Vad ska man göra om Baby Acne

Anonim

Du kan associera akne med ungdomar, men upp till 20 procent av nyfödda utvecklar också tillståndet. Baby akne (aka neonatal akne) uppträder vanligtvis när ett barn är några veckor gammalt och sannolikt utlöses av exponering för moderns hormoner under graviditeten, liksom resultatet av förhöjda spädbarn androgener (manliga hormoner). Hormonerna stimulerar barnets oljekörtlar och orsakar vanligtvis vita pärlor och rosa finnar på kinderna, näsan och pannan, även om utbrott kan förekomma på hakan, hårbotten, nacke, rygg eller bröst.

Möjligen på grund av involvering av manliga hormoner tenderar neonatal akne att vara vanligare hos pojkar.

Behandling

Nyfödd akne är i allmänhet inget att oroa sig för: Det skadar inte ditt barn i det minsta och är rent kosmetiskt. Det orsakar sällan ärrbildning och behöver nästan aldrig behandlas. De allra flesta fallen kommer att gå bort på egen hand efter en till tre månader när storleken på barnets oljekörtlar och mängden oljeproduktion minskar.

Under tiden rengör du försiktigt barnets känsliga hud med ljummet (inte varmt) vatten ensamt eller med en mild tvål. Undvik kraftig tvättning och skrubbning och använd fuktighetsgivare och andra oljiga eller feta krämer och lotioner, vilket kan förvärra problemet. Eftersom akne ser sämre ut än det som gör att din baby känner, är det vanligtvis bäst att bara lämna det ensam och förstå att det så småningom kommer att gå iväg.

Även om det är sällan nödvändigt kan breakouts behandlas med aktuella retinoider (för att hålla porerna klara), bensoylperoxid eller erytromycin (antibakteriella medel) och azelainsyrakräm (en antiinflammatorisk). Men du bör alltid prata med din barnläkare innan du applicerar någon behandling på ditt barns hud.

När äldre spädbarn utvecklar akne

Mindre vanligt kan barn börja bryta ut vid ungefär 3 till 6 månader. Detta är känt som infantil akne. Liksom neonatal akne, påverkar infantil akne också generellt ansiktet och förekommer vanligare hos pojkar. Men denna typ av akne tenderar att vara svårare och ger risk för ärrbildning. Som ett resultat kan långvarig behandling med aktuella retinoider och antibakteriella medel krävas och testning för förhöjda halter av hormoner bör övervägas. De flesta fall av infantil akne löser sig vid 4 års ålder, men vissa förblir aktiva i puberteten. Babies med en historia av infantil akne har en ökad förekomst av tonårig akne.

När det ser ut som Baby Acne, men det är det inte

Andra vanliga hudsjukdomar som nyfödda och yngre spädbarn utvecklas som kan förväxlas med baby akne inkluderar:

  • Erytem toxicum neonatorum: Upp till 70 procent av nyfödda utvecklar dessa pustler som är omgivna av ett blötsamt rött område. De bettliknande stötarna uppträder vanligen när barn är två eller tre dagar gamla (orsaken är okänd) och går bort efter ungefär en vecka utan behandling, även om de kan återkomma i flera veckor.
  • Värmeutslag: Även känd som miliaria eller primär värme, uppstår värmeutslag när svettkörtlarna blockeras och svettning blir fastnat under huden. Det påverkar upp till 40 procent av spädbarn och förekommer oftast i varmt, fuktigt väder. Värmeutslag, som ser ut som kluster av små humpar omgivna av röd hud, löser vanligen när huden får svalna.
  • Milia: Halvparten av nyfödda upplever dessa små pärlvit eller gula stötar som orsakas av en överväxt av protein i huden. De försvinner vanligtvis på egen hand efter en månad.
  • Infantil seborrheic dermatit: Många föräldrar känner till detta extremt vanliga utslag som "vagga keps" eftersom det oftast förekommer i hårbotten, även om andra drabbade områden kan innefatta bakom öronen, i veck i nacken, armarna och benen och blöjan område. Precis som baby akne, går infantil seborrheisk dermatit ofta i sig själv om några veckor eller månader.

Populära Inlägg

Läs Mer