Vad man ska veta om Couvades syndrom

Anonim

Graviditet kan ge många överraskningar till ett förhållande för både mamma och pappa. Om du tror att den förväntade mamman är den enda vars kropp kommer att gå igenom förändringar under de gestationsnära nio månaderna, är du ganska misstag.

Att förvänta sig att fäder ofta upplever sympatiska graviditetssvårigheter, inklusive ett brett spektrum av psykiska och fysiska störningar, inklusive ångest, svårigheter att sova, viktökning och förändringar i familjemedlemmar och yrkesskickor under en graviditet. Denna sympatiska graviditet kallas vanligtvis som Couvade Syndrome, eller "pregnant Dad" syndrom.

Uttrycket "couvade" kommer från det franska ordet "couver" som betyder "att krossa". Idag ses Couvade-syndromet som att den förväntade faders naturliga önskan är mer involverad i graviditeten och barnfödelseprocessen. Hans symptom börjar långsamt att inträffa under den tredje månaden av graviditeten och tenderar att toppa mot slutet av tredje trimestern. De tenderar att efterlikna symtomen hos den förväntade mammen. Även om det inte finns någon erkänd fysiologisk grund för dessa symtom i förväntade fäder, problemen tenderar att lösa när födseln är över.

Vanliga fysiska symptom

Vanliga fysiska symptom är:

 • Dålig matsmältning
 • Ökad eller minskad aptit
 • Viktökning
 • kräkningar
 • Diarre
 • Förstoppning
 • Illamående
 • Buksmärtor
 • uppblåsthet
 • Andningsproblem
 • Benkramper
 • ryggsmärtor
 • Huvudvärk
 • Tandvärk
 • Urin- eller könsorganirritationer

Förvånande nog är tandvärk ett vanligt rapporterat symptom som är konstigt eftersom det inte är typiskt förknippat med andra stressrelaterade problem. Vanliga psykologiska symptom inkluderar förändringar i sömnmönster, ångest, depression, nedsatt sexdrift och rastlöshet.

Vad är anledningen?

Det finns ingen konkret förklaring till detta fenomen. Det är ganska dåligt förstått, och det är inte resultatet av en psykisk sjukdom eller en sjukdom. Studier indikerar att Couvade Syndrome är tänkt att vara uttryck för somatiserad (kroppslig) ångest, pseudo-sibling rivalitet, identifiering med fostret, osäkerhet och tvekan om att bli en pappa, ett faderskap eller till och med förlossning avund.

Det har också visat sig att vissa män, som inte hade sina fäder närvarande när de var yngre eller haft en historia av infertilitetsproblem, kan ha fler Couvade-symtom. Så konstigt som det här låter allt, syndromets omfattning och existens varierar mycket mellan individer och har många faktorer som avgör hur svår det kan bli.

Hantera stress

Att vara redo att bli pappa kan vara väldigt spännande, känslomässig och stressfull, så det är viktigt för pappor att lära sig att bäst hantera sina stress och förbereda sig för barnet. Om ingenting görs för att hantera sin stress, kan rädslan och ångestet i samband med att bli en far bli överväldigande. I många fall är Couvade psykosomatisk.

Ett av de bästa sätten för män att hantera Couvade är att för dem att höra en förklaring av vad Couvade Syndrome är, för att förstå vad de kan förvänta sig och att veta att det inte är ovanligt att uppleva dessa symtom. Ångest som är förknippad med att uppleva oförklarliga symtom är mer än tillräckligt för att skicka en person till en svansspets med ökad stress, ångest och oro över grunden till vad som händer med dem. Utbildning är mycket till hjälp i denna situation.

Några andra sätt att få förväntade pappor genom Couvades syndrom är mycket som de aktiviteter som förväntar sig mammor kommer att göra för att hjälpa till att hantera stress och bekymmer om graviditet och förlossning. De kan delta i prenatalklasser för stöd och söka råd och uppmuntran till vänner och familj. Att stärka bindningen med ens partner är också avgörande, eftersom öppen kommunikation är avgörande för relationen genom en graviditet. Att träna tillsammans är ett bra sätt att skapa ett positivt band tillsammans. Erfarenheten att bli förälder är mycket unik och påverkar alla på olika sätt. Att förklara detta för din partner hjälper dig att lossa några av de stress som är förknippade med förväntan. Det är också viktigt för kvinnor att förstå och erkänna att män är sympatiska för dem som de bär barnet.

Planerar för babyens ankomst

Förståelse och planering för barnets ankomst är till hjälp, liksom avveckling av ekonomiska problem som behandlar barnet. Att delta i födelseklasser med sin partner, närvara vid uppföljning av doktorsavdelningar och tillhandahålla stöd under leverans är sätt att män ingår i födelseprocessen. Dessa är mycket effektiva sätt att få män att känna att de är en aktiv och viktig del av graviditeten. Viktigast är att det är mycket användbart för män att helt anamma tanken att bli en pappa.

När det gäller fysiska symptom kan naturliga växtbaserade läkemedel mot illamående också vara till hjälp, till exempel att dricka pepparmintte eller äta ingefära.

Bekämpa viktökning

Det finns många logiska skäl att männen kunde äta mer under sin partners graviditet. Vissa par kan äta ut oftare när graviditeten fortskrider, en större mängd ohälsosam mat och tilltugg och brukar hänga runt huset eftersom mamman har ökad aptit och äter större portioner och vissa män vill få sin partner att må bättre om deras egen viktökning så att de får lite vikt som en typ av sympati. Men dessa problem kan lösas av män som medvetet gör hälsosamma livsstilsval på daglig basis, oavsett de ohälsosamma mellanmål som kan lura på köksbänken.

Konsekvenserna för viktökning under graviditeten kan bli besvärliga för att förvänta pappor. När de växer ökar deras kroppsmassindex, vilket ger dem större risk att utveckla hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och andra kroniska sjukdomar.

När barnet kommer, har pappor en tendens att bli väldigt upptagen och inte tänka på att göra tid att äta och träna ordentligt. Detta medför att viktökningen fortsätter och negativt påverkar pappans hälsa. Det här är det sista som en pappa vill oroa sig för när han förbereder sig för en bebis, så det är viktigt för män att ha viljan att göra positiva och hållbara livsstilsval när det gäller vad de äter, dricker och hur mycket fysisk aktivitet De engagerar sig - före och efter att barnet kommer. Eftersom partners tenderar att efterlikna varandras vanor är detta ett utmärkt tillfälle att leda med exempel och hjälpa den förväntade mamman att göra positiva och hälsosamma kost- och livsstilsval under graviditeten också.

Att veta vad man kan förvänta sig

Om pappor vet vad de kan förvänta sig kan de förbereda sig för att inte bli offer för dålig mat och livsstilsval som kommer att påverka deras humör negativt och börja dominoeffekten av allvarligare fysiska och psykiska Couvade Syndrome-symtom.

Om du är en förväntad pappa som är orolig för att bli offer för Couvade-syndrom vet du att viljestyrka är ditt bästa vapen. Om du fokuserar på typen av man, partner och pappa som du vill ha och behöver vara så har du möjlighet att säga nej till de dåliga livsstilsvalen och dagliga beslut som leder till viktökning och ohälsosamma vanor på lång sikt .

källor:

Populära Inlägg

Läs Mer