När begåvade barn kommer inte sluta ställa frågor

Anonim

Föräldrar till begåvade barn vet att dessa barn älskar att fråga massor av frågor. De är otroligt nyfiken och kan inte tyckas få tillräckligt med information. En av deras mycket favoritord är "Varför." Det är också en av deras favoritfrågor.

Ibland är det bara alltför tröttsamt och frustrerande att fortsätta att svara på de oändliga "varför" frågorna. Och ibland vet vi inte svaren på alla dessa frågor! Lyckligtvis kan föräldrar använda vissa strategier för att få effektivare dialoger med begåvade barn när barnen bombar dem med frågor.

Skölj inte åt sidan Frågor

Även om det kan vara svårt att svara på alla frågor som ett begåvat barn kan ha, vill vi verkligen inte kväva deras nyfikenhet genom att berätta för dem att sluta ställa så många frågor. Vi vill uppmuntra våra barns nyfikenhet, men hur gör vi det utan att våra hjärnor blir svåra i slutet av en lång dag?

En sak som kommer att hjälpa är en förändring av attityd. Snarare än att se ifrågasättningen som en irritation, kan föräldrar istället överväga att deras barn är hungriga för information.

Tyvärr kommer en attitydförändring inte att göra frågorna enklare att svara eller göra föräldrarna mindre trötta i slutet av dagen.

Strategier för att hantera oändliga frågor

Ställ in svar på en fråga till en bekvämare tid. Även om barn kanske vill ha ett omedelbart svar behöver du inte leverera en. Du kan bekräfta frågan och uppskjuta svara till det förrän senare. När till exempel, när lilla Jenny frågar varför hon måste äta sina gröna bönor, kan mamma säga, "Jag förstår att du inte gillar gröna bönor, men jag vill inte diskutera deras värde under middagen. Vi kan prata om det senare." Självklart måste mamma följa igenom och diskutera de gröna bönarnas egenskaper med Jenny senare.

Var inte rädd för att säga "Jag vet inte." Ibland blir föräldrarna utmattade och försöker få svar på alla frågor som ett barn har, särskilt när de inte är experter inom frågan. Till exempel, när lite Jenny frågar varför vitaminer är bra för henne, kan mamma svara: "Det är en bra fråga. Jag vet inte exakt varför. Kanske kan vi slå upp svaret tillsammans." Självklart har mamma nu ansvaret för att leta upp informationen med Jenny.

Hur man följer igenom

Begåvade barn har utmärkta minnen, vilket innebär att de inte kommer att glömma att mamma eller pappa sa att de skulle diskutera en fråga senare eller leta upp ett svar. Om du använder dessa strategier, var noga med att du är beredd att följa igenom. Det betyder att om du har skjutit upp svaret är du redo att diskutera senare. Eller om du sa att du skulle slå upp information med ditt barn, var redo att göra det också.

Men det är nog en bra idé att ha några allmänna riktlinjer för hur du kommer att hantera frågorna senare. Annars kan du äntligen bombardera igen med frågor när du är för trött eller för upptagen att svara på dem. Till exempel kan du lägga undan en viss tid på dagen för diskussioner. Det kan vara efter middagen. Det kan faktiskt vara när maträtterna tvättas och köket städas upp. Du kan få ditt barn att hjälpa dig att städa upp efter middagen och under rengöringen kan du diskutera. Om du har fler än ett barn är den med den obesvarade frågan den som hjälper till med rengöringen. En extra fördel med denna teknik är att barnen får se uppstartstid som tid att dela med sina föräldrar snarare än tråkig körtid.

Frågor som du inte kunde svara på eftersom du inte visste svaret måste hanteras annorlunda. Det var ju inte bara tid eller trötthet som var ett problem. Det var brist på kunskap. Att behöva leta upp information varje dag kan enkelt lägga till trötthet och kommer säkert att ta upp tiden! Snarare än att försöka svara på varje fråga varje dag, gör en lista med oanvändbara frågor som kommer upp under veckan. Listan kan skrivas i en anteckningsbok, på ett pappersark som lagts upp i kylskåpet, eller till och med ett stort pappersark (eller affischtavla) tejpade på barnets sovrumsvägg. I slutet av veckan kan du och ditt barn ta listan med frågor till biblioteket och hitta några böcker som sannolikt kommer att få svaren. Om du har tid under veckan kan du också söka på Internet för svar.

Avslutar

Det kan tyckas som om dessa strategier kommer att ta mycket tid. Men chansen är bra att du kanske inte behöver ha alla dessa diskussioner eller hitta svar på alla dessa frågor. Ett barn kanske inte är tillräckligt intresserat för att driva informationen, men genom att skjuta ut snarare än att inte svara på frågor, uppmuntrar du snarare än att kväva ditt barns nyfikenhet. Du hamnar också med en lång lista över potentiella ämnen att utforska med ditt barn när tiden tillåter det.

Populära Inlägg

Läs Mer