Vad är Lotus Birth?

Anonim

Om du har tillbringat någon tid på naturliga webbplatser eller sidor på föräldrar har du säkert märkt att folk pratar om lotusfödda. De prydas ofta som mer "naturliga" och mer "fredliga" för både mamma och bebis, men denna födelsepraktik / placenta ritual är inte utan dess kontrovers eller risk.

Vad är Lotus Birth?

Lotusfödsel, även kallad navelsträngsavbrott, är när navelsträngen lämnas helt intakt, förbinder fortfarande ett spädbarn till moderkakan, tills sladden naturligtvis skiljer sig från navelknäppet. Det tar normalt cirka 3 till 10 dagar.

Medan vissa människor citerar lotusblomman och dess symbolik för enhet och återfödelse för namnet på denna övning kommer det faktiskt från händelser 1974, då en gravid Kalifornien kvinna som heter Clair Lotus Day lärde sig om beteendet i schimpanser och började ifrågasätta varför människor gör det inte. När hon hade sin son, lät hennes obstetrikare henne hålla sladden intakt tills den avskiljdes naturligt. Andra födelsepersonal lärde sig om det, och övningen spred sig.

Medan moderkakan är fäst, sprinklar vissa människor örter på det för att hjälpa till att bevara det (och för att hjälpa till med någon lukt) och linda den i gasväv för att underlätta transporten och hållandet av barnet.

Om du planerar att inkapsla din placenta är lotusfödsel inte ett alternativ.

Vad man ska veta om placenta

Föreslagna förmåner

Förespråkare av en lotusfödsel har olika anledningar till att hålla ledningen intakt.

Vissa hävdar att det är "mildare" för att låta saker naturligt utvecklas, medan andra säger att det möjliggör fullständig överföring av navelsträngsblod och är mer komplett än försenad sladdklämning. Det kan också finnas en mycket minimalt sänkt risk för infektion mot navelströken eftersom du inte skär ledningen.

Medicinskt finns det ingen anledning att hålla navelsträngen intakt efter att den har slutat pulserande, och ingen anledning att hålla placentan kopplad till nyfödda.

Förmåner till moderen inkluderar det faktum att hon bokstavligen måste sakta ner i den första veckan eller två av att ha sitt barn. Att ha placentan kopplad till din nyfödda tvingar dig att göra minimal rörelse och agera målmedvetet och försiktigt, vilket många säger är exakt vad en ny mamma ska göra. Lotusens födelse uppmuntrar detta, vilket uppmuntrar mer maternal-barn-bindning som ett resultat.

risker

Det finns flera kända risker som är förknippade med lotusfödseln.

The Royal College of Obstetricians och Gynecologists (RCOG) i Storbritannien försiktar de som väljer att få en lotusfödsel att vara vaksamma eftersom det finns risk för infektion.

Placentan innehåller blod, och när navelsträngen slutar pulserande, stannar blodcirkulationen och organ är död vävnad och kan vara utsatt för infektion, vilket kan sprida sig till barnet. Bakterier kan proliferera i död och sönderdelande vävnad, varför det vanligtvis bortskaffas.

Det finns brist på vetenskapliga studier om lotusfödsel eftersom det inte är en utbredd eller accepterad övning här i USA. Det är generellt avskräckt av det medicinska samhället på grund av riskerna, och så finns det inga experimentella studier.

Ett ord från Verywell

Om du bestämmer dig för att få en lotusfödsel, finns det risker för övningen, och du bör diskutera dina önskemål med ditt födelseteam. Det är viktigt att dina önskningar respekteras, men du bör också vara fullständigt informerad och medveten om riskerna och fördelarna med de beslut du fattar.

Gör din forskning från objektiva källor och få insats från en mängd olika proffs. I slutändan är ditt val ditt, men med faktiskt korrekt information om lotusfödsel kan du göra ett välgrundat beslut på något sätt.

Vilka läkare letar efter när du undersöker placenta

Populära Inlägg

Läs Mer