Vad du bör veta om yrsel och passera under graviditeten

Anonim

Under graviditeten genomgår din kropp många förändringar, och några av dem kan göra dig mer benägen att känna dig yr eller svimmade. Vissa kvinnor svimmar även under graviditeten. Faktum är att en vanlig gammal sitcom trope skulle få en kvinna att svimma för att indikera att hon var gravid i de dagar då graviditeten inte diskuterades över airwavesna.

Medan svimning inte händer för varje gravid kvinna är yrsel ett mycket vanligt och normalt graviditetssymptom. Det finns många anledningar till varför du blir svimig under graviditeten, och det brukar inte vara en indikation på att något är fel.

Liksom alla okända graviditetssymptom ska du tala med din läkare eller barnmorska om det vid dina nästa prenatalvårdstidsanställningar.

Skäl du kan bli yr

En av de saker som förändras drastiskt under graviditeten är hur mycket hjärtutmatning ramper upp. Ditt hjärta måste arbeta 30 procent till 50 procent hårdare under graviditeten - du bygger ju en människa trots allt - och den ökade produktionen börjar ganska tidigt i svangerskapet.

När din kropp anpassar sig till graviditeten, fungerar ditt hjärta hårdare och blodvolymen ökar för att ta hand om dina behov och dina barns behov.

Ibland kan vissa positioner eller förhållanden leda till att du känner ett förskjutning i ditt blodtryck vilket gör att du känner av balans eller inte.

Några orsaker till att du kan vara yr på graviditeten kan innefatta:

  • Byta positioner plötsligt, särskilt när de står upp, känd som postural eller ortostatisk hypotension
  • Ligger på ryggen, särskilt efter den fjärde månaden av graviditeten
  • Inte tillräckligt med mat eller kalorier, vilket kan leda till lågt blodsocker
  • Överhettning
  • Uttorkning
  • Medicinska orsaker som lågt blodtryck eller anemi

Förhindra yrsel

Ibland kan du minska graden av yrsel du känner. För att undvika att du känner dig yr, måste du ta itu med orsakerna som kan vara att lägga till känslan, förutom att du bara är gravid.

Om du till exempel upplever yrsel när du står upp plötsligt, kom ihåg att sitta upp, sväng benen över sidan av sängen och sitta där en minut. Stå upp efter att du har fått din lager och gå så långsamt.

Du bör också se till att du alltid är välhydrerad och välfödd. Många kvinnor upplever blodsockerfluktuationer under graviditeten, så att snacking på protein och kolhydrater kan bidra till ett stabilt blodsocker. Snacks kan fungera bättre för vissa kvinnor än större måltider, särskilt under senare trimester.

Hydrering är viktigt för en hel del anledningar under graviditeten. Till exempel kan korrekt hydrering hjälpa till att förhindra överhettning. Medan du är gravid bör du sikta på att dricka 12, 8 ounce portioner vatten om dagen.

Vad ska man göra om du känner dig yr eller svim

Om du känner dig yr, sluta vad du gör och sitta ner, även om det är på golvet. Du bör inte köra, använda tung maskin eller göra något som medför balans. Sitt ner tills stavningen passerar och du känner inte längre som om du kanske skulle gå ut. Om du kan, har någon någon vatten och ett mellanmål.

För de flesta kvinnor faller den största risken om du faktiskt passerar ut. Det är därför det är mycket viktigt att sätta sig ner, även om det är på golvet när du börjar känna dig woozy. Att sitta ner kan hjälpa till att skydda dig från att falla om du skulle förlora medvetandet.

När att oroa sig för yrsel

Yrsel är vanligt, men du borde fortfarande prata med din vårdgivare om det. Om du lider av mild yrsel, ta upp den vid nästa graviditetskontroll. Om det emellertid inträffar ofta eller om du faktiskt lämnar ut, kontakta din läkare. Yrsel som åtföljs av suddigt tal, störda visioner eller andra oroliga symptom kan vara ett tecken på ett allvarligare problem och du borde ringa din vårdpraktiker genast.

Populära Inlägg

Läs Mer