Vad är mina chanser att ha tvillingar?

Anonim

Vad ökar dina odds för att ha tvillingar? Fertilitetsbehandlingar som Clomid, Gonal-F och Follistim gör det mer troligt att du kommer att bli gravid, men även din längd, ålder och även familjhistoria kan öka dina odds för att födda mer än en.

Orsaker till tvillingar utan fertilitetsbehandlingar

Fertilitetsbehandlingar är inte den enda anledningen till tvillingar. Andra faktorer som ökar dina chanser att bli gravid med multiplar inkluderar ...

Ålder

Kvinnor över 30 är mer benägna att bli tvillingar. Detta beror på att hormonet FSH stiger som en kvinna blir äldre. FSH eller follikelstimulerande hormon, ansvarar för utvecklingen av ägg i äggstockarna innan de släpps.

Högre nivåer av FSH behövs som kvinna åldrar eftersom ägget kräver mer stimulans att växa än hos en yngre kvinna.

Detta är något ironiskt, eftersom ökat FSH också beror på att fertiliteten sänks. Men ibland övergår folliklarna till de högre FSH-nivåerna, och två eller flera ägg släpps, vilket resulterar i en tvillinggraviditet.

Familjehistoria

En familjehistoria av identiska tvillingar gör det inte mer sannolikt att du har multiplar. Men om du har fraternal tvillingar (icke-identiska) i din familj, stiger dina chanser att bli tvillingar. Om det finns fraternal tvillingar på både mamma och pappas sida, ökar dina odds för tvillingar ännu högre.

En historia av fraternal tvillingar på familjens kvinnliga sida indikerar en högre sannolikhet att ägglossning mer än ett ägg per cykel.

En historia av fraternal tvillingar på den manliga sidan indikerar en högre sannolikhet för mannen som producerar tillräckligt med spermier för att befrukta mer än ett ägg.

Vikt

Kvinnor som är överviktiga - med ett BMI över 30 år - är mer benägna att bli tvillingar än kvinnor med en hälsosammare BMI. Det här är en ironisk situation eftersom överviktiga kvinnor också har större risk att drabbas av att bli gravid.

Extra fett leder till ökade östrogenhalter. De högre halterna av östrogen kan leda till överstimulering av äggstockarna. I stället för att släppa ut ett ägg på ägglossningen kan äggstockarna släppa två eller flera.

Höjd

Kvinnor som är högre än genomsnittet är mer benägna att få tvillingar. En studie visade att kvinnor i genomsnitt 164, 8 cm i höjd (ca 5 '4, 8 ") var mer benägna att bli tvillingar än kvinnor i genomsnitt 161, 8 cm (ca 5' 3, 7").

Varför detta händer är inte klart, men en teori är att bättre näring (vilket kan leda till mer höjd) delvis ligger bakom den ökade andelen tvillingar.

Antal barn

Tvillingar är vanligare hos kvinnor som har haft många graviditeter och har stora familjer.

Lopp

Afroamerikaner är mer benägna att bli tvillingar än kaukasiska kvinnor. Asiatiska kvinnor är minst sannolikt att bli tvillingar.

Amning

Kvinnor som blir gravida när de ammar är mer benägna att bli tvillingar än kvinnor som inte är. Det är sant att amning också kan undertrycka fertilitet och förhindra graviditet, särskilt under en barns första sex månader om barnet exklusivt ammar.

Det är dock möjligt att bli gravid när du ammar - och med tvillingar!

En studie visade att tvillingarna var 11, 4 procent bland ammande kvinnor, jämfört med bara 1, 1 procent hos icke ammande kvinnor.

Diet

Medan det fortfarande finns forskning, har vissa studier visat att kvinnor som äter mycket mejeriprodukter är mer benägna att bli tvillingar. En teori är att tillväxthormonerna som ges till kor påverkar hormonhalten hos människor.

Chans att ha tvillingar med fertilitetsbehandlingar

Fertilitetsbehandlingar som ökar ägglossningen kan leda till tvillingar, tripletter eller högre ordermultipler. Tuggande multiplar är en möjlig risk för fertilitetsbehandling, en som kan minskas med noggrann övervakning, enkel embryoöverföring (för IVF-behandling) och den lägsta möjliga effektiva dosen (vid behandling med gonadotropiner.)

Du undrar kanske varför multipla betraktas som en "risk" och inte en möjlig fördel för fertilitetsbehandlingar. Trots allt, speciellt om du har kämpat för att bli gravid, skulle inte en dubbel eller trippel välsignelse vara en bra sak?

Faktum är att flera graviditeter kommer med risker för mamman och barnen. Din doktors mål är att du ska bli gravid och föda en hälsosam bebis åt gången.

Totalt pris

 • Tvillingar 3, 35%

 • Identiska tvillingar 0, 45%

 • Triplets och högre order multiplar 0, 1%

Med fertilitetsbehandlingar

 • Identiska tvillingar 0, 95%

 • Clomid och Femera: 5-12% tvillingar, under 1% högre order multiplar

 • Gonadotropiner: upp till 30% tvillingar, upp till 5% högre ordning multiplar

 • IVF (under 35 år): 12, 1% tvillingar

 • IVF (35-37 år) 9, 1% tvillingar

 • IVF (38-40 år): 5, 3% tvillingar

Inte alla behandlingar för infertilitet ökar dina odds på tvillingar, men de flesta gör det.

och behandlingar som kan leda till tvillingar inkluderar ...

 • Clomid
 • Femera
 • Gonadotropiner (även kända som injicerbara ämnen) som Gonal-F och Follistim
 • IUI-behandling, när den används tillsammans med fertilitetsdroger
 • IVF-behandling

Clomid och Femera har den lägsta antalet tvillingar, allt från 5 till 12 procent. Antalet tripletter och högre ordermultiplar är under 1 procent. Gonadotropiner, oavsett om de används med eller utan behandling med IUI, har den högsta andelen tvillingar. Enligt vissa studier leder upp till 30 procent av graviditeterna med gonadotropiner till multiplar. De flesta av dessa graviditeter är dubbla graviditeter, men upp till 5 procent är trippel eller högre order graviditeter.

I motsats till populär tro är IVF-behandling inte den huvudsakliga källan till triplett- och högre ordergraviditeter. Data som samlats in av CDC indikerar att graden av IVF-tänkta tripletter år 2014 var 1, 5 procent av graviditeterna (men endast 0, 9 procent av levande födda, lägre på grund av graviditetsförlust.)

IVF-tvillingar är relativt vanliga, med tvillingräntan störst för kvinnor under 35 år, vid 12, 1 procent per överföring 2014. IVF-tvillingpriset är lägre för kvinnor över 35-9, 1 procent för kvinnor i åldrarna 35-37 och 5.3 för kvinnor i åldrarna 38 till 40-sannolikt på grund av den totala minskade framgångsgraden som en kvinna i åldrarna.

Hur vanligt är dubbla graviditeter?

Enligt uppgifter som samlats in av Centers for Disease Control fanns 133155 tvillingar födda i USA år 2015. Det är 33, 5 per 1 000 levande födda, eller på annat sätt, cirka 3, 35 procent av levande födslar.

Det fanns 3 871 triplettfödda, 228 fyrbäddsfödda och 24 kvintuplet eller högre orderfödelser. Dessa siffror inkluderar naturligt förekommande multiplar, tillsammans med de som uppfattas med fertilitetsbehandling.

Antalet födelsetal ökade och toppade under 1990-talet men har minskat under det senaste decenniet. Andelen trippel- och högre ordergraviditeter har minskat med 36 procent sedan 2004.

Chans att ha identiska tvillingar

I den allmänna befolkningen förekommer identiska tvillinggraviditeter 0, 45 procent av tiden eller 1 av 250 födda.

Medan de flesta multipelgraviditeter som uppfattas med fertilitetsbehandlingar är fraternal tvillingar, ökar användningen av fertilitetsbehandling din risk för att ha samma tvillingar. Enligt en studie utgjorde identiska tvillingar 0, 95 procent av graviditeterna som uppfattades med behandling. Det är dubbelt den allmänna befolkningens risk.

Det är oklart varför fertilitetsbehandling leder till mer identiska tvillingar. En teori är att kultur embryon placeras i under IVF ökar risken för identisk vänskapsföring. En annan teori är att behandlingar med gonadotropiner leder till ökad risk för identiska tvillingar.

Ett ord från Verywell

Din chans att ha tvillingar beror inte bara på din användning av fertilitetsdroger, men också din släktforskning, ras, ålder och många andra faktorer. Dessa faktorer fungerar tillsammans. Med andra ord är en lång kvinna med en familjehistoria av fraternal tvillingar mer benägna att bli tvillingar under fertilitetsbehandlingar än en kort kvinna utan tvillings familjhistoria.

Din chans att bli tvungen kommer också att påverkas av din speciella orsak till infertilitet. En ung kvinna med friskare ägg är mer benägna att bli tvillingar än en kvinna över 40 år, vars äggkvalitet är dålig.

Tvilling- och multipelpriserna varierar också från fertilitetskliniken till kliniken. Tvillingpriser varierar beroende på hur noggrant de spårar äggstimulering under fertilitetsdroganvändning och hur många embryon de överförar under IVF.

Medan tvillingar kan låta som den typ av två-till-ett-avtal som något par skulle älska att ha efter infertilitet, är det verkligen bäst att sikta på en frisk baby. Din läkare kan minska oddsen för multiplar med noggrann övervakning och engångsöverföring under IVF.

Men om du uppfattar tvillingar eller mer, vet du att bra prenatalvård kan minska risken för komplikationer. Det finns också många positiva fördelar med tvillingar.

Populära Inlägg

Läs Mer