Vad ska man göra när barnen ligger

Anonim

Så mycket som vi kanske tycker om att våra barn alltid kommer att berätta sanningen är realiteten att ljuger är något som de flesta barn experimenterar med på ett eller annat ställe. Föräldrar bör komma ihåg att läsning är en naturlig del av barnutvecklingen och att barn i de flesta fall växer upp i detta beteende.

Varför Kids Lie

När man tar itu med detta vanliga problem bör föräldrarna överväga ett barns ålder, omständigheterna och orsakerna till lögn, och hur ofta han engagerar sig i detta beteende. Till exempel kan många yngre barn - vanligtvis yngre än 6 år - ännu inte göra en klar skillnad mellan fantasi och verklighet, och deras "lögn" kan egentligen bara vara ett uttryck för sin fantasi. Med detta sagt, ett barn som är ung som 4 år är helt kapabelt att avsiktligt berätta en lögn för att undvika att komma i trubbel eller få något han vill ha. Några vanliga orsaker till att ligga i skolåldern inkluderar:

 • Önskvärt fantasifullt spel
 • Rädsla för straff
 • En önskan att skryta till vänner / klasskamrater för att öka statusen och imponera på dem
 • För att undvika något som de inte vill göra (som att städa upp leksaker)
 • En önskan att inte svika föräldrarna när förväntningarna är för höga
 • Olycka med något i sina liv
 • Ett försök att få uppmärksamhet

Vad ska man göra när barnen ligger

Här är några användbara tips att komma ihåg när man arbetar med att ljuga:

 1. Få till grunden till lögn. Är ditt barn helt enkelt en stor historia som en del av fantasyspel? Försöker hon medvetet att vilseleda dig för att hon inte vill straffas? Om ditt barn helt enkelt använder sin fantasi, hjälp henne att skilja mellan fakta och fiktion utan att motverka hennes kreativitet (så om hon insisterar på att hon gick till månen med sina fantasifulla vänner, förklara sedan att det låter som så roligt att du vill gå med också). Å andra sidan, om hon hävdar att en imaginär vän bröt något, var hon inte tänkt att röra, försäkra henne först om att hon inte kommer i trubbel om hon berättar vad som verkligen hände. Förklara sedan att du förstår att medan det ibland kan vara lättare att tro att någon annan kanske har gjort något som hon inte vill erkänna att göra, berättar sanningen alltid att göra saker bättre.
 2. Låt inte barnen känna att de inte kan komma till dig. Om ett barn är orolig att du kommer att bli arg, kan han försöka att undvika att säga sanningen till varje pris. Det viktiga är att hjälpa ditt barn att känna sig trygg, säker och stödd så att han vet att han kan prata med dig utan att förlora din kärlek och kärlek. Faktum är att forskning visar att när du hotar barn med straff för att ligga, är de mindre benägna att berätta sanningen. Förklara för ditt barn att om han berättar sanningen kommer du inte att bli arg och att sanningen är viktigare för dig än någonting annat. Lyssna sedan lugnt och ta itu med vad felaktigheten var; fokusera på det och på konsekvenserna av hans handlingar, snarare än att hitta skyll. Om han försökte ljuga, beröm honom för att vara ärlig mot dig och erkänna att det måste vara svårt att berätta sanningen.

 1. Ge ditt barn konsekvenser, snarare än straff. Vad är skillnaden? Straffet kommer från en ilska där konsekvenserna är inriktade på att korrigera missförhållandet. Om ditt barn ljuger till exempel med att göra sina sysslor, diskutera med henne vikten av att möta sina handlingar. arbeta med henne för att komma fram till en lämplig uppgift för att kompensera för sitt misstag, som att göra extra åldersrelaterade sysslor runt huset.
 2. Ring inte ditt barn till en lögnare. Etiketter kan inte bara skada, men de kan också ha en bestående inverkan på hur ett barn ser sig själv. Om han kallas en lögnare, kan han tro sig vara en och agera i enlighet därmed.
 3. Var tydlig om dina förväntningar. Berätta för ditt barn att det ligger något som du inte vill ha i ditt hushåll. Låt henne veta att att säga sanningen är lika viktigt som annat bra beteende som du förväntar dig av henne, som att tala med dig på ett respektfullt sätt och inte prata tillbaka eller försöka inte kämpa med sina syskon.
 4. Bedöm ditt eget beteende när det gäller att berätta sanningen. Tycker du ofta att ljuga när du vill undvika en situation eller att få något du vill ha? Till exempel om ditt barn hör dig att säga en granne att du inte kan mata sin katt medan hon är på resa eftersom du har en sjuk släkting när sanningen är att du i hemlighet inte gillar den där speciella katten kommer ditt barn att få meddelandet att Vuxna ligger när det är bekvämt för dem.

 1. Prata om den effekt som ligger på relationer. Förklara att lögn kan skada det förtroende som finns mellan människor som älskar varandra. Be ditt barn att föreställa sig hur hon kan känna om du ljugit för henne om något. Skulle hon tvivla på dig nästa gång? Skulle det påverka sättet hon litade på dig?

Slutligen, kom ihåg att om ett barn ligger upprepade gånger och ofta, även efter konsekvenser och försäkringar från dig, kan det vara dags att prata med din barnläkare eller annan professionell barnbeteendexpert för att bedöma beteendet och få fler rekommendationer.

Populära Inlägg

Läs Mer