Vad är symtom och behandling av ektopisk graviditet?

Anonim

En ektopisk graviditet är en graviditet som har implanterat utanför livmodern, vanligtvis i äggledarna, men ibland på livmoderhalsen eller någon annanstans i bukregionen. Är du i riskzonen?

Riskfaktorer

En person behöver inte ha identifierbara riskfaktorer för att ha en ektopisk graviditet, men några kända riskfaktorer är:

 • Tidigare ektopisk graviditet
 • Ärrbildning i äggledarna (möjligen från en brutna bilaga eller tidigare bäckenoperation)
 • endometrios
 • Tubal sterilisering (eller reversering)
 • Progestin-bara p-piller
 • Användning av en IUD
 • Pelvic inflammatorisk sjukdom
 • Födelseskador hos äggledarna
 • Rökning
 • Historien om infertilitet
 • In vitro-fertilisering
 • Douching

Hos kvinnor som har haft tubal sterilisering och använder IUD, är risken för ektopisk graviditet fortfarande mycket lägre än hos kvinnor som inte använder någon födelsekontroll alls.

Statistik

Statistik varierar, men de flesta uppskattningar tyder på att ektopiska graviditeter inträffar hos 1 av 40-100 graviditeter.

symtom

Ektopiska graviditeter kan leda till kramper på ena eller båda sidorna av bukområdet, tillsammans med normala graviditetssymptom som bröstmjukhet, missad period, etc. Vissa kvinnor kommer att ha blödning eller spottning i vagina, och hCG-halterna kan stiga långsammare än förväntat.

En ektopisk graviditet som har brutit upp kan orsaka allvarlig smärta i bukområdet och eventuellt yrsel eller svimning. Vissa kvinnor har också axelvärk.

När ska du ringa doktorn

Om du är oroad över ektopisk graviditet men inte har symtom på en ruptur, ring din läkare så snart som möjligt för råd. Om du har några symtom på ett eventuellt brott, gå genast till ett akutrum.

Diagnos

Förutom blodprov för att kontrollera graviditetshormonnivåerna, din blodtyp och blodtal, kan din läkare använda transvaginal ultraljud för att kontrollera om gestationssäcken är synlig i livmodern.

Behandling

Ibland upptäcker läkare en ektopisk graviditet som inte riskerar att bli sönder. Läkaren kan ordinera ett läkemedel som kallas metotrexat, vilket skulle leda till att ektopisk graviditet blir missfall. Kvinnan skulle också noggrant övervakas tills hCG-nivåerna hade återgått till noll för att vara säker på att missfallet var fullständigt.

Om en ektopisk graviditet riskerar att bli sönderbrutna eller har redan brutit äggledaren, är behandlingen en operation, eftersom denna situation är livshotande. Ibland måste läkare ta bort äggledaren och i sällsynta fall utföra en hysterektomi för att rädda kvinnans liv.

Vad att veta går framåt

Grieving från en ektopisk graviditet är lite annorlunda än andra typer av missfall. Å ena sidan sorgar du förlusten av ditt barn och hanterar den känslomässiga sidan av graviditetsförlusten. Å andra sidan, speciellt om du hade akutoperation, kan du också ha haft en svåra upplevelse och du kan känna dig tacksam för att leva. Att balansera de två känslorna kan vara en utmaning, minst sagt.

Vissa kvinnor kämpar särskilt med tanken att utvecklingsbarnet kanske har utvecklats normalt och haft hjärtslag vid tidpunkten för operationen för ektopisk graviditet. Även om du kanske vet i ditt hjärta att barnet aldrig kunde ha gått på sikt, är det normalt att ha blandade känslor om att behöva avsluta.

Du kan stöta på kommentarer som verkar minimera förlusten, till exempel, "Bara var glad att de fångade den i tid." Vanligtvis menar folk bra men det är svårt för dem att veta hur du känner. Även om du självklart är glad att de fångade sig i tid, känner inte att du inte kan vara ledsen att du förlorat din baby.

Håll kontakten med din läkare om eller när du bestämmer dig för att försöka bli gravid igen. Tio till 20 procent av kvinnorna kommer att få en återkommande ektopisk graviditet; Din läkare kanske vill att du ska komma tidigt för en kontroll i nästa graviditet för att vara säker på att saken är i livmodern.

Populära Inlägg

Läs Mer