När slutar hCG-nivåer fördubbla under graviditeten?

Anonim

Under tidig graviditet kan din läkare be dig få en serie blodprov som mäter hormonet hCG (humant koriongonadotropin, vilket görs av placentan). Blodprovningarna är normalt placerade i två till tre dagar från varandra, eftersom hCG-halten bör stiga med minst 60% -sidigt, det borde dubbla-varannan-tre dagar i de första veckorna av graviditeten.

I 85% av graviditeterna fördubblar moderns hCG-nivå varannan till tre dagar, enligt den amerikanska graviditetsföreningen. När din hCG-nivå fördubblas som förväntat är det ett gott tecken på att graviditeten utvecklas normalt.

Stigningen i hCG-nivåer under tidig graviditet

Din hCG-nivå kommer sannolikt att fördubblas i denna takt-varannan till tre dagar-under de första fyra veckorna eller så om graviditet. När graviditeten fortskrider och din hCG-nivå överstiger cirka 1200 mIU / ml tenderar det att ta längre tid att fördubbla. Vid vecka sex eller sju, till exempel, ungefär halvvägs genom din första trimester, kan det ta ungefär tre och en halv dag. När din hCG-nivå överstiger 6000 mIU / ml kan det ta mer än fyra dagar att dubbla. Du kan vanligtvis förvänta dig att din hCG-nivå ska upphöra mellan vecka åtta och vecka 11 av graviditeten. Det är den tidsperiod under vilken hormonet tenderar att nå sin topp. Men kom ihåg, varje kvinna är annorlunda, så det här är bara ballparkanslag.

Övervakning av dina hCG-nivåer

Din läkare kommer noga att hålla ögonen på din hCG-nivå under hela ditt första trimester. Om din hCG-nivå anses vara inom normalområdet för ditt graviditetsstadium (och intervallet är väldigt brett) kan din läkare aldrig ens ta upp det för att diskutera. Om du är nyfiken på din nivå, fråga din läkare för nivån.

En långsam stigande hCG-nivå kan vara ett tecken på ett problem med graviditeten, som ett missfall eller en ektopisk graviditet. Detta inträffar när det befruktade ägget implantat utanför livmodern, såsom i äggledarna, och kan inte överleva. HCG stiger dock långsamt i cirka 15% av normala graviditeter, så det är inte alltid en anledning till oro. Varje hCG-nivå som minskar under första trimestern är nästan alltid ett tecken på missfall.

Vad gör du om dina hCG-nivåer inte följer det normala schemat

Om din hCG-nivå inte fördubblas på det förväntade schemat som tidigare nämnts kan det naturligtvis vara en källa till intensiv oro och ångest, särskilt om orsaken till att din läkare beställde hCG-blodprov beror på att han eller hon är oroad över ett eventuellt missfall. Men kom ihåg att om du är mer än sex veckor gravid, kan hCG-resultat inte vara den bästa domaren om graviditeten är livskraftig.

Vid sex till sju veckors graviditet, om din graviditet är livsduglig, bör ditt barn ha ett synligt hjärtslag i en ultraljud (även känd som ett sonogram). Seriella ultraljud ska alltid visa tillväxt som överensstämmer med din bebis gestationsålder, och hos kvinnor som har missfallssymtom, kommer en ultraljud att ge det mest exakta svaret på vad som händer. Kom ihåg att mäta din hCG-nivå är ett verktyg som din läkare kommer att använda för att övervaka graviditeten, men det är inte det enda.

Populära Inlägg

Läs Mer