Vad är hCG-nivåer i graviditeten?

Anonim

Graviditetstester letar efter hCG (human chorionic gonadotropin) som utsöndras under graviditeten. Du kan upptäcka hCG i blod eller urin graviditetstester. Vilken typ av graviditet testar din läkare eller barnmorska begäran beror på vad de letar efter med din graviditet.

Om det bara är för att bekräfta att du är gravid, kommer en urin graviditetstest eller hem graviditetstest att räcka till. Om din utövare har en anledning att misstänka flera graviditeter, ektopisk graviditet eller missfall, används ett blodgraviditetstest oftare. Ibland kommer du att få dessa blodprov upprepade för att titta på en höjning av hCG-nivåerna. Stigningsgraden för hCG under graviditeten är att den nästan dubblerar cirka 48 timmar under de första 30 dagarna efter implantation, cirka 7 veckors graviditet, även om detta kan variera. Därefter börjar höjningstakten sakta. Hcg-nivåerna spetsar vid ca 8-10 veckor, sänk sedan långsamt tills de nivåer ut vid cirka 20 veckor och håll sig konstanta under resten av graviditeten.

hCG-nivåer i graviditet

Från ConceptionFrån LMPmIU / ML eller IU / L
7 dagar3 veckor0-5
14 dagar28 dagar3 till 426
21 dagar35 dagar18 till 7, 340
28 dagar42 dagar1080 till 56 500
35 - 42 dagar49 - 56 dagar7 650 till 229 000
43 - 64 dagar57 - 78 dagar25 700 till 288 000
57 - 78 dagar79 - 100 dagar13 300 till 253 000
17-24 veckor2: a Trimester4060 till 65 400
25 veckor - födelse3: e Trimester3640 till 117.000
Flera dagar efter baby-<5


De flesta kvinnor kommer aldrig att känna till deras hCG nivåer under graviditeten. Vanligtvis är ett urintest för den ena närvaron av hCG ensam tillräcklig för din obstetriska vård under graviditeten. Titta på de specifika nivåerna görs om det finns en komplikation eller en misstänkt komplikation. Vanliga skäl att göra ett blodprov kan innefatta oro över förlusten av graviditeten (som vid misstänkt missfall eller ektopisk graviditet), tidigare graviditetsförlust (graviditetsövervakning) eller som en del av ansträngning för annan medicinsk behandling. (Det är ganska vanligt att leta efter graviditet före ett stort medicinskt förfarande eller medicinskt förfarande som kräver anestesi. Jag blev förvånad över hur många gånger den orala kirurgen jag en gång arbetade för att diagnostisera en graviditet.)

Vissa kvinnor är förvånad över att de inte vet eller behöver inte veta exakt antalet för deras hCG. Det kan bero på att de har hängt runt människor innan de behövde veta den här informationen. "Mina vänner som hade alla varit gravida före mig frågade mig vad mina hCG-nummer var. Jag visste inte nivån", säger en mamma. "Det gjorde mig panik och jag ringde min obstetrikare för att fråga, tänka, kanske hade de sagt till mig och jag hade glömt. Sjuksköterskan försäkrade mig om att jag inte behövde veta eftersom min graviditet var frisk. Senare lämnade doktorn en meddelande som säger att vi skulle kunna göra labbet om jag verkligen ville veta, men varför störa? Det hade nog bara gjort mig galen. "

Den största saken som de flesta inte förstår om hCG-nivåer under graviditeten är att det sällan är det en enda sak. Typiskt om du har kontrollerat dina hCG-nivåer, kommer de att kontrolleras upprepade gånger för att leta efter en förändring i siffrorna. För en hälsosam graviditet borde de stiga till en viss takt, och om du övervakar dem efter graviditetstiden bör du förvänta dig att de går ner till en viss takt tills de når noll.

Din läkare eller barnmorska kommer att vara en stor resurs för att hjälpa dig tolka siffrorna.

Populära Inlägg

Läs Mer