Vilka Triphasic Charts betyder för tidig graviditet

Anonim

Ett triphasiskt diagram är ett basalt kroppstemperatur (BBT) diagram med tre olika temperaturhöjningar. (Mer om detta nedan.) Detta mönster anses vara ett möjligt tecken på graviditet, och på grund av detta är dessa typer av kartor djupt eftertraktade över fertility charting community.

Att få detta mönster på ditt eget diagram kan leda till hopp om ett positivt graviditetstest och en plötslig intensiv medvetenhet om andra möjliga tidiga graviditetssymptom.

Men hur mycket av denna spänning är motiverad?

Hur kan du upptäcka ett triphasiskt diagram? Vad orsakar detta mönster, teoretiskt sett?

Är det ett pålitligt graviditetsmärke?

Vad är ett Triphasic BBT-diagram?

För det första skulle det vara till hjälp att definiera bifasisk. Varje baskroppsdiagram som indikerar ägglossning är bifasisk.

För att bryta ner ordet betyder bi två och fasmedel relaterade till en fas. På ett BBT-diagram med ägglossning finns det två distinkta temperaturfaser-den före ägglossningen och den ena efter ägglossningen.

Ägglossning anges på ett BBT-diagram med ett tydligt och uppehållande uppåtgående temperaturförändring.

Om du tittar på provkartan i bilden ovan är det tydligt att temparna före dag 15 är i allmänhet lägre än templen efter dag 15. För detta provdiagram vet vi hur ovulationen inträffade på dag 15.

Nu, med ett triphasiskt diagram, finns tre temperaturskift.

Tri betyder tre, som du förmodligen redan vet från ord som trehjuling. För att ett diagram ska vara verkligt triphasic bör denna tredje temperaturskift uppstå minst sju dagar efter ägglossningen.

Titta på diagrammet ovan. Ser du att det finns en tredje temperaturskift som börjar på dag 25? Detta skift inträffade tio dagar efter ägglossningen.

Men även om det började lite tidigare - säg bara sju dagar efter ägglossningen - kunde vi säga att diagrammet visade ett triphasiskt mönster.

Är en Triphasic Chart ett pålitligt tidigt graviditetsskylt?

FertilityFriend.com, ett gratis fertility kartläggning online mjukvaruföretag, gjorde en informell analys av de basala kroppstemperaturdiagrammen på deras hemsida för att se om ett triphasiskt mönster kan indikera graviditet. Detta var inte på något sätt en vetenskaplig studie, men resultaten är intressanta att överväga.

I sin informella analys ansåg de ett triphasiskt mönster för att vara en andra signifikant uppåtgående temperaturförändring på minst 0, 3 F, som inträffade minst 7 dagar efter ägglossningen.

(I praktiken finns det ingen riktig definitiv definition av ett triphasiskt diagram. Kvinnor som jämför och delar diagram kan vara oense om ett visst mönster kan anses vara triphasiskt eller ej. Definitionen här är bara för analysens ändamål.)

Efter att ha analyserat nästan 150 000 BBT-diagram, fann de att 12 procent av alla graviditetsdiagram visade ett triphasiskt mönster. När man tittar på icke-graviditetsdiagram, fann de att endast 5 procent av diagrammen visade ett triphasiskt mönster.

Så, baserat på dessa data, är ett diagram som visar ett triphasiskt mönster tre gånger mer troligt att det hör till någon som är gravid.

Det är ett mycket viktigt faktum att påpeka här, om du saknade dem:

  • Medan 12 procent av graviditetsdiagrammen hade triphasic mönstret, gjorde 88 procent inte .

Eller om du tittar på de gravida BBT-diagrammen på 100 kvinnor, skulle bara en eller två av dem visa triphasic-mönstret. Om du inte ser mönstret betyder det inte att du inte är gravid!

Också viktigt, med triphasic diagrammet betyder inte att du är gravid. Som ovan angivna statistik visade 5 av 100 tabeller av icke-gravida kvinnor fortfarande ett triphasiskt mönster. Vissa kvinnor får regelbundet triphasiska mönsterkort, och det indikerar inte graviditet.

Orsaker till Triphasic Pattern

Vad orsakar det tredje temperaturskiftet?

För ett icke-graviditetsdiagram kan ett triphasiskt diagram orsakas av en skillnad i din sovrumstemperatur, en liten sjukdom (inte tillräckligt för att orsaka feber men kanske en liten temperaturökning), eller om dina hormoner blir alltför upphetsade om inte mycket.

Vad händer om du är gravid? I det fallet kan det triphasiska mönstret orsakas av ytterligare ökning av hormonprogesteronet.

Det är hormonprogesteron som orsakar det ursprungliga skiftet vid tidpunkten för ägglossningen. Progesteron utlöser din livmoderfoder för att förbereda införandet av ett embryo, undertrycker ägglossningen (det är därför du inte kan bli gravid när du redan är gravid) och förhindrar endometrium från kasta när det kan vara ett embryo eller en baby där .

Teorin är att implantation av ett embryo utlöser ökad produktion av hormonprogesteron. Den plötsliga ökningen kan orsaka en annan växling i temperaturen.

Bör du ta ett tidigt graviditetstest om du ser ett triphasiskt mönster?

Någon ursäkt att ta ett tidigt graviditetstest, har jag rätt? Och kanske är det månaden du äntligen ser en tidig stor fet positiv! Eller kanske inte.

Det finns många bra skäl att inte ta ett tidigt graviditetstest. Du kanske tror att ett triphasiskt mönster är en bra anledning att fortsätta och testa innan din period är sen.

Tänk på att graviditetstesterna letar efter graviditetshormonet hCG-och inte progesteron. Även om dina progesteronnivåer är något högre betyder det inte att dina graviditetshormoner är högre.

Du kan få en BFN (stor fet negativ) även om du är gravid, och det skulle vara en bummer.

Tänk på att du håller på att testa tills din period är sen eller du visar 16 höga temperaturer på ditt diagram. Sexton höga temperaturer är det bästa tecknet på graviditet som du kan hitta på ett BBT-diagram.

Ett ord från Verywell

Basal kroppstemperatur kartläggning är ett utmärkt sätt att lära känna din menstruationscykel bättre, upptäcka ägglossningsdagen och lära dig hur dina mest bördiga dagar i månaden är. Du kan bli frestad att leta efter tecken på graviditet på ditt diagram, som det triphasiska mönstret, men det mest pålitliga tecknet på graviditet på ett BBT-diagram är att din lutealfas passerade 16 dagar. Med andra ord är din period några dagar sen. Medan du är mer benägna att se ett triphasiskt mönster på ditt diagram om du är gravid, ser man inte att du säkert är gravid ... och att inte se en betyder inte att du inte är.

Populära Inlägg

Läs Mer