Vad kallar du fyra, fem, sex eller fler barn?

Anonim

Även om flera födslar är sällsynta, fortsätter den offentliga fascinationen med dem. Tack vare verkligheten TV har vi hört talas om quintuplets (fem bebisar i taget), sextuplets (sex bebisar samtidigt) och andra högre-order-multiplar.

En enkel tabell över flera födelsebetingelser

Den här snabbreferensen kan hjälpa dig att veta vad som ska ringas med uppsättningar av multiplar.

Antal barnTerm används
1Singleton
2tvillingar
3Triplets
4Fyrhjulingar (quads)
5Quintuplets (quints)
6sextuplets
7Septuplets
8octuplets
9Nonuplets

Prefixen för siffrorna fyra till nio kommer från de latinska orden för dessa nummer. "Single", "twin" och "triplet" kommer från Middle English.

Tvillingar är mer vanliga än tripletter eller mer

Enligt United States National Vital Statistics Report finns cirka 33, 4 uppsättningar tvillingar födda för varje tusen levande födda och 101, 4 uppsättningar av trippar eller mer per 100.000 födda.

Med andra ord är tvillingar mycket vanligare (de står för cirka 3 procent av alla levande födslar) än tripletter eller andra så kallade "super tvillingar" (vilket står för cirka 0, 1 procent av alla levande födslar).

Förändringar i högbeställda flerfödda

Antalet tvilling-, triplet- och högbeställningsfödda började klättra på 1980-talet, särskilt bland icke-spansktalande vita kvinnor som fyllde 25 år och äldre, på grund av användningen av fertilitetsdroger och hjälpmedelsreproduktionstekniker. Medan andelen av tvillingfödslar ökade med över 50 procent ökade graden av triplett och högre ordning multiplar med över 400 procent.

Hastigheten toppade för triplets och högre multiplar från 1998 till 2004 och har sedan dess sjunkit, återigen i samma demografiska grupp i samband med ökningen. Detta beror på en förändring av assisterad reproduktionsbehandling, särskilt överföring av färre embryon. Priserna är fortfarande tre gånger vad de var i början av 1980-talet. Detta är ett problem eftersom riskerna med dödlighet och långtidssjuklighet fortsätter att vara betydligt högre för tripletter och högre ordermultiplar än för singletoner.

Hur flerfödda förekommer

Flera födslar kan förekomma naturligt, överraskande många föräldrar att vara, särskilt om de inte går i sin familj. De kan också vara ett förutsagt möjligt resultat av ansträngningarna för att bli gravid.

Identisk

Varje månad frisätter en kvinna ett ägg från hennes äggstockning (ägglossning), som sedan kan befrukas av en sperma för att bilda ett embryo och så småningom ett utvecklande foster.

Om ett embryo råkar splittras i två eller flera embryon kan identiska tvillingar (eller fler) resultera. På grund av splittringen av embryot delar samma tvillingar samma DNA. Det är därför de alltid är av samma kön.

Broderlig

Å andra sidan släpper några kvinnor mer än ett ägg under ägglossningen. de "hyperovulera" så att säga. Experter är inte helt säkra på varför vissa kvinnor hyperovulerar och andra inte, men man tror att det är en genetisk komponent för det. Dessutom spelar ålder en roll, eftersom kvinnor äldre än 35 är mer benägna att släppa mer än ett ägg under varje menstruationscykel.

Om en kvinna släpper två eller flera ägg under ägglossningen, kan varje befruktas av en annan sperma och bilda unika embryon. I detta fall skulle tvillingar vara broderliga, inte identiska; de kan vara av olika kön eller samma kön. På liknande sätt kan två (eller fler) embryon bildas genom hjälp av reproducerande tekniker och överförs sedan till livmodern.

Intressant, ibland sker en kombination av ovanstående processer. Till exempel kan en kvinna hyperovulera, frigöra flera ägg under mitten av hennes menstruationscykel. Dessa ägg befruktas av en sperma, och sedan splittras ett eller flera av dessa embryon. I det här fallet kan en kvinna ha flera födelser (t.ex. fyrdubblar) med två av barnen som är fraternal tvillingar och två är identiska.

Varför kommer många multiplar tidigt?

Populära Inlägg

Läs Mer