Vad Test av äggstocksrester säger om din fertilitet

Anonim

Test av äggstocksreserver är en grundläggande del av fertilitetsprovning och ett viktigt steg före IVF-behandling. Vissa test av äggstocksreservat är relativt enkelt att göra och kan inträffa tidigt i fertilitetsprovningen och behandlingen. Andra test är mer komplexa eller invasiva, och får inte göras förrän du är på fertilitetsklinik och överväger IVF-behandling.

Vad menar vi med äggstocksreserver? Vad händer om dina resultat inte ser så bra ut, eller om dina resultat är för bra? Och hur spelar allt detta i din biologiska klocka?

Vad menas med dina äggstockar reserver

När läkare pratar om dina äggstockar reserver, talar de om den möjliga kvantiteten ägg i dina äggstockar.

När vi säger kvantitet, i det här fallet talar vi inte om en exakt räkning. Det finns för närvarande inget sätt att veta exakt hur många potentiella ägg som finns i kvinnans äggstockar.

Närmare bestämt med att ha dåliga ovariereserver innebär sannolikheten att IVF-behandlingens framgång är låg. Dåliga ovariella reserver ökar oddsen för IVF-avbokning. Det är då behandlingen avslutas i mitten av cykeln, eftersom fertilitetsmedicin misslyckades med att stimulera äggstockarna för att producera tillräckligt många ägg.

En flickvän är född med alla ägg som hon någonsin kommer att ha. När en flicka växer minskar antalet ägg i hennes äggstockar. Äggets kvalitet minskar också, vilket leder till ökad risk för missfall och fosterskador hos kvinnor 35 och äldre.

Men som du säkert vet från erfarenhet är ålder inte den enda faktorn i kvantitet och kvalitet på ägg i livmodern.

Det är möjligt för en ung kvinna att få ett onormalt lågt antal ägg i hennes äggstockar. Det är också möjligt för en kvinna i hennes 40-tal att ha ett över genomsnittligt antal ägg i hennes äggstockar jämfört med andra kvinnor i hennes ålder.

Det här är där testning av ovariereserven kommer in.

Test av äggstocksreserver kan hjälpa din läkare att avgöra om du sannolikt kommer att svara dåligt eller bättre än väntat, i förhållande till andra kvinnor, din ålder.

Test av äggstocksreserver är gjord av två huvudskäl: diagnos av orsaken till infertilitet och inblick i hur dina äggstockar kan reagera på fertilitetsbehandling.

Ovarian Reserve Test som diagnostisk verktyg

När du pratar med din läkare om dina fertilitetsproblem, kommer din gynekolog sannolikt att beställa några grundläggande blodarbeten, för att kontrollera dina hormonnivåer.

Några av de hormoner som testas kommer att ge din läkare inblick i dina möjliga reserver för äggstockar.

En av de allra första hormonerna som testas är din dag 3 FSH-nivåer. Onormalt höga nivåer av FSH kan vara ett tecken på dåliga äggstocksreserver.

FSH-nivåer kan vara höga eftersom du är äldre, och därför kan den höga FSH-nivån betraktas som en vanlig del av åldrandet och minskad fertilitet. Det här är dåliga nyheter om du försöker bli gravid, men det är inte nödvändigtvis ett tecken på att det finns något "fel" med dig.

Ibland kan unga kvinnor ha onormalt höga FSH-nivåer.

Unga kvinnor som befinner sig i dåliga ovariella reserver kan diagnostiseras med primär ovarieinsufficiens eller POI. POI kallas även ibland för tidig ovariefel (POF).

FSH-nivåer är bara en metod för testning av äggstocksreserver. Du kan ha normala FSH-nivåer, men andra ovarianreserver kan upptäcka att dina äggstocksreserver är mindre än idealiska.

Kom ihåg att äggstocksreserver är bara en del av fertilitetsprovningen. Du kan ha utmärkta äggstocksreserver, men har fortfarande svårigheter med ägglossning eller äggkvalitet. Det finns också tubal- och livmoderfaktorer att överväga, endometrios och manlig infertilitet.

Då finns också den frustrerande diagnosen av oförklarlig infertilitet.

Fertility Treatment Success och Ovarian Reserve Testing

Du kanske undrar varför du inte bara kan fortsätta med fertilitetsbehandling och hoppa över test av ovarianreserver.

Problemet är att grundläggande fertilitetsbehandling och grundläggande IVF inte kan övervinna de fattiga reserverna för äggstockar.

En mycket vanlig missuppfattning är att IVF kan lösa nästan alla frågan om fertilitet. Det är inte sant.

Om dina äggstocksreserver är låga, kan fertilitetsmedicin som är avsedda att stimulera dina äggstockar inte fungera. Om läkemedlen inte stimulerar tillräckligt med ägg för att hämta, kan din cykel avbrytas innan du ens har fått fertilisering och embryoöverföring.

Det kan inte bara orsaka oerhört hjärtat, men det är också en ekonomisk börda. Oavsett vilken pengar du har spenderat på IVF-cykeln till den punkten kommer att gå vilse.

Detta är den främsta orsaken till test av ovariereserv. Så läkare kan skärpa patienter som sannolikt har en IVF-cykel avbruten.

Det betyder inte att en kvinna med dåliga äggstocksreserver inte kan få fertilitetsbehandling. IVF med äggdonator eller embryongivare är ett alternativ du kan fråga din läkare om.

Du kan också välja att fortsätta med IVF även om du diagnostiseras med dåliga ovarie reserver. Din läkare måste etiskt informera dig om att dina odds för framgång är mycket låga, men det betyder inte att du inte kan prova IVF med dina egna ägg om kliniken är villig att behandla dig.

Bara vet att du tar en ekonomisk och emotionell risk genom att gå vidare.

Vad händer om din ovarianreserveringstest kommer tillbaka mer än utmärkt? Med andra ord, vad händer om du är på motsatta sidan av spektret?

Ja, det är möjligt att prova på ovarieservat för att finna att dina äggstockar sannolikt kommer att övergå till svar på fertilitetsläkemedel.

Det här är inte dåliga nyheter, men det är inte heller bra nyheter. Det innebär att din risk för komplikationer som ovarie hyperstimuleringssyndrom (OHSS) är högre. Kvinnor med PCOS står ofta inför problemet.

Din läkare kan ordinera lägre doser mediciner i det här fallet, eller välja ett annat protokoll för IVF-behandling, en som minskar risken för komplikationer.

Vilket test kan inte berätta för dig

Test av äggstocksreserver kan inte berätta mycket om äggkvaliteten .

En kvinna som diagnostiseras med dåliga äggstocksreserver är mer benägna att ha ägg av lägre kvalitet. Men en kvinna med bra äggstocksreserver kanske inte har hämtade kvalitetsägg.

Med andra ord är det möjligt att hämta ett gott antal ägg under IVF, men då har få till ingen av dessa ägg befrukta. Eller en kvinna kan ha stor risk för missfall, på grund av sämre ägg eller embryokvalitet, eller på grund av manliga infertilitetsfaktorer.

Framtiden kan ge oss test som hjälper till att bestämma ägg eller embryokvalitet, men inget bevisat och tillförlitligt är tillgängligt för närvarande.

Det är också möjligt att ha bra resultat på test av ovariereserv, men har fortfarande ett oförklarligt dåligt svar på fertilitetsdroger och slutar med en annullerad IVF-cykel.

IVF-framgång är mer än att ha tillräckligt med ägg för hämtning. Verklig IVF-framgång innebär graviditet och som sagt ovan är äggkvantiteten bara en del av en stor, komplex bild. Äggkvalitet, tubal och livmoderfaktorer, och manlig fertilitet spelar in i dina odds för framgång för fertilitetsbehandling.

Dåliga hälsovanor kan också spela en roll i dålig ägg- och spermkvalitet, vilket kan påverka dina IVF-odds för framgång.

Äggstockar och din ålder

Ålder spelar en faktor i IVF-behandling och graviditetsframgång. Du kan inte titta på enbart ålder eller bara resultaten av ett test av äggstocksreserver. Informationen måste övervägas tillsammans.

Till exempel, även om en kvinna som är 40 år gammal har bra resultat på test av ovariereserv, är hennes odds för IVF-framgång lägre än 25-åringen med exakt samma resultat.

Inte ignorera din manliga partners ålder, heller. Hans fertilitet minskar också med åldern, även om det inte är så dramatiskt som i en kvinna.

Populära Inlägg

Läs Mer