Vad är Chloasma?

Anonim

Graviditet ger en hel del förändringar i din kropp, några mer förväntat än andra. Medan en växande mage, trötthet och illamående är par för kursen, kan du bli förvånad över att märka din hudfärgning i områden på ditt ansikte. Försäkra dig, det här är en vanlig del av graviditeten för de flesta kvinnor.

Chloasma, som vanligtvis kallas melasma eller "graviditetsmasken", är ett vanligt tillstånd hos gravida kvinnor. Faktum är att det kan påverka upp till 50 till 70 procent av gravida kvinnor. Chloasma presenterar vanligtvis som mörka, brunaktiga fläckar av huden, främst på pannan, näsan, överläppen och kinderna, följaktligen smeknamnet "graviditeten". Mindre vanligt kan dessa fläckar uppträda på andra delar av kroppen som utsätts för solen, som nacke eller underarmar.

Chloasma är inte smärtsamt och det bär inga risker för graviditeten - det är en vanlig förekomst som kan presenteras under denna tid.

orsaker

Chloasma kan inträffa när som helst i livet, och det kallas melasma när det inträffar utanför graviditeten. När det inträffar under graviditeten anses det utlösas av ökning av östrogen som stimulerar produktionen av melanin. Effekten av östrogen ökar med de högre nivåerna av progesteron som graviditet utlöser också.

Detta är också det som ofta orsakar linea nigra, eller den mörka linjen ner i magen i graviditeten under graviditeten. Om du spenderar mycket tid ute, uppmuntrar ultraviolett (UV) ljus från solen melanocyter att producera melanin. Detta kan vara en utlösare för att chloasma börjar eller kan förvärra befintlig chloasma.

Personer av färg är mer sannolikt än de med ljusare hud för att utveckla chloasma eftersom deras melanocyter är mer aktiva, säger American Academy of Dermatology. De med blodfamiljer som har haft chloasma är också mer benägna att utveckla den än de som inte gör det. Dessa faktorer betyder inte nödvändigtvis att du definitivt kommer att utveckla den, men du har en högre risk.

Omvänt kan en person med lätt hud och ingen familjehistoria av chloasma också utveckla tillståndet.

Allt du behöver veta om din gravida mage

tips

Det finns inget behov av att behandla chloasma, eftersom det vanligtvis går bort efter att du har fött, eller för vissa kvinnor, när du är färdig ammar. Om du finner det stör dig verkligen, finns det några åtgärder du kan vidta för att försöka minimera chloasma.

  • Se till att du får tillräckligt med folsyra. Folsyra finns i prenatala vitaminer, men se till att du konsumerar det i din kost också. Mat att äta är spenat, citrusfrukter, pasta, ris och bönor. Folsyra kan bidra till att minska hyperpigmentering och minimera din chloasma.
  • Använd solskyddsmedel med hög SPF varje dag. Att ha solskyddsmedel (minst 30 SPF) även på muliga dagar är avgörande. UV-ljuset kan fortfarande vara kraftigt, även om det verkar molnigt eller överskådligt. Solljus och UV-ljus kan utlösa frisättning av melanin, och graviditet kan göra dig särskilt känslig för detta. Solglasögon och en breddhatt kan också hjälpa till att skydda ditt ansikte mot solen.
  • Om utseendet stör dig kan smink hjälpa. Konfekt och grund kan hjälpa till med utseendet av chloasma. Under graviditeten kan huden vara känslig, så försök få icke-komedogen, hypoallergenisk korrigeringsfas och concealer. Den som är speciellt konstruerad för hyperpigmentering kan hjälpa dig att utjämna din hudton.
  • Välj hudvårdsprodukter som är gjorda för känslig hud. Produkter som irriterar eller stakar huden (som astringent, till exempel) kan förvärra chloasma för vissa människor.
  • Om du vaxar överkanten, kanske du vill hoppa över det under graviditeten. Vaxning kan påverka huden, vilket i sin tur kan göra chloasma värre. Eftersom överläppen är ett vanligt område där chloasma finns, är detta särskilt viktigt.

Under graviditet och amning, använd inte kemiska peeling eller blekmedel, och håll dig borta från hudlättande behandlingar.

Dessutom ge dig själv tid att återhämta sig. Din kropps hormonbalans behöver tid för att jämnas ut efter graviditet och omvårdnad, och din hud ska också återgå till det normala. Ibland kan detta ta upp till flera månader, så det är viktigt att vara tålamod.

Ett ord från Verywell

När du slutat amma och flera månader har gått, om din hud inte har återgått till normala, se din hudläkare för eventuella behandlingsalternativ. Det är en bra idé att tala med din läkare eller vårdpersonal för att se till att dina hormoner är på typiska nivåer. Mest sannolikt, när dina hormoner går tillbaka till graviditetsnivåerna, kommer din hud att jämnas ut och de mörka fläckarna bleknar bort.

Hur förändras huden under graviditeten?

Populära Inlägg

Läs Mer