Vad ska du göra när din tillgång till fertilitetsbehandling är begränsad

Anonim

Fertilitetsbehandling och teknik erbjuder män och kvinnor som annars inte skulle kunna få barnen chans att få en familj. Tyvärr är dessa behandlingar inte alltid tillgängliga eller lättillgängliga. Faktum är att forskning tyder på att majoriteten av infertila par inte eller inte kan få de fertilitetsbehandlingar som de behöver.

I centra för sjukdomskontrollens nationella undersökning av familje tillväxt rapporterade 11 procent av kvinnorna och 9 procent av männen att bli gravida. Samma undersökning visade att bara 38 procent av de nuvarande barnlösa kvinnorna med misstänkta fertilitetsproblem sökte eller fick någon fertilitetsvård. Inom denna grupp kvinnor fick de flesta bara fertilitetsprovning och rådgivning - men inte behandling.

När det gäller IVF-behandling i Förenta staterna uppskattas det att endast en av fyra par som har behov av den här assisterade reproduktivtekniken faktiskt tar emot den.

Varför kan så många människor inte få de behandlingar som de behöver? Om du har svårt att få infertilitetsbehandling, finns det något du kan göra för att förbättra din tillgång? Och om fertilitetsbehandling inte är ett alternativ för dig, vad kan du göra för att optimera dina oddsen för graviditetsframgång?

Du är inte ensam: Vanliga hinder för tillgång till fertilitetsbehandling

Om du har svårt att få den behandling du behöver, är du långt ifrån ensam. Du kan möta ett hinder eller flera. Här är några möjliga hinder för fertilitetsvård:

Saknar fruktbarhetsförmåner i sjukförsäkring: Det här är beroende av var du bor och vem du jobbar för. I Kanada och Europa är fertilitetsskydd deklarerad enligt lag på många områden. Detta är inte sant i USA. Endast 11 stater har lagar som kräver fertilitetsförsäkring. Av de 11 behöver sex bara omfattande täckning.

I USA täcker 75 procent av privata försäkringar inte tillräckligt med infertilitet. Om du har en offentlig försäkringsplan är det extremt osannolikt att du har någon fertilitetsskydd.

Lacking Heath Insurance : Människor som har sjukförsäkring - även utan infertilitet täckning - kan åtminstone få grundläggande reproduktiv vård. Ibland kan det räcka för att behandla enkla fertilitetsproblem. Till exempel kan din OB / GYN förskriva Clomid om din ägglossning är oregelbunden. Du kan behöva betala fullt pris för piller, men din läkarmottagning och mycket grundläggande fertilitetsprovning kommer sannolikt att vara täckt.

Men om du saknar någon sjukförsäkring är din förmåga att få fertilitetsvård begränsad. Detta är också sant om du bara har en katastrofal sjukförsäkring plan.

Brist på pengar (med eller utan försäkring): Även om du har en stor sjukförsäkring kan kostnaden fortfarande ligga mellan dig och de behandlingar du behöver. Din medbetalning kan vara för hög för din budget. Delar av din behandling kan inte alls täckas. Om du behöver surrogat eller en äggdonator för att få ett barn är detta särskilt sant.

Plats : Det finns inte tillräckligt med reproduktiva endokrinologer i ditt land eller land. I USA, om du bor på öst eller västkusten, är du mycket mer sannolikt att ha en fertilitetsklinik i rimligt köravstånd än om du bor i Mellanvästern. Det finns 16 stater i USA med fem eller färre SART (Society of Assisted Reproductive Technologies) ackrediterade fertilitetsläkare.

Det brukar vara mer fertilitetsvård tillgänglig i stater som kräver fertilitetsförsäkring. Du kan kontrollera hur din statsränta på RESOLVEs Fertility Scorecard-sida.

Svårighet att få bra vård på grund av vårdgivare Bias: I en idealisk värld bör en vårds vård inte hindras av personlig förspänning. Men läkare är mänskliga, och personliga övertygelser får ibland iväg att tillhandahålla vård.

Anledningar läkare har vägrat patientvård eller lämnat felaktiga uppgifter (berättar patienten att de inte kan ta hand om vården, när de kan), inkluderar:

 • Läkare eller sjukhus religiösa invändningar mot IVF
 • Socioekonomisk status (eller uppfattad socioekonomisk status) hos patienten
 • Överviktig patient (inte av giltiga medicinska skäl, men på grund av personliga förhoppningar)
 • Civilstånd (viss sjukförsäkring för fertilitet kräver att patienten är gift)
 • Sexuell läggning
 • Könsidentitet
 • Etnicitet eller ras
 • Ålder

Denna vägspärr kan förekomma hos primärvården eller OB / GYN-nivån, eller det kan förekomma längre upp i kedjan med en fertilitetsspecialist. De som möter bias på vårdnivå kan vara mindre benägna att någonsin söka hjälp från en fertilitetsklinik. (De kanske inte ens vet att de kunde om de ville, beroende på vilken information den första läkaren delade.)

Lagen skyddar mot några av dessa fördomar. Diskriminering är olaglig men hindrar inte att det händer.

Svårighetsgrad Söker vård på grund av personliga förskingringar och rädsla : Detta hinder uppstår inom den fertilitetsutmanade personen själva. Många män och kvinnor vet att de kämpar för att bli gravida, men släcka söker fertilitetshjälp (eller aldrig söka hjälp).

Möjliga orsaker som en person inte kan komma ut för fertilitetshjälp inkluderar kulturell stigma mot infertilitet, misstro eller rädsla för läkare, förutsatt att de inte har råd med några behandlingar, religiös ideologi eller tro på att mer tid eller tur kommer att vara tillräckligt för att övervinna infertilitet.

Antag inte automatiskt att du inte kan bekosta behandlingen du behöver

Vissa par pratar aldrig med sina läkare om deras fertilitetsproblem eftersom de antar att de inte kommer att kunna ha råd med behandlingen. Detta är olyckligt, eftersom mest fertilitetsbehandling kan vara billigt.

Först, se din läkare. Få en grundläggande fertilitetsutvärdering. (Det förutsätter att du har sjukförsäkring, se nedan för vad du ska göra om du saknar bra försäkring.)

Sedan, när din läkare gör en utvärdering, ta reda på vilka behandlingar som rekommenderas och deras kostnad. En mycket liten andel av fertilitetspatienterna kräver IVF.

Utbilda dig själv om möjliga alternativ för finansiell assistans

Ja, vissa fertilitetsbehandlingar kan vara dyra. Om du behöver injicerbarhet, IUI eller någon hjälpmedelsproduktionsteknik kan höga kostnader förhindra att du får de behandlingar du behöver.

Det sagt är det alternativ du kanske inte har övervägt. Lite extra ekonomisk hjälp kan driva dig från inte-möjlig till ja-vi-kan.

Några alternativ att titta på är:

 • Få rabatter på behandling eller mediciner
 • Lånealternativ för fertilitetsbehandling
 • Delarisk och återbetalnings IVF-program
 • Stipendier och stipendier
 • crowdfunding

Dra nytta av gratis eller rabatterade hälso- och sjukvårdstjänster

Låt oss säga att du inte har någon sjukförsäkring, eller din sjukförsäkring är extremt grundläggande. Du kan eventuellt få prisvärd vård från en gratis eller rabatterad hälsoklinik.

Du hittar inte IVF-behandling här. Men grundläggande reproduktivvård bör finnas tillgänglig, inklusive mycket grundläggande fertilitetsprovning. Några av dessa offentliga eller rabatterade hälsokliniker kan till och med förskriva fertilitetsläkemedel som Clomid.

För att hitta ett federalt kvalificerat hälsocenter (FQHC) kan du använda sökverktyget på webbplatsen Hälso- och sjukvårdsservice (HRSA):

 • Hitta ett gratis eller rabatterat hälsocenter

Ett annat alternativ är att kontakta ditt lokala United Way-kontor eller en lokal planerad föräldraklinik.

Behandla underliggande sjukdomar så bra som möjligt

När du tänker på fertilitetsproblem antar du antagligen att frågan härstammar i reproduktionssystemet. Men det här är inte alltid sant. Ibland orsakar ett underliggande medicinskt tillstånd (som inte bara påverkar fertiliteten) infertilitet. Infertilitet kan helt enkelt vara det första symptomet du märker.

Fetma är till exempel en vanlig (förebyggbar) orsak till infertilitet. Obehandlade thyroid obalanser och diabetes kan orsaka fertilitetsproblem. Odiagnostiserad cøliaki är misstänkt för att orsaka infertilitet.

Detta är en annan anledning till att du ska se din läkare om du kämpar för att bli gravid, även om du inte har fertilitetsförmåner på din sjukförsäkring. Du behöver inte "fertilitetsbehandlingar" för att bli gravid.

Fråga din fertilitetsläkare att minska kostnaden så mycket som möjligt

Låt oss säga att du behöver fertilitetsbehandling. Ibland kan du, om du förklarar fertilitetskliniken din ekonomiska situation, kunna minska kostnaderna (något).

Några möjliga sätt som kostnaderna kan minska är:

 • Mindre övervakning
 • Använda billigare medicineringsalternativ
 • Prova en naturlig eller mini-IVF-cykel

Självklart finns det risker och fördelar med att använda mindre övervakning eller prova en mini-IVF-cykel istället för konventionell. Dessa kostnadsbesparingsalternativ är inte alltid möjliga. Diskutera dina alternativ med din läkare.

Optimera total hälsa så mycket som möjligt

En hälsosammare livsstil kommer inte att avblåsa dina äggledarrör, bota primär äggstocksinsufficiens eller omvänt azoospermi (noll sämdtal). Par som står inför "borderline" fertilitetsproblem kan dock driva oddsen för graviditet till deras fördel.

Några saker att tänka på:

Ät en hälsosam diet . Forskning har visat att kost spelar en roll i fertilitet. Friska livsmedel kan ibland vara dyrare. Att laga friska kan också ta tid, vilket du kanske inte har om du arbetar långa timmar.

För att få mer grönsaker i din kost, köpa produkter i säsong, och kom ihåg att frysta grönsaker är lika näringsrika som färska.

Skäm inte heller att utnyttja din lokala matbank (om du kvalificerar dig). Vissa områden har producerat program för att hjälpa låginkomstfamiljer att få fler färska livsmedel i kosten.

För att spara tid med matlagning, titta på nätet och på biblioteket för information om avancerad matberedning och "snabb och enkel" recept. En långsam spis kan vara en bra investering. Hälsosam behöver inte innebära fancy eller komplicerat.

Få tillräckligt med sömn, under de rätta timmarna . Sömn är viktig för din övergripande hälsa och din fertilitet. Skiftarbetare kan också möta en ökad risk för graviditetsförlust också. När du försöker bli gravid, sova en prioritet.

Bryta de dåliga hälsovanorna . Röker du? Är alkoholhaltiga drycker en allvarlig händelse i ditt liv? Ohälsosamma vanor kan skada din fertilitet.

Ta dig tid för avkoppling . Stress orsakar inte infertilitet, men infertilitet kan vara mycket stressande. Överdriven stress är inte bra för din övergripande hälsa. Sjukgymnastik kan hjälpa dig att klara dig bättre.

Utbilda dig själv på infertilitet och anslut med andra

Ju mer du vet, desto mer kan du hjälpa dig själv. Utbilda dig själv om infertilitet, dina fertilitetsbehandlingsalternativ och vilka steg du kan vidta för att förbättra oddsen för uppfattningen på egen hand (om det är möjligt).

Också söka socialt stöd för dina fertilitetskamp. Att ansluta till andra som behandlar infertilitet kan hjälpa dig att se att du inte är "bruten" och att det inte finns något att skämma över. Denna förändring i attityd kan göra det lättare att söka hjälp.

Var din egen advokat

Vi antar att vår läkare alltid ger oss den bästa medicinsk rådgivning, fri från personlig förspänning. Tyvärr är det inte alltid verkligheten. Att vara medveten om potentialen för bias kan hjälpa till. Du är mer benägna att känna igen den, och vet att en annan vårdgivare kan erbjuda olika alternativ.

Till exempel har infertila par fått veta av sina läkare att de hade "inga alternativ" för att ha en bebis, när i själva verket IVF var ett alternativ, men doktorn hade religiösa invändningar mot förfarandet. Kvinnor har fått höra att de var "för feta" för fertilitetsbehandling, när en annan läkare skulle ha erbjudit behandling. Andra har fått höra att de inte hade några fertilitetsbehandlingar eftersom doktorn antog att de inte kunde ha råd med de behandlingar som de behövde.

Om du inte är nöjd med de svar som din läkare ger, eller något inte känns rätt, sök efter en andra åsikt.

Har du bara en fertilitetsklinik i ditt område? Vissa läkare kommer att erbjuda samråd via telefon eller videokonferenser. Du kanske inte behöver resa för att ta reda på om det är värt att få hjälp någon annanstans.

Vad händer om du misstänker (eller vet) att den lokala fertilitetskliniken vägrar att behandla dig på grund av din civilstånd, sexuell läggning eller könsidentitet? American Society of Reproductive Medicine (ASRM) och American College of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) uppmuntrar sina medlemmar att behandla varje patient lika, oavsett civilstånd, sexuell läggning eller könsidentitet. De kan dock inte genomdriva denna inställning på sina läkare.

Du kan behöva resa till en annan stad eller stat med en klinik som ger dig behandling, oavsett din civilstånd, sexuell läggning eller könsidentitet. Detta lägger tyvärr till en extra ekonomisk börda.

Ett annat alternativ är att överväga att samråda med en advokat som specialiserat sig på familje- eller reproduktivrätt. Lagen är sannolikt på din sida, men inte nödvändigtvis. Vissa stater har lagar som skyddar HBT-patienter från medicinsk diskriminering, medan andra tillåter läkare att vägra behandling på "religiösa" eller "moraliska" grunder.

Du kanske också vill kontakta Lambda Legal, en ideell organisation som förespråkar LGBT-gruppens rättigheter. De erbjuder en "Legal Help Desk" via deras hemsida, tillsammans med information som hjälper dig att förstå och förstå dina rättigheter.

Advokat för andra: vidta åtgärder för att förbättra tillgången till vård

Ta din frustration och använd den för att hjälpa andra. Din förespråkade ansträngningar kan inte göra skillnad i tid för din familjebyggnad, men det kan göra skillnad för någon annan i framtiden.

Att bli en fertilitetsförespråkare kan vara en bemyndigande erfarenhet. Om du är intresserad av att bli involverad, kontakta RESOLVE: National Infertility Association. De kan ge information om hur man gör skillnad på lokal och nationell nivå.

Infertilitet är en sjukdom, och tillgången till fertilitetsbehandling bör vara en mänsklig rättighet. Med förtal och medvetenhet kommer vi hoppas att vi snart kommer när de som behöver fertilitetsbehandling kan få vården de behöver, oavsett var de bor, hur mycket pengar de gör, eller hur de identifierar.

Populära Inlägg

Läs Mer