Vad händer efter att du får ett positivt graviditetstest?

Anonim

Det är normalt för ett positivt graviditetstest att få en rad emotioner, bekymmer, tvivel och ångest. Försök att ta några djupa andetag. Om det här var en planerad graviditet eller inte, det finns några viktiga nästa steg du borde tänka på och ta. Om du, liksom de flesta kvinnor, inte är säker på vad dessa nästa steg är, här är en praktisk lista över saker att göra när ditt graviditetstest är positivt.

Gör ett avtal med din läkare eller barnmorska

Ring till ett prenatalt möte så snart din graviditet är bekräftad eller du misstänker att du är gravid. Vissa utövare får inte schemalägga första mötet tills du har missat två perioder, medan andra har kommit in direkt. Även om du inte har tidigt möte, kan du ringa med frågor om saker som mediciner du tar för närvarande, symtom som är oroliga eller kroniska hälsotillstånd som kan påverka din graviditet.

Om du har en historia som kan föreslå att du måste ses tidigare, gör det klart. Till exempel, en historia av tidigare graviditetsförlust, komplikationer som smärta eller blödning eller kroniska tillstånd som du hade före graviditet som diabetes eller hypotyreos kräver en tid.

Ett möte kan också hjälpa dig att bli av med tvivel om resultatet av din graviditet och bekräfta att du verkligen kommer att få en bebis.

Bekräfta din graviditet

Med graviditetstest i hemmet kan du ibland tvivla på resultatet - är ditt resultat ett falskt positivt?

Tänk på avdunstningslinjer

Vanligtvis när människor undrar om falska positiva är de oroad över att de ser en förångningslinje. Det här är när ett graviditetstest verkar vara positivt - det finns en svag linje av något slag - men det är faktiskt inte ett positivt resultat.

En förångningsledning har sällan någon färg för den. Det är mer som en svag linje där du förväntar dig att se en rosa linje. Avdunstningsledningar är vanligare med vissa märken av graviditetstester.

Avdunstningsledningar visas vanligtvis inte på ett test om du tittar på den rekommenderade tiden. De flesta tester kommer att berätta att du ska se efter ett visst antal minuter, men före ett annat bestämt antal minuter. Till exempel kan graviditetstestet instruera dig att titta på testet tre minuter efter det att det tagits, men inte efter 10 minuter har gått. Det är viktigt att följa dessa anvisningar för att förhindra att du omprövar ditt graviditetstest.

Detta problem är inte ett problem med digitala graviditetstester. Digitala tester visar resultat som "Gravid" eller "Inte Gravid." Det finns inga linjer att avkoda eller överväga. Detta är en av fördelarna med digitala test, men de är vanligtvis dyrare.

Överväga falska positiva

Om ditt test är klart positivt är du mycket troligt gravid. Falska positiva graviditetstester är möjliga men sällsynta. Det finns vissa mediciner och medicinska tillstånd som kan orsaka en falsk positiv. Till exempel, om din fertilitetsbehandling inkluderade en "trigger shot" av hCG, kan du få ett positivt resultat för graviditetstest som inte faktiskt indikerar graviditet. Detta beror på att hCG är det hormon som mäts av graviditetstestet. Undvik detta problem genom att vänta minst 10 dagar efter att din utlösare sköt innan du tar ett graviditetstest. Om du har tvivel, ta ett annat test eller besök din läkare.

Falska positiva på ett graviditetstest

Tänk på graviditets symtom

Vi spenderar så mycket tid att prata om hur man hanterar graviditetssymtom som vi börjar tänka att de är universella. Graviditetssymptom och tecken är inte korrekta indikatorer på graviditet. Vissa kvinnor upplever aldrig morgonsjuka eller andra symtom, men de är lika gravida som de som gör. Brist på graviditetssymptom betyder inte att du inte är gravid.

På flipsidan kan vissa kvinnor uppleva kramper, vilket vanligtvis är förknippat med att ha en period, vilket skulle innebära att du inte är gravid. Det är naturligt att oroa dig om du får ett positivt graviditetstest men har kramper. Vet att litet bäckens obehag under graviditeten är normalt. Det finns mycket att göra i livmodern för att hjälpa dig att vara redo att vara värd för en bebis. Också, om du är orolig, kan du vara omedvetet täta dina magmuskler, vilket kan orsaka mild kramper.

Om du har tagit fertilitetsläkemedel kan dina äggstockar fortfarande vara svullna från stimuleringen. Mild ovariell hyperstimulering (OHSS) kan orsaka bäckens obehag och uppblåsa. OHSS kan övervakas eller behandlas av din läkare.

Om dina kramper är intensiva eller svåra eller åtföljda av andra oroliga symptom, kontakta din läkare.

De tidiga symptomen av graviditet

Olika blodarbete och hemma graviditetsresultat

Om din läkare beställde ett kvalitativt graviditetstest, i motsats till ett kvantitativt graviditetstest, kan ditt blodprov komma ut negativt medan ditt hemtest kan vara positivt. Ett kvalitativt graviditetstest ger endast ett positivt eller negativt resultat och kräver ofta en högre graviditetshormon än många hemma tidiga graviditetstester. Kvantitativa graviditetstest kan ibland upptäcka graviditetshormon före ett hemtest.

De flesta fertilitetsläkare kommer att beställa ett kvantitativt graviditetstest, vilket ger ett mått på hur mycket hCG cirkulerar. Detta följs vanligtvis av ett annat test några dagar senare för att se hur snabbt hCG-nivåerna ökar (ett tecken på en hälsosam graviditet).

Det är också möjligt att om ditt blodprov kom tillbaka med ett mycket tidigt positivt, kan du få ett negativt test hemma några dagar senare på grund av ett tidigt missfall. I det här fallet kommer din tid förmodligen att börja snart. I båda fallen var inte rädd att fråga din läkare om varför resultaten kan vara olika.

Gör inte panik

Inte alla har en planerad graviditet eller är omedelbart nöjda med nyheterna om graviditeten. Var inte panik. Ibland, även om du planerade din graviditet, är det normalt att du hittar andra gissningar på dina planer. Ta lite tid att låta nyheterna sjunka in medan du överväger vad du ska göra.

Fira din graviditet

Medan du inte ska ha alkoholhaltiga drycker under graviditeten betyder det inte att du borde sluta ha roligt. Ett bra glas mousserande cider är ett utmärkt sätt att leva upp på natten och rosta upp ditt nya bunt av glädje. Vissa kvinnor planerar en romantisk middag att överraska sina partners med graviditeten, andra har större partier. Hur och när du firar kan bero på många faktorer. Hur som helst, kom ihåg att ha kul är en helt acceptabel del av graviditeten. Genom att ha roligt frigör du stress och avkoppling, vilket är bra för dig och barnet.

Dela dina graviditetsnyheter

Att berätta för din familj och vänner om ditt nya familjetillägg är roligt och spännande. Vissa familjer väntar tills efter 12 veckor, den första ultraljuden, eller ett speciellt datum för att börja berätta för alla, medan andra börjar berätta för alla direkt. Det finns ingen rätt eller en felaktig väg att göra det - välj vad som är bäst för dig.

Lär dig om graviditet

Du kommer att vilja veta vad du kan förvänta dig och följ din graviditet vecka för vecka. Förutom information online, se om du kan anmäla dig till en tidig graviditetsklass på ett lokalt sjukhus eller födelsecenter där du kan ställa frågor och få personliga svar. Detta ger dig lite kunskap för att börja göra lämpliga beslut för dig och barn. Böcker är också en stor kunskapskälla om graviditet, födelse och postpartum.

Din graviditetsvecka per vecka

Ta hand om dig själv

Att få en god natts sömn, äta gott, ta ett prenatalt vitamin och träna på ett lämpligt sätt är alla sätt att uppmuntra en hälsosam graviditet, lättare arbete och en hälsosam baby. Att lyssna på kroppens signaler, oavsett om det är morgonsjuka eller utmattning, hjälper dig att hantera lättare med graviditets symptom.

Din läkare kan schemalägga successiva blodprov för graviditet för att säkerställa att dina hormonnivåer ökar som de borde och att graviditeten är hälsosam. Ultraljud och fysiska prov bekräftar också att din graviditet går som den borde vara.

Medan ett graviditetstest vanligtvis kommer upp med en mörkare positiv linje längre längs dig är det med hjälp av mörkret på linjen på ditt graviditetstest inte ett korrekt sätt att mäta hur hälsosam din graviditet är. Hemma-graviditetstest är inte utformad för att mäta hur mycket hCG är i din urin. De är bara avsedda att upptäcka om det finns ett lägsta belopp.

Hitta ett supportsystem

Oavsett om du pratar med din familj eller vänner, är stöd ett måste för gravida kvinnor. Så mycket kommer att förändras i ditt liv och du har många frågor. Du kommer att behöva omge dig med människor som kan hjälpa dig att prata saker igenom. Ibland blir det din barnmorska eller läkare och andra gånger som blir dina vänner och familj. Överväg att hitta andra som är förfallen när du är skyldig att dela upp och ner i graviditeten med. Dessa vänskap kan vara en livstid och är ofta till hjälp.

Försök att njuta av din graviditet

Det är trots allt bara nio eller 10 månader. Medan graviditetens slut verkar väldigt långt, kommer den att komma snabbare än de flesta mammor förutser. Att planera framåt och förbereda lite varje månad hjälper dig att förhindra en panik i slutet av graviditeten när vissa mammor "vaknar" och inser att det bara är några korta veckor innan barnet kommer.

Ett ord från Verywell

De första dagarna och veckorna efter ett positivt graviditetstest kan vara fulla av blandade känslor. Det finns vissa saker som du måste börja arbeta för för att få en hälsosam graviditet, som att komma igång med prenatalvård och börja ta prenatala vitaminer, om du inte redan har gjort det. Du bör också vara försiktig med dig om du känner dig lite känslig för hela ämnet. Det kan ta dig tid att anpassa sig till nyheterna, och det är normalt. Sök support om du behöver det!

Populära Inlägg

Läs Mer