Vad du kan förvänta dig när du är gravid med en regnbåge baby

Anonim

Du kanske har sett vackra bilder av babyer drapade i regnbågeomslag eller mödrar som stolt visar regnbågs-T-shirts, kläder och andra memorabilia, men aldrig riktigt förstått vad de pratade om. Vad är exakt en "regnbåge baby"?

Vad är en Rainbow Baby?

En regnbåge är en term för en bebis som har blivit född efter att en mamma har upplevt en graviditetsförlust. En graviditetstap kan vara ett missfall eller en dödsfall (som vanligtvis definieras som ett barn som har gått bort efter 20 veckor). Barnet som föräldrarna har efter graviditeten som var förlust kallas en regnbågebarn. Precis som ljuset av en regnbåge bara dyker upp efter en regnig himmels mörker, händer en regnbåge efter smärtan av en förlust.

Alla barn som är födda efter en förlust kan betraktas som en regnbåge, så vissa familjer kan ha flera regnbågebabyer om de har upplevt olika förluster.

Vad du kan förvänta dig om du väntar på en regnbåge

Om du är gravid med en regnbåge, kommer du förmodligen att uppleva många olika känslor. Många kvinnor kommer att ha rädsla och ångest under sina graviditeter efter en förlust, och oroa sig för att de kommer att få ett annat missfall eller att något kan vara fel med barnet.

Att prata med en läkare som känner till din historia och ber om vissa boende, som att arbeta med en ultraljudsteknik som kommer att vara känslig för dina rädslor, kan vara till hjälp. Många läkare och sjukhus och träningsprogram gör nu extra insatser för att vara känsliga för de unika behov och erfarenheter som en kvinna går igenom graviditeten efter förlust och det finns boende som kan göras för att hjälpa dig genom det på det mest stödjande sättet.

Vissa kvinnor kan välja att inte avslöja sina graviditeter för att undvika svåra samtal och andra kvinnor kanske vill låta familjen och vännerna veta tidigt i graviditeten för känslomässigt stöd under hela resan. Varje kvinna är annorlunda och vad du berätta för andra om din graviditet är helt upp till dig.

I vissa fall kan du vara gravid efter en förlust som kan utlösa några hårda känslor och att prata med en utbildad terapeut eller annan psykisk vårdgivare kan hjälpa dig att hantera ångest och stress under hela processen. Du borde prata med din OB-leverantör om hänvisning om du har svårt att hantera eller hantera dina känslor under graviditeten. Det finns också många underbara organisationer, både online och personliga, som är dedikerade till att hjälpa kvinnor att navigera i graviditeten efter förlust, till exempel Graviditet efter förluststöd eller Dr Jessica Zucker s "Jag hade ett missfall" -webbplats.

Hur man stöder en vän som väntar på en regnbåge

Om du har en vän som förväntar sig en regnbåge, kanske du undrar hur man bäst stöder henne under hela graviditeten. Det finns många sätt att visa din vän att du stöder henne och bryr sig om henne. Vissa kvinnor kan oroa sig för att om de aldrig har haft missfall eller förlust, bör de undvika att nå ut till en kvinna som förväntar sig en regnbåge, men det är inte fallet.

Oroa dig inte om att du känner dig besvärlig eller obekväm att prata med din vän om graviditeten. I stället fråga henne hur hon känner och hur är det på något sätt som hon skulle känna sig tillbakadragen. Du kan köpa en gåva som hedrar hennes regnbågebarn, till exempel en regnbågehäftning eller ett regnbåge-temakort. Det kan också vara omtänksamt att skänka henne med något som kan skämma bort henne under graviditeten och hjälpa henne av stress, till exempel en prenatal massage eller en pedikyr. Eller hitta en fotograf som specialiserar sig på regnbågefotoskott för en speciell överraskning efter att barnet är födt. Fotografer som är känsliga för erfarenheterna av familjer med regnbåge är skickliga för att hedra familjernas minnen av deras förlust på sätt som är meningsfulla för dem, samtidigt som de fortfarande firar kärlek och skönhet hos en regnbågebarn.

Mest av allt, var dock inte rädd för att vara där för din vän - besök henne, ring eller text henne, och låt henne veta att du tänker på henne.

Så här stödjer du din partner

Om din partner är den som har gått igenom en förlust och nu är gravid med en regnbåge, är det viktigt att upprätthålla en öppen kommunikationslinje under hela graviditeten. Du kanske inte har fysiskt erfaren graviditet, men förlusten var fortfarande din och det är hälsosamt att diskutera hur förlusten av graviditeten kan ha påverkat dig - och hur du känner dig nu.

Det är normalt att du känner dig frustrerad att du inte kan ha samma upplevelser som din partner, antingen när du handlar om förlusten eller i känslorna för nästa graviditet, men varje par är annorlunda. Det bästa du kan göra är att uttrycka dina egna känslor och fråga hur din partner skulle vilja att du hjälper henne att känna sig som stöd också. Det finns ingen "rätt" eller fel sätt att ha regnbågens graviditet och bebis, men genom att prata om dina känslor och incheckning så att du båda känner dig stödd kan det vara en positiv upplevelse för båda.

Populära Inlägg

Läs Mer