När en barns blodtyp inte matchar sin mammas

Anonim

Efter att ha väntat nio långa månader för att träffa sin bebis, kunde lite vara mer förtjusande för stolta nya föräldrar än att ta reda på vilka öron han fick, vars mörka haka, vars utomordentligt långa och smala tår. Men hur är hans blodtyp? Medan det kan vara bra att ett spädbarns hårfärg är annorlunda än sin mamma (även om hon höll i hemlighet att han skulle få erva sina blommor med jordgubbar), är det ibland en annan historia om ett barns blodtyp inte är samma som hans mors. I så fall kan han vara i riskzonen för ett tillstånd som kallas ABO-blodintegration, en typ av sjukdom som kallas hemolytisk sjukdom hos nyfödda (HDN). (Ett annat exempel på en HDN inträffar när en mammas blod är Rh-negativt och hennes bebis är Rh-positiv. Rh-faktor inkompatibilitet screenas för under graviditeten, en förväntad mamma kan få ett skott för att avböja problem.)

Tidigare kunde en HDN (kliniskt känd som erytroblastosfetalis) sätta barnets hälsa i allvarlig risk. i själva verket var HDN en gång en stor dödsorsak för nya barn. Nu när medicinska forskare bättre förstår mekanismerna som orsakar HDN, är de inte nästan lika hotande. Om du är en ny mamma vars barns blodtyp skiljer sig från din, så är det du behöver veta om ABO-inkompatibilitet.

ABC: erna för ABO Incompatibility

Bokstäverna A, B och O avser de fyra blodtyperna A, B, AB och O. Blodtyp bestäms baserat på proteiner på ytan av röda blodkroppar. Dessa proteiner är potentiella antigener-substanser som immunsystemet inte känner igen. För skydd kommer immunsystemet att skapa antikroppar för att bekämpa det okända proteinet. Dessa antikroppar kan passera placentan, där de kommer att bryta ner barnets röda blodkroppar efter att hon är född.

Anledningen till att barnets blodtyp inte alltid är detsamma som sin mor är att blodtypen är baserad på gener från varje förälder. Så till exempel kan en moder som är typ O och en far som är typ A ha ett barn som är typ A. Anledningen till att barnet inte skulle ha typ O blod, som sin mamma, är att genen för O är recessiv.

Inte alla icke-matchande kombinationer av blodtyper är problematiska. ABO-inkompatibilitet kan endast uppstå om en kvinna med typ O-blod har en bebis vars blod är typ A, typ B eller typ AB. Om ett barn är typ O kommer det inte att vara ett problem med ett negativt immunsvar eftersom typ O-blodceller inte har immunresponsutlösande antigener.

Hur ABO-inkompatibilitet behandlas

Det vanligaste problemet som orsakas av ABO-inkompatibilitet är gulsot. Gulsot uppstår när det uppstår en orangisk röd substans i blodet som kallas bilirubin som produceras när röda blodkroppar bryts ner naturligt. Om fler röda blodkroppar bryts ner på en gång än det är normalt, kommer det bilirubin som resulterar att sätta in fettvävnad under huden, vilket ger den gulaktiga nyansen av huden och vita ögon som är berättelsessymptomet hos gulsot.

Inte alla barn med ABO-inkompatibilitet kommer att utveckla gulsot, och inte alla barn med gulsot kräver omfattande behandling. Det beror på hur mycket bilirubin samlar i barnets blod. Vissa spädbarn med mild gulsot kommer att bli bättre på egen hand genom att matas oftare. En tillfällig ökning av matningen leder till en ökning av tarmrörelserna, vilket är hur överskott av bilirubin utgår från kroppen. Moms som ammar kan behöva komplettera barnets diet med en formel i några dagar om omvårdnad ensam inte gör tricket.

För spädbarn vars gulsot är svårare, är fototerapi eller ljusbehandling effektiv. Barnets hud utsätts för ljusvågor som omvandlar bilirubinet till ett ämne som kan passera genom barnets system. Barnet kommer bokstavligen att placeras under ljuset med bara en blöja och mjuka ögonplåster. I stället för eller förutom fototerapi kan en baby med gulsot behandlas med biliblanket som använder fiberoptik för att bryta ner bilirubin.

I sällsynta fall behöver en bebis med en HDN behandlas med en typ av blodtransfusion kallad utbytestransfusion. Det här är när en del av ett barns blod ersätts med typ O-blod. Och ett barn som blir allvarligt anemiskt som ett resultat av en HDN kan behöva en mer traditionell transfusion där han får extra blod för att ersätta blod som är förlorat.

Populära Inlägg

Läs Mer