När och hur ofta att ha sex för att bli gravid

Anonim

Om du vill bli gravid snabbare kan du vara intresserad av att veta när du ska ha sex, hur ofta du ska ha sex och om det finns faktorer som kan öka eller minska dina chanser att bli gravid.

Det är viktigt att veta att du kan bli gravid när som helst under din menstruationscykel, även om du har din period. Detta är en av anledningarna till att födelsekontrollmetoder som rytmmetoden och andra metoder som spårar kroppstemperaturen inte är mycket tillförlitliga för att förebygga graviditet.

Medan oskyddad sex inte leder till graviditet varje gång kan du bli gravid om du har sex bara en gång. I allmänhet minskar fertiliteten med ålder, och tonåringar är mycket mer benägna att bli gravida med endast ett eller några sexuella möten än äldre kvinnor är.

Om du har svårt att bli gravid kan du lära dig några fakta om hur du maximerar dina chanser.

När du är mest sannolikt att bli gravid

Om du ofta har sex, och om du inte försöker bli gravid, kan det inte vara nödvändigt att arbeta med att strategisera könstidens kön. Men att veta den bästa tiden att ha sex kan hjälpa dig om du vill bli gravid snart.

Fertilt fönster

Du har en vecka varje månad när sex sannolikt leder till graviditet. Detta anses vara ditt fertila fönster, och det är två till tre dagar innan du ägglossas. Den bästa chansen att bli gravid är de två till tre dagarna precis före ägglossningen.

Ägglossning och fertilisering

Ägglossning sker vanligtvis runt dag 12 och 13 i din cykel, men varierar från kvinna till kvinna. Det är möjligt att ha ditt mest bördiga fönster så tidigt som dag 8 och 9, eller så sent som dagarna 19 och 20.

Ägget som ägglossar kan bara befruktas i 12-24 timmar efter det att det har släppts från äggstocken, och spermierna kan leva upp till fem dagar i den kvinnliga könsorganen. Det är därför du borde ha sex innan du ägglossar, inte efter, när du försöker bli gravid.

Är dag 14 din mest fruktbara dag?

Du kanske har hört att dag 14 i din cykel är när du ägglossar. Många kvinnor som tror på detta har sex på dag 11, 12 och 13 och tänker på att detta ger dem den bästa chansen vid uppfattningen. Men de kan vara fel! Många kvinnor ägglossar inte på dag 14 i sin cykel. Normal ägglossning kan ske så tidigt som dag 10 och så sent som dag 20. Om dina cykler är oregelbundna kan ägglossningen inträffa även senare.

Spårning av ägglossning

Du kan hålla koll på ägglossningen baserat på en kalender, och vissa verktyg använder fysiologiska förändringar som kroppstemperatur, livmoderhalsslem eller hormonnivåer för att spåra tecken på ägglossning.

Vissa metoder inkluderar:

 • Ovulationsprediktestest : Dessa fungerar mycket som graviditetstester, förutom att de berättar när du äter ägglossning. De kommer som teststavar eller testremsor som reagerar med din urin. För att använda dessa kan du urinera i en kopp och sedan doppa provremsan i den uppsamlade urinen. Du får ditt resultat baserat på färgändringar eller digital läsning.

  • I-hem-ägglossningstest upptäcker det luteiniserande hormonet (LH) i din urin. LH surgrar precis innan du ägglossar, så när testet läser positivt indikerar detta att din kropp försöker utlösa ägglossningen från äggstocken och att det är nog din optimala tid att bli gravid.
 • Basal kroppstemperatur kartläggning : Detta kräver att du tar din temperatur varje morgon innan du går upp på morgonen. Din kroppstemperatur är din kropps temperatur vid fullständig vila. Din hormonnivå påverkar din kroppstemperatur.

  • Hormonprogesteron ökar din kroppstemperatur. Progesteron ökar efter ägglossningen, så när din basala kroppstemperatur stiger och förblir hög i minst några dagar, betyder det att du förmodligen ägglossade dagen före uppkomsten.
 • Spåra din livmoderhalsslem: Din vaginal urladdning förändras när du närmar dig ägglossningen. Det blir stretchigt och mer slemt. När det liknar råa äggvitorer är du förmodligen den mest fruktbara tiden i månaden.
 • Salivfältprov: Ett hemtest som använder ett mikroskop för att undersöka ett prov av saliv, ett ferningstest kan vara användbart för vissa kvinnor och svårt att tolka för andra. Ett fältmönster, som verkar som frost under ett mikroskop, kan vara ett tecken på ägglossning.
 • Fertilitets kalender apps : Det finns många online och smartphone appar som spårar dina cykler. Ju mer korrekta kräver att du matar in din basala kroppstemperatur eller cervicala slemförändringar, men även en enkel app kan hjälpa dig att hitta dina mest bördiga dagar om dina perioder är vanliga. Du måste ange när du får din period så appen lär dig din cykel och berättar när du är mest sannolikt att ägglossa.

Cervical Mucus

Forskning säger att den bästa dagen för samlag är den dag du märker det mest bördiga livmoderhalsslemhinnan.

Fertig cervikal slem är ett vaginalt urladdning som liknar rå äggvita. Denna typ av utsläpp är hälsosam och normal. Det visas vanligtvis på dagarna före ägglossningen och när du vet vad du ska leta efter är det lätt att upptäcka.

Om du har utsläpp som har en skarp lukt eller orsakar kliande kan du få en infektion. Du bör se din läkare.

Cervical mucus förbättrar spermierotilitet (rörelse) och hjälper dem att överleva. Ju mer spermier som överlever och reser till dina äggledarrör, vilket kommer att släppa ditt ägg, ju högre är sannolikheten för befruktning.

Humöret

Att känna sig avslappnad och fri från stress kan öka dina chanser att bli gravid, men som med de flesta andra "regler" är det inte nödvändigtvis fallet.

Har du någonsin märkt att din libido är starkare vid vissa tider av månaden? Det här är ingen slump. Samma hormoner som ökar precis före ägglossningen ökar också din önskan om sex.

Sexuellt nöje kan öka chanserna att bli gravid, men inte så mycket att du måste vara orolig att varje gång du har sex är det det hetaste kön någonsin. Studier har funnit att sexuellt nöje kan förbättra spermier, och det finns en teori om att kvinnlig orgasm kan bidra till att öka oddsen för uppfattningen. Det sägs att det inte är nödvändigt att bli gravid. Du kan ha fruktansvärt sex och fortfarande bli gravid.

Sexfrekvens

Hur ofta du ska ha sex beror på din egen personliga preferens som ett par och huruvida det finns några manliga faktorer om infertilitetsproblem, som spermieproblem.

Experter rekommenderar att du inte har sex mer än en gång per dag. Det kan tyckas att mer sex skulle motsvara en bättre chans att bli gravid, men att ha sex för ofta kan minska antalet friska spermier.

Sex under hela månaden

Medan vissa kvinnor känner sig bemyndigade genom att spåra ägglossningen, känner andra bara oroliga och överväldigade av allt.

Oavsett vilken ägglossning du väljer - kontrollera din temperatur varje morgon med hjälp av ägglossningsdetekteringsremsor, kolla din saliv för ferning eller kontrollera ditt livmoderhalsslemhinna - var uppmärksam på dina cykler och ägglossningsskyltar kan vara känslomässigt utmattande.

Om timingsex för ägglossning orsakar ångest bör du ha sex varje vecka, varannan dag. Du är bunden att ha sex minst en gång under ditt bördiga fönster med den här metoden utan att spåra din cykel.

Syfta att ha sex minst tre till fyra gånger i veckan under hela din cykel. Det finns en teori om att semen kan vara till hjälp för det utvecklande embryot. Detta innebär att sex efter ägglossning, och efter att du har tänkt faktiskt, kan hjälpa din graviditet "stick". En annan bra anledning till mer sex.

Kön under din fruktbara tid

Om du är glad att spendera tidspårning och upptäcka ägglossning, kan du vara säker på att ha sex under din mest bördiga tid.

Om spermier är normala eller friska, är det bäst att ha sex varje dag som ...

 • du har bördig livmoderhalsslem, eller
 • ett positivt ägglossningsdetekteringstest, eller
 • ett positivt salivfärgtest.

Om du kartlägger din basala kroppstemperatur kan du veta den ungefärliga dagen du ägglossar varje månad. I det här fallet borde du ha sex under de tre dagarna innan du förväntar dig att ägglossning och eventuellt den dag du förväntar dig att ägglossning också.

Du bör dock fortfarande ha sex under hela din cykel, bara för att hålla spermkvaliteten i toppform. Du måste också ge dig tid att njuta av sex utan att lägga till ett barnuppdrag.

Låg eller Borderline Sperma räknas

Om spermier är normala eller på nedre sidan är den allmänna rekommendationen att ha sex varje annan dag under det fertila fönstret.

Om du till exempel på måndag får ditt första positiva testresultat för ägglossning, eller om du ser bördig livmoderhalsslem, ska du ha sex på måndag, hoppa över tisdag, och sedan igen på onsdag, hoppa över torsdagen och en gång till på fredagen.

Dagen mellan kommer att hjälpa till att fylla på spermierna, eventuellt öka dina chanser att bli gravid.

Hur ökar manlig fertilitet naturligtvis

Detaljer när du har sex

Några undersökningar om fertilitetsbehandling fann en liten ökning av graviditeten när kvinnor kvar på ryggen efter artificiell insemination. Detta har dock inte generaliserats till samlag.

En sak du bör vara uppmärksam på är smörjmedlet du använder om du använder något. Var noga med att välja en spermilös smörj, eftersom många av de vanliga smörjmedlen kan skada spermier.

Ett ord från Verywell

När du är ivrig att bli gravid är det lätt att överkomplicera saker. Det är sant att du är mer benägna att bli gravid snabbt om du har sex under ditt bördiga fönster, men det är också sant att om du har sex ofta hela månaden kommer du sannolikt att bli gravid så småningom.

Det finns mycket press online i fertilitetsgrupper för att använda så många ägglossningsspårningsmetoder som möjligt. Det kan vara användbart och till och med kul att spåra dina cykler, men det kan också bli stressigt. Gör vad som fungerar bäst för dig och din partner. Om du inte blir gravid efter att ha försökt i ett år, eller efter sex månader, om du är över 35 år, kontakta din läkare.

Populära Inlägg

Läs Mer