Vad ska man göra om stabling och Psuedostuttering

Anonim

Många småbarn och förskolebarn stammar som de lär sig att prata, och även om många föräldrar oroar sig för det, kommer de flesta av dessa barn att växa upp i stammen och få ett normalt tal när de blir äldre. Eftersom de flesta av dessa barn inte stammar som vuxna, brukar denna normala tal- och språkutvecklingsstadiet vanligen kallas pseudostuttering eller som en normal dysfluens.

Stärkning mot pseudostuttering hos barn

Sann stammar är mycket mindre vanligt än pseudostuttering. Till skillnad från barn med pseudostuttering, är barn med sann stamning sannolikt att ha långa upprepningar av vissa ljud, stavelser eller korta ord.

Medan det också kan komma och gå, uppträder sann stamning oftare och mer konsekvent än pseudostuttering. Barn med äkta stamning är också mer benägna att märka stammningen och vara ängslig eller generad av den och kan utveckla rädsla för att tala.

Pseudostuttering

Som barn lär sig att prata kan de upprepa vissa ljud, snubbla på eller misspråka ord, tveka mellan ord, ersätta ljud för varandra och inte kunna uttrycka några ljud. Barn med denna typ av normal dysfluens har vanligtvis korta upprepningar av vissa ljud, stavelser eller korta ord. Stammningen kommer vanligtvis och går och är mest märkbar när ett barn är upphetsad, stressad eller alltför trött.

Det är vanligtvis inte känt vad som orsakar att vissa barn stotter, men det verkar vara genetiskt, och ett barn är mer benägna att stöta om en förälder också stammar. Stammar är också mer sannolikt förekommande hos barn som är under mycket stress, till exempel efter att ha startat en ny daghem, flyttning, en ny syskons födelse etc., och det är vanligare hos pojkar.

Hur man hjälper ditt barn med stamning

Stammning är vanligtvis inte ett problem, så länge det inte kvarstår i mer än fem eller sex månader eller åtminstone successivt förbättras under den tidsperioden. Innan det går i sig själv, kan några steg du kan ta för att hjälpa ditt barn, inkludera:

  • Undvik att korrigera eller avbryta honom när han pratar, och be andra att inte rätta till honom heller.
  • Fråga honom inte om att upprepa sig eller berätta för honom att sakta ner.
  • Låt honom inte öva att säga vissa ord eller ljud.
  • Var noga med att tala långsamt och tydligt med ditt barn och ge honom den tid han behöver för att avsluta det han försöker säga.
  • Prata med ditt barn mycket genom att diskutera sin dag, berätta högt de saker du gör och läsa böcker.
  • Försök att minimera stress eller situationer som gör stammarmen värre.

Om stammaringen ignoreras, löser den vanligen utan ingripande. Föräldrar kommer att behöva vara stödjande men om stammaringen stör sitt barn.

När ska man överväga talutvärdering för stammning

För barn med pseudostuttering, om stammaren fortsätter mer än fem eller sex månader, eller gör ditt barn oroligt eller självmedveten, kan han dra nytta av en talutvärdering och stammarbehandling, inklusive talterapi.

Barn med äkta stamning, speciellt om det gör dem oroliga eller generad, bör utvärderas av en talpatolog som kan börja talterapi.

Populära Inlägg

Läs Mer