Vad gör du om din vän misslyckas medan du är gravid

Anonim

Det är verkligen en svår position att vara in om du är gravid och ha en vän som har haft missfall eller dödsfall. Å ena sidan kan du känna dig ledsen för din vän och vill vara stödjande, men å andra sidan vill du att hon ska vara där med dig att dela i en av de mest spännande och underbara tiderna i ditt liv. Det är normalt att vara förvirrad om hur man hanterar situationen.

Var sympatisk

Även om du inte har någon personlig erfarenhet av graviditetsförlust, kan du förmodligen förmodligen föreställa dig vad din vän troligen känner om du är gravid. Du har nog tänkt en hel del om barnet du bär. Du kanske har namngivna namn, visioner av vad din baby kommer att se ut, dagdrömmar om ditt nya barns leende och relaterade tankar om livet som ligger framför dig.

Och om allt detta plötsligt var borta, skulle du bli förödad. Du måste hitta ett sätt att återvända till ditt normala liv från innan du hade förväntningar på den framtiden, och även om du kunde försöka igen, skulle du antagligen behöva tid att anpassa dig till den förändrade verkligheten. Det skulle förmodligen inte vara något du skulle kunna komma över snabbt. Förstå att din vän troligtvis inte kommer över det snabbt heller.

Vad din vän skulle kunna känna

Förlusten av en graviditet tenderar att avstå från en vanlig sorgreaktion. Kvinnor kan gå igenom känslor av ilska och depression innan de äntligen kan acceptera vad som hände. En del av det kan innebära att det är en känslomässigt svår tid att vara påminnelser om graviditet, som gravida kvinnor eller nyfödda barn, även om de är nära och kära.

Om din vän svarar på det här sättet vet du att det inte är att hon inte är glad för dig. Hon är förmodligen verkligen glad för dig. Men du kanske påminner henne om vad hon förlorade och saknar desperat. Hon kanske behöver lite avstånd för en stund innan hon är redo att möta den påminnelsen. För vissa kvinnor som har haft missfall, att vara i närvaro av gravida kvinnor kan känna sig svåra - oavsett vad deras känslor är för den personen. Observera att vissa kvinnor som har missfallit kan även utveckla posttraumatisk stressstörning (PTSD) om missfallet, och det är vanligt att personer med PTSD försöker undvika påminnelser om händelsen.

Å andra sidan kan vissa kvinnor inte behöva denna typ av avstånd och de kan känna sig irriterande om folk antar att de gör det. De kan tolka sådana antaganden som människor undviker dem. Om du funderar på att bjuda in din vän till en baby shower är det bättre att fortsätta och bjuda in henne och låta henne veta att det är okej med dig om hon avtar, snarare än att bara anta att hon inte vill delta i.

Var inte rädd att fråga

När du handlar med din vän ska du inte känna att du behöver vara en läsare. Om du inte vet vad din vän känner eller vad hennes preferenser är, fråga henne. Bjud din kondoleanser på förlusten och fråga henne om hon behöver dig att hålla distans för en stund på grund av graviditeten.

Om hon säger ja, hålla kontakten regelbundet via telefon eller e-post tills hon är redo att hantera situationen. Och ta det inte personligen om din vän behöver utrymme. Kom ihåg att hon är förmodligen glad för dig, men behöver bara ett avstånd från påminnelsen om vad hon förlorade.

Om din vän säger att hon inte behöver det avståndet, så är det bra också. Vissa kvinnor kan till och med finna det tröstande att vara runt gravida, känner att de är en påminnelse om att saker kan träna i slutet. I båda fallen är det bättre för er båda att ha en konversation om detta problem snarare än att hålla tillbaka och försöka gissa.

Om du undrar vad du ska säga eller oroa dig för vad du inte ska säga till någon efter ett missfall, fråga helt enkelt. Försök att undvika platituder och försök att lyssna mer än tala. Ibland är tyst tillsammans det bästa stödet en vän kan erbjuda.

Bo nära

Om din vän behöver avstånd, låt henne ha det rymdet - ett tag. Om tiden sträcker sig eller om hon tycks skjuta dig bort under en längre tid, ta en stund att gå tillbaka och fundera på vad som kan hända med henne. Det kan vara svårt att "komma in" socialt efter en timeout, och din vän kan ha svårt att återuppta din vänskap om någon tid har gått. Hon kan frukta att vara på olika ställen i livet som du har nyfödd och hon är barnlös, så att du kanske inte är lika intresserad av din vänskap.

Rädslor som detta kan göra att människor agerar på roliga sätt. Din vän kan vara så nervös att du inte längre kommer att vara intresserad av din vänskap (även om du inte har givit henne någon indikation på att så är fallet) att hon nästan kommer att sabotera ditt förhållande i ett försök att skydda sig. (I hennes ansträngningar för att skydda sig från en annan förlust (din vänskap utöver hennes älskling) kan hon faktiskt fälla ut vad hon inte vill ha för att ta bort ångest och osäkerhet om att det kan hända.) Var tålmodig med henne. Om du bjuder in henne, kan du fråga igen, och igen, och igen. Tryck inte på henne för att säga ja, men försvinn inte heller.

Vänskap kan ofta vara väldigt olika kurser som våra liv tar, men precis som med alla relationer, tar bra vänskap arbete. Lyckligtvis är belöningen för det arbetet ovärderligt.

När du besöker

Om du och din vän befinner dig i en liknande vänkrets, kan hennes ont förstärkas ytterligare, eftersom dina duschgåvor och babygåvor tjänar som ständiga påminnelser. Överväg att föra (och bjud in andra vänner i din cirkel att ta med) en present till din vän som har upplevt graviditetsförlust. En enkel gåva kan vara ett enkelt sätt att säga att inte bara du inte glömde henne, men du har inte glömt den bebis hon bär.

Populära Inlägg

Läs Mer