Vad är Mini eller Micro IVF?

Anonim

Mini-IVF (även känd som mikro eller minimal stimulering IVF) liknar konventionell IVF i de förfaranden som används under behandling. Som med IVF har du övervakning under hela cykeln, ett ägghämtning, befruktning i ägg- och spermaprovet och embryoöverföring.

Vad som skiljer sig är hur mycket medicin som används för att stimulera äggstockarna att producera ägg.

Medan typiskt IVF syftar till att producera flera ägg för hämtning, använder mini-IVF svagare läkemedel eller lägre doser av mediciner för att producera endast några ägg. Det kan också göras utan ovarie stimulerande droger.

Eftersom lägre mängder fertilitetsläkemedel används, är kostnaden per cykel lägre och risken för ovariell hyperstimuleringssyndrom (OHSS) reduceras.

Vem bör tänka på Mini-IVF?

Mini-IVF kan vara ett bättre alternativ om ...

  • Du har rädsla för nålar. (Färre fertilitetsmedicin innebär färre injektioner!)
  • Du har PCOS och har risk att utveckla OHSS.
  • Du ska börja cancerbehandling, gör IVF för att bevara din fertilitet före behandling, och fertilitetsmedicin kan förvärra cancer du har.
  • Du har låga äggstockar reserver. Med låga äggstocksreserver är höga doser av fertilitetsläkemedel osannolikt att producera en stor mängd ägg. Pengarna som spenderas på dessa droger kan vara bortkastade.
  • Du har inte pengar för konventionella IVF, vilket är betydligt dyrare.

Ett par kan också välja mini-IVF om de vill undvika risken för multiplar under IUI-behandling. Med IUI kan läkaren inte kontrollera hur många ägg kan gödsla. Med mini-IVF kan du välja att överföra bara ett eller två embryon.

En annan fördel med mini-IVF är att du kan göra behandlingscyklerna bakåt. Du behöver inte vila. Om du är i rush för en viss orsak kan detta göra mini-IVF helst till konventionell IVF.

Läkemedel som tagits under Mini-IVF

Under mini-IVF kan Clomid användas för att stimulera äggstockarna, istället för gonadotropiner. Gonadotropiner inkluderar injicerbara läkemedel som Gonal-F, Follistim och liknande.

Alternativt kan lägre doser gonadotropiner användas, i syfte att producera endast ett par ägg.

För vissa kvinnor är det också möjligt att göra mini-IVF utan ägglossningsstimulationsdroger. Detta kallas ibland också som en "naturlig cykel".

En naturlig mini-IVF-cykel skulle inte vara lämplig om det finns några problem med ägglossningen som förhindrar graviditet, men det kan vara ett acceptabelt val i fall av blockerade äggledare och vissa fall av infertilitet hos män.

Förutom ovarie stimulans läkemedel kan du också behöva ta en GnRH-antagonist (som Anatagon och Cetrotide), vilket förhindrar ägglossning från att uppstå för tidigt. Om du ägglossar för tidigt kan ägget inte hämtas från kroppen och IVF kan inte äga rum.

Framgångspriser för Mini-IVF

Framgångspriser för mini-IVF är vanligtvis lägre än konventionella IVF, men det betyder inte att det inte är ett bättre val för vissa par.

En randomiserad kontrollstudie jämförde konventionell IVF-behandling med mini-IVF. Studien omfattade 564 kvinnor i åldern 39 år eller yngre. De tilldelades slumpmässigt till mini-IVF-gruppen eller en typisk IVF-grupp. De genomgick behandling under en period av sex månader.

Här var resultaten av studien:

  • 49% av mini-IVF-gruppen uppfattades och så småningom föddes
  • 63% av den konventionella IVF-gruppen uppfattades och så småningom föddes
  • Ingen av mini-IVF-gruppen utvecklade ovarie hyperstimulationssyndrom (OHSS)
  • 5, 7% av den konventionella IVF-gruppen utvecklade OHSS
  • Betydligt färre gonadotropiner användes i mini-IVF-gruppen, vilket sänkte den totala kostnaden per cykel

Baserat på resultaten av denna studie kan mini-IVF vara ett särskilt bra val för en kvinna som är i riskzonen för att utveckla OHSS.

Studien fann också att andelen av tvillingar var mycket lägre med mini-IVF, men studien utförde en enda embryoöverföring på mini-IVF-patienterna och dubbel embryoöverföring på konventionella IVF-patienter. Klart, om du överför två embryon istället för en, blir tvillingsgraden högre.

Ytterligare studier måste göras för att jämföra den totala kostnaden per livsfödelse för mini-IVF och konventionell IVF och för att bestämma om oddsen för multiplar verkligen är annorlunda mellan de båda procedurerna.

Mini-IVF efter misslyckad konventionell IVF

Är inte större alltid bättre? Inte nödvändigtvis.

Dr John Zhang, grundare och medicinsk chef för New Hope Fertility Center, förklarar att mini-IVF syftar till att producera kvalitetsägg, medan konventionell IVF går för kvantitet.

I vissa kvinnor kan man försöka producera många ägg och kunna orsaka problem. Att ha en misslyckad konventionell IVF-behandling betyder inte att mini-IVF inte fungerar.

"Att misslyckas med en cykel händer av ett antal skäl", säger Dr. Zhang. "Några av dessa är åldersrelaterad dålig äggkvalitet, stress, dålig livmodermiljö som förhindrar ett ägg från implantering, felaktiga hormonnivåer och mer. I många fall kommer någon som misslyckas med en konventionell cykel att ha bättre lycka till ett lägre stimuleringsprotokoll som mini-IVF eftersom det kan producera ägg av högre kvalitet.

"Det är en fall till fall, men du bör inte anta att eftersom en cykel misslyckas, kommer alla behandlingar", förklarade Dr. Zhang. "Studier visar att kvinnor kan ha högre framgång med lägre stimulans under flera cykler. Genom att prova en annan behandling har vi sett bättre framgång. "

Kostnad för Mini-IVF

En av de största fördelarna med mini-IVF är den lägre kostnaden per cykel.

En typisk IVF-cykel kostar i genomsnitt 15 000 dollar, beroende på vilka förfaranden som behövs.

Mini-IVF kostar runt $ 5 000 till 7 000 per cykel.

Hur jämför IUI med Mini-IVF-behandling?

IUI-behandling kostar mindre än mini-IVF. Men med IUI är risken för multiplar högre.

Med mini-IVF överförs endast ett embryo. Med IUI kan du inte kontrollera hur många ägg kommer att gödas.

Också tenderar framgångsgraden för IUI att vara lägre än mini-IVF.

Möjliga nackdelar med Mini-IVF

Om du inte tänker efter några cykler kan kostnaderna faktiskt vara större på lång sikt.

Med vanlig IVF, om en cykel inte fungerar, brukar du få några embryon kvar för att frysa. Dessa kan användas under en frusen embryoöverföring (FET).

Med mini-IVF är det mindre troligt att du har några kvarvarande embryon för framtida cykler.

Det finns också större risk att inga ägg ska gödslas vid användning av mini-IVF. Inte varje ägg som produceras kommer att överleva IVF-processen.

Som ett exempel, med konventionella IVF, om 10 ägg hämtas, är det möjligt att endast fem kan bli befruktad. Av dessa kan bara tre bli friska embryon att överföra.

Om du börjar med bara två eller tre ägg, och alla dessa ägg blir inte befruktade eller överlever inte embryotalet tillräckligt länge för att överföras, har du förlorat hela cykeln.

Mini-IVF är inte heller lämpligt när du behöver ett stort antal ägg.

Om du fryser dina ägg, eller om en äggdonor donerar ägg, måste du använda fler fertilitetsdroger för att producera ett större antal oocyter.

Poängen

I jämförelse med typiska IVF kostar mini-IVF mindre per cykel och sänker risken för att utveckla ovarie hyperstimuleringssyndrom. Men framgångsfallet är generellt lägre med mini-IVF.

Jämfört med IUI kostar mini-IVF något mer än IUI men har förbättrat graviditetsframgångsgraden. Du är också mindre benägna att bli multipla med mini-IVF jämfört med IUI-behandling.

Populära Inlägg

Läs Mer