Vad ska man göra om hemorrojder efter födseln

Anonim

Hemorrojder är vener som har blivit svullna och engorged med blod (åderbråck). Många kvinnor upplever dem för första gången under graviditeten eller postpartumperioden av flera orsaker, däribland en rusning av hormoner, inre tryck och förstoppning. De kan sträcka sig från irriterande till ganska smärtsamma, men den goda nyheten är att hemorrojder för det mesta inte är allvarliga. De flesta tenderar att gå bort med uppmärksam hembehandling.

Typer och symtom

Dessa svullna vävnader förekommer i rektalområdet och kan variera från en ärts storlek till en druvs storlek. Det finns interna hemorrojder (drabbade vener är inuti sphincten), liksom yttre hemorrojder (drabbade vener sticker ut ur analöppningen).

Hemorrojder kan helt enkelt känna kliande, men de kan också vara smärtsamma. I vissa fall, särskilt efter en tarmrörelse, kan de orsaka rektal blödning.

Om du hade hemorrojder innan du var gravid, finns det en bra chans att de kommer tillbaka efter leveransen.

Vad orsakar dem

För gravida eller postpartum mammor är hemorrojder ofta ett resultat av stress på perineum under månaderna före och under leverans. År fungerar som ventiler för att trycka blodet upp till hjärtat, och när dessa "ventiler" blir försvagade kan de svälla med blod.

Du kan förmodligen föreställa dig hur stressen med att bära en bebis, och sedan skjuta ut en baby under vaginal leverans, kan få venerna att dyka upp. Dessutom påverkar alla hormoner som går igenom din kropp under graviditet och födelse hur dessa vener fungerar. Gravida mödrar har ökad produktion av hormonprogesteron, vilket också orsakar ådror att slappna av.

Av flera anledningar är nya mammor också benägna att uppleva förstoppning efter födseln. Detta kan starta en ond cirkel med att behöva utöva ett tryck för att få en tarmrörelse, upplever en resulterande uppflammning av hemorrojderna, rädda att behöva gå igen och behålla avföring, vilket sedan hårdnar och börjar processen om igen.

Hembehandlingar

Det finns flera saker du kan göra för att behandla dina hemorrojder hemma:

 • Applicera is. Wrap is eller en kall förpackning i en trasa och applicera i ca 10 minuter. Om du hade sjukhus eller leverans av födelsecenter, kan du ha fått postnatalispackningar för att få hem.
 • Flera gånger om dagen, prova ett sitzbad. Om du inte redan har en, kan du köpa en hos apoteket. Alternativt kan du helt enkelt suga i badkaret.
  (Alternera mellan kalla ispaket och de varma sitzbaden.)
 • Rengör området försiktigt, men noggrant. Använd en peri-flaska (sprutflaska) fylld med varmt vatten. Snarare än att använda torrt toalettpapper, klätt området med en våt torka. Hemorrojdålar som innehåller häxhasel rekommenderas också.
 • Använd unscented och färgfri hygienprodukter (toalettpapper, menstruationsplattor etc.)
 • Tala med din läkare om eventuella överklagande hemorrojida behandlingar, såsom aktuella salvor och suppositorier. Var säker på att du vet hur länge det är acceptabelt att använda en produkt (de flesta bör inte användas i mer än en vecka). Använd endast en produkt som godkänts av din vårdgivare. Detta är utomordentligt viktigt om du har haft episiotomi eller tårar.
 • Ligga ner så mycket som möjligt för att ta trycket från din baksida.
 • För tillfällig lättnad kan du ta Tylenol (acetaminofen) eller Motrin (ibuprofen) i den rekommenderade dosen. Båda är säkra smärtstillande medel för ammande mödrar.

Om du vill skynda på saker, finns det några andra saker du kan göra förutom dina hembehandlingar:

 • Undvik och / eller behandla förstoppning.
 • Använd badrummet när du är villig att gå. Förvara inte "för rädsla för att orsaka mer smärta. Ju längre du väntar desto hårdare kan din pall bli, och ju mer som går kan förvärra dina hemorrojder.
 • Öva Kegel för att stärka ditt perineumområde.

När ska du ringa din läkare

Om du är flitig i din hembehandling bör du märka gradvis förbättring av dina hemorrojder inom veckorna efter födseln. Men om dina hemorrojder är aggressivt ihållande eller om du upplever rektal blödning, vill du definitivt prata med din läkare eller barnmorska. I extrema och sällsynta fall kan du behöva rådfråga en specialist och operation kan krävas.

Som en ny mamma är hemorrojder det sista du vill hantera. Men med lite självvård bör du känna sig och sitta bättre på nolltid.

Populära Inlägg

Läs Mer