte tillförlitliga. Du vill inte sakna dina mest fruktbara dagar om du är mitt i fertilitetsbehandling.

Ett mycket bättre val är att använda ett testprov för ägglossningsprognos. Eller, ett ännu bättre val är att ha frekventt sex hela månaden.

Kan du beräkna dina infertila dagar med en ägglossning kalkylator?

Vissa människor försöker använda ägglossningsräknare som en form av "naturlig födelsekontroll". De letar efter sina förutspådda infertila dagar och undviker sex när beräkaren säger att de är fertila.

Om du verkligen inte vill bli gravid, lita inte på en ägglossningsräknare. Det finns en stor risk att du kommer att få sex när du är bördig.

Först och främst vill du vara helt säker på att du inte är bördig, inte förvisso säker. En ägglossningsräknare som bara använder datum kan inte berätta med säkerhet när och när du inte är bördig.

För det andra kan din cykel inte alltid vara regelbunden. Det är vanligt att ha en av cykel här och där. Om din cykel kommer att vara sen en månad, och du antar att du är infertil på en viss dag eftersom du var infertil i de föregående månaderna på den dagen, kanske du har fel.

Då kan du bli gravid.

Bästa sättet att använda en ägglossningskalender eller diagram

Om du ska använda en ägglossningskalender, kolla på informationen som ett förslag. Inte faktum. Om kalendern säger att du kommer att ägglossa på en viss dag, bör du överväga veckan före och efter det datumet som också potentiellt bördiga dagar.

En ägglossningskalender bör inte användas för att bestämma en exakt dag med ägglossning. Det ska aldrig användas som en metod för födelsekontroll.

Ett möjligt sätt att använda en ägglossningskalender är att hjälpa till att bestämma när man ska börja använda ett ägglossningstest eller ägglossningsprognos.

Bättre sätt att upptäcka ägglossning

Slutsatsen är att du verkligen inte bör lita på en ägglossningskalender när du försöker att kön för graviditet.

Det finns mer exakta sätt att upptäcka ägglossning, inklusive följande:

 • Kartlägger din BBT
 • Spårning av livmoderhalsslem förändras
 • Använda ägglossningstestkit
 • Var mycket uppmärksam på kroppens ägglossningstecken

Populära Inlägg

Läs Mer