Vad är ett blods graviditetstest och hur fungerar det?

Anonim

Du kan ha tagit ett hem graviditetstest innan, men nu kan din läkare föreslå att du också tar ett blodprov - Men vad är ett blodgraviditetstest och hur det skiljer sig från ett urintest?

Vad är ett blods graviditetstest och hur fungerar det?

Ett blodgraviditetstest är ett kvantitativt hCG-blodprov för att visa hur mycket hCG (eller humant choriongonadotropin) finns i ditt blod. Detta är typen blodprövning som de flesta människor hänvisar till när de pratar om blodprov för graviditet.

För att testa ditt blod för hCG tas ett blodprov från en av dina ådrar, genom ett förfarande som kallas en venipunktur.

HCG är ett hormon som utsöndras under graviditeten och detekteras genom blodprov om dag 8 till 10 efter uppfattningen. Oavsett om du tar ett hem graviditetstest som använder urin eller ett blodgranskningstest från din läkare eller barnmorska, kommer resultaten att baseras på mätningar av detta hormon - det är i din urin eller blod.

Ett blodprov är dock mer känsligt och kan erbjuda mer information än ett hem urinprov. Du kan ha ett kvalitativt hCG-test för att mäta hCG i ditt blod. Resultaten är mycket tydliga: Ja, du är gravid eftersom vi hittade hCG eller nej, du är inte gravid eftersom vi inte hittade det.

Resultat från kvantitativa tester ger din läkare eller barnmorska inte bara ett ja / nej resultat. De ger mätningar som kan jämföras. I allmänhet kommer din hCG nästan att fördubblas varannan dag i början av graviditeten. Så genom att ha flera blodprover cirka 48 timmar i taget kan du följa detta hCG-nummer och lära dig bättre om graviditeten. Dessa seriella blodprov kan hjälpa din utövare att övervaka din graviditet för missfall eller ektopisk graviditet samt möjligheten att du bär multiplar.

På grund av stress, kostnad och andra faktorer, görs dessa test inte rutinmässigt för varje gravid kvinna. Tala med din läkare eller barnmorska om du tror att ett blodprov för graviditet är rätt för dig. Annars borde du kunna förlita dig på resultaten av dina hem graviditetstest (HPT).

Hur resultaten tolkas

Normala resultat från ett kvantitativt hCG-test eller blodgraviditetstest skulle innebära att hCG-nivåerna ökar snabbt under graviditetens första trimester och sedan något sjunkande. Onormala resultat kan å andra sidan betyda en mängd saker, där högre än normal nivå kan indikera:

  • Mer än ett foster, dvs tvillingar eller tripletter
  • Infektion eller maligna tumörer i livmodern
  • Non-cancerous tumörer i livmodern
  • Äggstockscancer
  • Testikelcancer (hos män)
  • Ibland bara en indikation på en normal graviditet

Medan lägre än normala nivåer kan betyda

  • En eventuell fostrets död
  • Ett ofullständigt eller fullständigt missfall
  • En ektopisk graviditet

Risken att ha bloddragen

Det finns mycket liten risk förknippad med ett blodgranskningstest. Bortsett från att någon blåser en plats för den injicerade nålen, har de flesta inte några andra biverkningar från att dra blod, men det finns vissa individer där överdriven blödning, svimning eller infektion kan vara en möjlig risk för att dra blod. Låt din läkare veta om du någonsin har haft problem med att ha blivit ritad tidigare.

Populära Inlägg

Läs Mer