Vad är mörklinjen på min gravida mage?

Anonim

Den mörka linjen på din gravida mage är linea nigra, ibland kallad graviditetslinjen. Cirka 80 procent av gravida kvinnor kommer att se linea nigraformen under graviditeten, vanligtvis efter första trimestern. Det är inte unikt för graviditet. Det kan bildas när du inte är gravid, även hos män.

Karaktäristika för Linea Nigra

Linea nigra löper vanligtvis från ditt skötselben till toppen av navelsträngen (navelknappen), men det kan sträcka sig hela vägen till ditt bröstkorg. Det är vanligtvis ca 1/4 tum till 1/2 tum bred. Du kan se att det blir lättare när det går upp. Det kan också vara mörkare eller lättare än vad du ser på andra gravida kvinnor. Dessa variationer verkar vara normala och inte en oro.

Linjen visas ofta runt den femte graviditetsmånaden. Ibland verkar det plötsligt förekomma. En mamma noterade att det verkade dyka upp en dag när hon kom ut ur duschen och hon visste inte vad han skulle göra av det. Graviditetslinjen kommer ofta att mörkas genom din graviditet.

Orsaker till graviditetslinjen

Denna linje är troligen orsakad av hormoner i kroppen som förändras under graviditeten, även om den exakta orsaken är okänd. Placentan kan frigöra ett hormon som stimulerar melanocyter, cellerna som producerar melanin för att pigmentera huden eller ge dig en soluppgång. Du kan märka att dina bröstvårtor mörknar under graviditeten, vilket kan bero på denna faktor.

En gammal fru saga säger att du bara utvecklar en graviditetslinje när du är gravid med en pojke. Det är bara en myt. Kvinnor som är gravida med tjejer utvecklar också en graviditetslinje. Att ha en linea nigra är inte ett sätt att avgöra om någon är gravid. Även om det är vanligare hos gravida kvinnor ses det också i en betydande andel av tjejer, pojkar, män och kvinnor som inte är gravida.

Ingen behandling behövs

Vissa kvinnor störs av hur graviditetslinjen ser ut. Det finns emellertid inte något som du kan eller borde göra för att få det att gå iväg, omedelbart efter att ha fött. Läkare varnar för att använda mediciner eller lotioner på den. Blekning av huden är skadlig och kommer inte att ta bort linjen. Om du är verkligen orolig, snälla tala med din läkare eller barnmorska. Det är bäst att inte irritera huden.

The Linea Nigra efter att du ger födelse

Linjen kommer att blekna efter att du har fött. Den stora majoriteten av kvinnorna kommer att se det blekna i de första månaderna efterparten, eftersom hormonnivåerna återgår till ett för gravid tillstånd. Tidpunkten varierar något från kvinna till kvinna. De flesta kvinnor uppmärksammar inte ens det och märker helt enkelt att det inte längre finns där.

Populära Inlägg

Läs Mer