Vad är en oregelbunden period?

Anonim

Oregelbundna perioder kan vara en signal om att något inte är rätt med ditt reproduktionssystem. Faktum är att för vissa kvinnor är oregelbundna perioder ett tidigt infertilitets symptom.

Det sagt är det också ett brett spektrum av normala. Förstå vad som anses oregelbundet och vad som inte kan hjälpa dig att förstå din kropp. Det kan också hjälpa dig att bättre förklara för din läkare ditt nuvarande tillstånd av reproduktiv hälsa.

Vad är en oregelbunden period?

När någon säger att de har en oregelbunden period, hänvisar de vanligen till antalet dagar mellan cykler eller variationen mellan perioder. Det är normalt att ha någonstans mellan 21 och 35 dagar mellan perioder.

Dagsmenstruationen börjar anses vara dag ett. Om det är väldigt lätt spotting och inte ett riktigt flöde, så kanske det inte är din första dag. Tala med din läkare om du är osäker. När din nästa period börjar, är det nästa dag en. Din menstruationscykellängd beräknas genom att räkna de dagar som uppstår mellan dag ett av en cykel och nästa. En längre eller kortare spänning av menstruationsblödning ingår inte i beräkningen eftersom den är baserad på när din period börjar (dag ett) i stället för när det slutar.

Din period är oregelbunden om:

 • Det kommer oftare än 21 dagar.
 • Du går 35 dagar eller mer mellan perioder.
 • Längden på dina cykler varierar kraftigt (även om de normalt ligger inom det typiska intervallet 21 till 35 dagar).

Till exempel, om en cykel är 25 dagar, men en annan är 33 dagar, skulle det anses oregelbundet. Detta skulle vara oregelbundet trots att en 25- eller 33-dagars cykel är normalt annars.

Det är normalt om dina cykler varierar med bara några dagar från månad till månad. Till exempel, om en månad är det 33 dagar, och en annan är det 35 dagar, det är okej.

28-dagarsmyten

Du kanske har hört att en 28-dagars cykel är normal. Om din cykel är kortare eller längre än 28 dagar kan du oroa dig för att dina perioder är oregelbundna. Detta är inte korrekt.

En 28-dagars cykel kan vara den genomsnittliga cykellängden. Men du borde inte tro det är idealet . Din period kan vara längre eller kortare än detta, och du kan fortfarande vara mycket bördig. Du kan också ha en lärobok i 28-dagarscykeln och ha fertilitetsproblem.

Medan oregelbundna cykler kan signalera ett fertilitetsproblem garanterar inte regelbundna cykler att din fertilitet är perfekt. Det finns många orsaker till kvinnlig och manlig fertilitet, och endast vissa kommer att påverka menstruationen.

Oavsiktliga oregelbundna perioder

Om dina perioder ofta är oregelbundna kan det här indikera ett problem. Men en tillfällig oregelbunden period kan vara normalt.

Friska individer kan ha en missad eller oregelbunden period om de:

 • Upplev sjukdom, inklusive influensa eller dålig förkylning
 • Är under mycket stress
 • Reser, speciellt om deras sömnmönster har blivit bortkastade
 • Ammar, vilket i de tidiga dagarna kan orsaka amning amenorré (en total brist på perioder)
 • Är gravid

Överdriven motion kan leda till oregelbundna eller till och med frånvarande perioder. Detta är vanligt hos idrottare. Vissa idrottare vet inte att deras fertilitet kan påverkas av deras träningspass. Om du är en idrottsman och du vill bli gravid, kan du behöva klippa tillbaka för att starta om dina perioder och ägglossning.

Du kan också uppleva oregelbundna perioder om du förlorar eller får betydande vikt. Detta är en "normal" reaktion, men det betyder inte att extrem viktminskning eller vinst är bra för din hälsa. För kvinnor som är överviktiga kan viktminskning reglera menstruationscykeln. För kvinnor som är underviktiga kan man få lite vikt vid reglering av saker. Långsam och stabil viktförändring är det hälsosammaste sättet att komma dit.

Oregelbundenhet utanför cykellängd

Även om frasen "oregelbundna perioder" avser cykellängd, bör du inte tro att det här är den enda aspekten av din period som kan gå fel.

Du kan ha normala cykellängder men uppleva:

 • Onormal spotting
 • För tung eller för lätt blödning
 • Svåra kramper
 • Menstruationsblödning som varar längre än åtta dagar
 • Extrema humörsvängningar
 • Andra onormala symtom i perioden

Om du är orolig för att någon aspekt av din period är oregelbunden, tala med din läkare.

Ett ord från Verywell

Din period är en av de lättast observerbara aspekterna av din fertilitet. Om du försöker bli gravid, är det en bra idé att hålla en fertilitetskalender. På så sätt kan du se om dina perioder är vanliga eller om det finns anledning att vara oroliga. Oregelbundna cykler indikerar att det kan finnas ett problem med ägglossningen. Den goda nyheten är att många kvinnor lätt kan behandlas för ägglossande infertilitet.

Om dina perioder är vanliga, men du har fortfarande inte tänkt, rekommenderar läkare att du söker hjälp till fertilitet om du inte blir gravid efter ett års försök (eller efter sex månader, om du är 35 år eller äldre). Du kan ha klockperioder och har fortfarande fertilitetsproblem.

Om dina perioder är normala eller inte, om du är orolig för din reproduktiv hälsa, tala med din läkare. Det är bättre att fråga och få försäkran om att allt är bra än att ignorera ett potentiellt problem eller misslyckas med att dela ett talande symptom som kan hjälpa din läkare att göra en diagnos.

Populära Inlägg

Läs Mer