Vad är puberteten? En grundläggande guide för föräldrar till Tweens

Anonim

Puberteten är en normal utvecklingsfas som uppstår när ett barns kropp övergår till en vuxen kropp och readies för möjligheten till reproduktion. När barnen går in i puberteten, kommer de att ha många frågor om sina kroppar och föräldrar kommer att märka många fysiska och känslomässiga förändringar. Nedan följer en guide för att förstå puberteten, och hjälpa till med att hjälpa dig med att växa upp.

Vad är puberteten?

Pubertet är en övergång som alla går igenom. Det är en förändringstid under vilken människokroppen förvandlar sig från barnets till en vuxens kropp. Hormoner kommer att orsaka annan tillväxt hos pojkar och tjejer och kan orsaka kaos med en unges känslor och till och med deras kropp och hud.

Det kan ta 2 till 4 år innan din kropps kropp övergår helt och hållet genom puberteten. Varje barn kommer att utvecklas i en annan takt än sina kamrater. Det kan vara svårt för barnen att inte jämföra sig med sina vänner som mognar snabbare än de är.

Puberty for Girls

Flickor går traditionellt in i puberteten tidigare än pojkar och det är inte ovanligt för tjejer att börja visa tecken redan i åldern 9. För de flesta tjejer kan menstruationen börja i åldrarna 11 eller 12 år.

Fysiska tecken på att en tjej kommer in i puberteten är tillväxtpulver, bröstutveckling, underarms- och pubichårtillväxt, ansiktsacne, kroppsluk, kramper och menstruation.

Flickor som visar tecken på puberteten före 8 års ålder är kända för att ha förkärlek i puberteten. Detta är ett behandlingsbart tillstånd som bör utvärderas av hennes barnläkare.

Puberty for Boys

För pojkar kommer de första tecken på puberteten sannolikt att uppstå i åldern 11 eller 12 år.

Fysiska tecken på att en pojke kommer in i puberteten inkluderar fördjupning av röst, muskeltillväxt, skönhet och underarmshårtillväxt, akne, tillväxtpulver, vuxen kroppsluk, tillväxt av testiklar och penis, våta drömmar eller förmågan att ejakulera.

Hur man hjälper dina barn under puberteten

Var medveten om självkänslighetsfrågor. När barn kommer in i puberteten tidigare eller senare än sina kamrater kan de vara självmedvetna, oroliga eller till och med deprimerade om deras situation. Dessa barn kan behöva hjälp att justera eller lära sig hantera.

  • När det gäller barn som är långsamma att gå in i puberteten, ge uppmuntran och försäkra dem att deras kroppar kommer att förändras när det är rätt tid.
  • För barn som utvecklas snabbare, se till att deras vänner snart följer. De kan även titta på det positivt och kunna hjälpa sina vänner när det är deras tid.

Var tålmodig om humörsvängningar. Vissa tweens övergången smidigt genom puberteten, andra kan uppleva humörligt beteende, utbrott av ilska eller andra känslomässiga störningar.

  • Det är viktigt att ge ditt barn så mycket information som möjligt om hans eller hennes byte och för ditt barn att förstå varför allas kropp förändras. Hitta pålitliga resurser som både dig och ditt barn kan vända sig till för information och support.
  • Gör dig tillgänglig för att prata öppet med ditt barn om dessa förändringar när de behöver.
  • Kom ihåg att ibland vill en ung tonåring bara vara ensam. Ge dem det utrymme när de behöver det.

Var beredd på frågor. Ditt barn kan känna sig tillräckligt bekväm för att komma till dig när de har frågor om deras kropps förändringar. Om de är lite blyg, ta upp det i konversation så att de vet att du är där för att hjälpa.

  • Du behöver inte ta en kraschkurs i mänsklig biologi eller ge specifika uppgifter. Använd din egen erfarenhet för att ge ditt barn de råd de behöver.
  • När du först märker tecken på puberteten, var redo med de personliga hygienmaterialen som de behöver. Lager tonåriga lämpliga feminina produkter i badrummet för din dotters första period. Var redo med antiperspirant för din son när han börjar "lukta som en man" eller akneprodukter för sin första breakout.
  • När det gäller sexuell utveckling, var öppen och ärlig när du svarar på frågor. Din son kan vara nervös för en våt dröm och det är okej. Du bör vara förberedd med ett lämpligt svar för att konsolera dem med varje förändring.

Förvänta det oväntade. Ofta kan frågor om puberteten komma ut ur det blå och överraska föräldrarna på vad som verkar vara den värsta tiden (förbereda middag eller få alla redo på morgonen).

Om ditt barn kom till dig är det viktigt för dem. Ta dig tid att ta itu med sina problem direkt. Om du är i chock, ge dig en minut att samla dig själv.

Stoppa och sätt dig ner med din preteen, även om det är en snabb chatt. Om du är sen till jobbet eller har någon annan tidsbegränsning, konsolera dem så mycket du kan, svara på omedelbara behov och välj samtalet så snart du är tillgänglig.

Stäng inte samtalet längre än absolut nödvändigt. Du skulle inte vilja lämna ditt barn med obefogade bekymmer genom hela skoldagen eller fretting i två dagar om något som är helt naturligt.

Populära Inlägg

Läs Mer