Vad ska du göra när ditt barn visar föräldrafavoritism

Anonim

Ingenting är sämre än att gå in i ditt barns sovrum för att ta dem in och höra orden "Nej, pappa gör det!" Eller vad sägs om när Mommy är ute efter en välbehövlig tjejkväll och hon hörs hennes treåriga ångerskrig: "Jag vill ha mamma" när hon leder ut genom dörren?

Nästan varje förälder på planeten har bevittnat favoritism från sitt barn. Och om du är favoritföräldern eller föräldern som avlägsnas, första gången det händer kan vara förvirrande och ibland rättvist smärtsamt. Men förtvivlan inte. Denna typ av beteende är inte bara vanligt bland barn, men det förväntas ofta. Ändå måste det åtgärdas.

I fråga är det faktum att båda föräldrarna måste känna den speciella kopplingen till sitt barn och alla behöver en paus en gång i taget. Medan de minst favoritföräldrarna behöver känna sig nära och tillbringa kvalitetstid med den lilla, kan de favoriserade föräldrarna inte bry sig om sig själva om de aldrig kan skilja sig från barnet i några minuter.

Varför Favoritism händer

Småbarn och förskolor är kända för att ha starka preferenser. Faktum är att alla som har haft en liten tjej som insisterar på att ha på sig en prinsessa klänning överallt går hon eller en liten pojke som insisterar på makaroner och ost varje dag till lunch, vet att konceptet att vara satt på sina sätt inte reserverat för vuxna . Dessa små människor gräver sina klackar och insisterar på att ha saker på ett visst sätt. Detta inkluderar att ha en förälder över den andra.

På den ljusa sidan visar favoritismen att ditt barn känner sig väldigt nära den föredragna föräldern. Sannolikt har de utvecklat en säker bilaga. Favoritism indikerar också att de mognar och kan tänka sig bortom deras omedelbara behov. Dessutom njuter de förmodligen av en och en gång och vill se till att det fortsätter.

Med äldre barn kan favoritism uppstå eftersom tonåren har mer gemensamt med en förälder eller de kan kommunicera mer fritt med en förälder över en annan. Andra gånger kan favoritism utvecklas på grund av en skilsmässa situation där tonåringar kan gravida mot föräldern som ger dem mer frihet eller ger materiella saker.

Vilken forskning säger

Ny forskning har upptäckt ett genetiskt fenomen som säkerställer att åtminstone för vissa gener dominerar en föräldrars inflytande.

Forskning tyder på att även om den föredragna föräldern förefaller väljas slumpmässigt, valet, en gång gjort, varar i generationer av celler.

Forskningen genomfördes av genomforskare Howard Chang, MD, doktorand, tillsammans med doktorand Jin Xu, doktorand och doktorand Ava Carter.

Deras resultat, som publicerades i naturgenetik, är viktiga eftersom det kan innebära att favoritföräldern har ett mycket större inflytande över vissa hjärnkretsar än den andra föräldern. Det innebär att välja en favorit kan inte bara påverka dessa nätverk, men kan också vara ansvarig för eventuella dysfunktioner.

Vanliga missuppfattningar

Trots orsaken till ett barns preferens för en förälder över en annan, finns det saker som både den föredragna föräldern och den minst gynnade förälder kan göra för att göra det mesta av en svår situation, vars första börjar med en hälsosam uppfattning och förstå vad det gör och betyder inte att vara favorit.

Det är viktigt att komma ihåg att favoritismen innebär en preferens eller en starkare drag mot en person, men det är inte samma sak som kärlek.

Även om ett barn säger att de älskar en förälder mer än en annan, vad de egentligen menar är att de föredrar en förälder över en annan. Problemet uppstår när föräldrar antar att deras barn inte älskar dem lika mycket som den andra föräldern och de bestämde sig för att göra något åt ​​det.

Denna önskan att vara favorit kan leda till att vissa föräldrar börjar börja fatta föräldrabeslut som gör att barn känner sig bra istället för att ge en hälsosam miljö som är nödvändig för deras tillväxt och utveckling. Till exempel, föräldrar som inte vill vara missgynnade kan istället hitta sig bakom sig om att stanna kvar på sängtider och behandla med yngre barn eller portföljer och körregler med äldre barn.

Medan det är normalt att du vill väljas eller väljas, förväxlar du inte med den andra förälderns föräldraskap.

Favoritism betyder inte att den föredragna föräldern är en bättre förälder. Faktum är att det finns ett antal saker som går in i ett barns beslut att välja en favorit. Ibland är det helt enkelt ett stadium av livet; andra gånger beror det på att de delar liknande intressen eller personlighetsstilar. Ännu andra gånger kan barn välja en favoritförälder baserat på den föräldrarnas tillåtlighet.

Föräldrar bör fokusera på att ge en miljö där deras barn kan växa och utvecklas till känslomässigt, fysiskt och socialt hälsosamma människor istället för att sträva efter att bli den föredragna föräldern. Följaktligen kräver det ofta att skapa en miljö som kräver struktur, regler och gränser som barnen kan bära mot.

Kom ihåg att om de inte är markerade, kan de negativa följderna av att försöka vara favoritförälderna vara betydande. Som ett resultat måste föräldrar vara ärliga om deras önskemål att vara favoritföräldern. Att erkänna att dessa känslor finns finns det första steget i att se till att denna önskan inte förbrukas och att fokuset kvarstår på att vara en bra förälder snarare än att försöka vinna ett barns kärlek.

Tips för obefogad förälder

Om du någonsin varit på mottagningsänden av avslag från ditt barn, vet du att det strykar lite. Men det behöver inte vara världens ände.

Med lite arbete kan du också skapa ett band med ditt barn även om du aldrig blir den föredragna föräldern. Trots allt, varje barn drar nytta av kärlek och stöd från båda föräldrarna. Här är några tips för att komma igång på rätt väg.

Håll negativa känslor under kontroll

Även om det är helt normalt att känna en mängd olika känslor när ditt barn driver dig, är det viktigt att du inte svarar på ett negativt sätt mot ditt barn. Kom ihåg att barnen är mycket uppriktiga om sina känslor och ofta ändrar dem inte. Som en följd, motstå uppmaningen att snäppa på ditt barn eller att dra sig tillbaka emotionellt.

I stället uttrycka hur det får dig att känna när ditt barn säger att de föredrar den andra föräldern över dig, men gör det på ett faktiskt, icke-fördömande sätt. Genom att vara ärlig om dina känslor exponerar du dina barn inte bara för det faktum att ord har konsekvenser, men också lär dem hur de ska empati med andra människor.

Du kan till exempel säga: "Jag känner mig ledsen när du säger att du inte gillar mig eller berättar att jag ska gå." Se bara till att du räddar tårar och frustration för en annan vuxen, inte ditt barn. Det är inte ditt barns ansvar att bekräfta dig som förälder.

Reagera med empati

Det kommer att finnas tillfällen då ditt barn vill ha den förmånade föräldern och det är helt enkelt inte möjligt att möta denna efterfrågan. Antingen går föräldern ut, går på jobbet eller är helt enkelt otillgänglig. När detta händer, var noga med att du svarar på deras krav till den begåvade föräldern med omsorg och medkänsla. Du kanske också vill överväga att ställa in en gräns.

Du kanske säger något som: "Jag vet att du önskar pappa kan hjälpa dig att knyta dina skor. Men när han är på jobbet, hjälper mamma dig."

Även om ditt barn är en tonåring och är upprörd av dina regler, kan du fortfarande reagera med empati. Håll fast vid dina regler utan att skrika eller kritisera den andra föräldern i processen.

Bygg en anslutning

Om du känner att förhållandet mellan dig och ditt barn är ansträngt eller besvärligt, försök att bygga upp en förbindelse och stärka bindningen mellan dina två. Lägg till exempel tid varje dag för att tillbringa kvalitet en-till-en-tid tillsammans. Dessutom kan du gå med i ditt barn i aktiviteter som de tycker om eller skapa speciella aktiviteter som bara är för er två.

Nyckeln är att skapa tid när du kan vara tillsammans så att ditt barn kan komma att uppskatta vad du har att erbjuda.

Påminn dig om dina positiva attribut

Det är lätt att känna sig ledsen eller ängslig när ditt barn konsekvent föredrar den andra föräldern över dig. Som ett resultat är det viktigt att du regelbundet påminner dig om de saker du gör bra. Påminn dig om att detta bara är en fas och kommer inte att vara för evigt.

Och kom ihåg att ditt värde inte är definierat av ditt barns svar på dig. Du har värde trots vad din treåring tycker.

Undvik att vara motbjudande

Det hjälper inte din situation att vara avundsjuk eller förbittrad av din makas förhållande till ditt barn. Faktum är att man sätter igång en djupare kil mellan dig och ditt barn, om man slår ut med vanliga ord eller kritik mot den föredragna föräldern.

Istället erkänner det specialband de har och stöder det. Det minskar inte ditt värde eller värde som förälder bara för att ditt barn föredrar den andra föräldern.

Tips för den föredragna föräldern

Medan det är svårt att skjutas bort av ditt barn, kan det vara lika dricks att vara den föredragna föräldern. Att vara den föredragna föräldern betyder trots allt att du föredrar allt från lekstid till badtid och allt annat däremellan.

När detta händer lämnas den föredragna föräldern ofta känslig och överväldigad. Dessutom kan du känna dig sönder mellan två personer och kan till och med känna sig skyldig eftersom ditt barn föredrar dig.

Här är några förslag som hjälper dig till och med spelområdet.

Slå en balans i föräldrauppgiften

I vissa familjer är det inte ovanligt för en förälder att ta på sig alla arbetsrelaterade delar av föräldraskapet som att hjälpa till med bad, tandborstning och sömnrutiner medan den andra föräldern har det roliga och spelar nonstop. Idealiskt kommer båda föräldrarna att dela både i arbetet och de roliga aspekterna av föräldraskapet.

Du vill också undvika det bra cop / bad cop scenariot i dina föräldrauppdrag. På samma sätt bör du presentera en enad front när det gäller disciplin, bedtimes, utegångsförbud och andra hushållsregler.

Stöd den obefogade föräldern

Snarare än att hoppa in så snart ditt barn insisterar på att du hänger i henne, låta din make att hantera situationen. Medan det är viktigt att reagera med empati och förståelse för ditt barns preferens, vill du undvika att rädda dem för tidigt.

Till exempel, om ditt barn insisterar på att mamma hanterar badtiden istället för att rusa in, försök att ligga i närheten medan den andra föräldern hanterar badtvätt.

Tala högt om den andra föräldern

När du och ditt barn är ensamma, ta den tiden för att betona allt som är bra om den andra föräldern. Påminn ditt barn om allt den andra föräldern gör bra och hur de skiljer sig från dig. Sedan pratar du om saker som är samma. Slutligen, få ditt barn att lista två saker som de gillar mest om varje förälder.

Denna övning hjälper dem att se att det är annorlunda är inte en dålig sak och att de kan älska olika saker om båda föräldrarna.

Ignorera inte svåra känslor

Att bli shunned av ditt barn är skadlig. Även om du kan njuta av din nära relation med ditt barn kan din make känna sig frustrerad, sårad eller till och med avundsjuk. Som ett resultat är det viktigt att du tar tid att lyssna på hur de känner.

Tillåt dem tid och utrymme att prata öppet om sina känslor utan kritik eller dom. Det här är inte dags att erbjuda förslag på hur de kan förändras eller vad de behöver göra annorlunda. I stället bara lyssna och vara empatisk.

Kom ihåg, på vägen, kan borden vända och du kan vara föräldern som inte längre är att föredra.

Ett ord från Verywell

Kom ihåg att visa favoritism är ett tecken på att ditt barn växer och mognar. Med tiden kommer dina barn att flytta över preferensen för en förälder över den andra. Det är trots allt möjligt för dina barn att älska båda föräldrarna på unika sätt.

Fram till dess andas bara. Visst kan det kräva att du måste mäta lite inre styrka när du överförs från tid till annan. Påminna dig själv om att detta bara är en fas-ett som ditt barn kommer sannolikt att växa upp.

Så här sätter du hälsosamma gränser för barn

Populära Inlägg

Läs Mer