Vad är risken för att bli gravid efter 40?

Anonim

Enligt CDC kommer 30 procent av kvinnor i åldrarna 40 till 44 att uppleva infertilitet. Din chans att bli gravid i en viss månad är också lägre när du passerar den stora 4-0. En 40-årig har bara 5 procent chans att bli gravid per månad. Det betyder att även för de som blir gravid kan det ta längre tid.

Som jämförelsepunkt har en 30-årig cirka 20 procent chans att bli gravid varje månad. För kvinnor i åldern 15 till 34, 7 till 9 procent upplever infertilitet och kvinnor i åldrarna 35 till 39 upplever infertilitet 25 procent av tiden.

Att bli gravid efter 40 är möjlig utan fertilitetsbehandling, men dina chanser att få problem med att bli gravid är högre. Efter 45 år är det nästan omöjligt att bli gravid med dina egna ägg.

Missfall mer vanligt efter 40

En annan faktor som arbetar mot kvinnor i 40-talet som vill bli gravid är den högre frekvensen av missfall.

Ungefär 34 procent av graviditeterna slutar i missfall för kvinnor i åldern 40-44 år och 53 procent av graviditeterna slutar i missfall för kvinnor efter 45 års ålder.

Självklart kan du försöka se på detta från andra sidan - trots att 34 procent av graviditeterna slutar i missfall för kvinnor i början av 40-talet, gör de flesta graviditeterna inte.

Det är bäst att inte försöka bli gravid fram till 40-talet, om du redan är där och undrar om det fortfarande är möjligt för dig, borde du veta att det fortfarande kan vara.

Det finns saker du kan göra för att öka oddsen att tänka, även efter 40. Ingenting är idiotsäker - men vad du än kan göra för att tipsa oddsen i din faktor är värt att försöka.

7 tips för att bli gravid efter 35

När ska du söka hjälp i dina 40-tal

Eftersom infertilitet är mer sannolikt efter 40, och eftersom varje år som passerar dina chanser är lägre, är det viktigt att du söker hjälp så snart som möjligt om du upplever problem med att bli gravid.

Om du efter sex månader fortfarande inte är gravid, är det dags för en utvärdering.

Ärligt talat kanske du vill se din läkare genast och be om en viss grundläggande fertilitetsprovning. De kan testa dina FSH- och AMH-nivåer med ett enkelt blodprov. Din läkare kan också rekommendera en ultraljudsgeneration av ultraljud i anra-follikelantalet. Dessa tester kommer att ge dig och din läkare en bra idé omedelbart om du redan riskerar att bli infertilitet.

Om du har några symtom eller riskfaktorer för infertilitet, ska du också tala med din läkare innan du ens försöker.

Fertilitetsbehandlingar Mindre framgångsrika efter 40

En annan anledning att se en läkare så snart som möjligt är att fertilitetsbehandlingar är mindre effektiva för kvinnor över 40 år.

Till exempel är IUI-behandlingens framgångsgrader så låga som 5 procent för kvinnor i 40-talet.

IVF-behandling har mindre bättre framgångstal, 15 procent per cykel, men det är fortfarande inte lika bra som för yngre kvinnor. Denna kurs faller snabbt som åren går också.

För kvinnor i åldern 40 år är andelen levande födda per IVF-cykel bara 5, 8 procent enligt den senaste statistiken.

För vissa kvinnor kommer äggdonation ge dem de bästa chanserna för framgång efter 40 år. Framgångspriser för IVF med äggdonation har 39, 1 procent framgångsrunda per behandlingscykel. Med detta sagt är äggdonor IVF inte för alla.

Graviditet efter ålder 40

Fokus här har i första hand varit att bli gravid efter 40, men det är också viktigt att överväga vad graviditet efter 40 betyder.

Enligt American College of Obstetricians och Gynekologer ökar din risk för graviditet och födelsekomplikationer med åldern.

Efter 35 års ålder (inte bara 40) har kvinnor en ökad risk för ...

  • Gestationsdiabetes
  • Högt blodtryck
  • preeklampsi
  • För tidigt arbete och födsel
  • Cesarean leverans

Spädbarn som uppfattas av kvinnor efter åldern 40 har också högre risk för vissa medfödda sjukdomar. Detta gäller även när manspartnern är 40 år eller äldre. Det finns prenatal testning som kan göras för att skärm för några av dessa sjukdomar.

Fördelar med att ha en baby efter 40

Inte allt om att ha ett barn i 40-talet är död och dumhet. Det finns många fördelar att ha barn senare i livet.

Några möjliga fördelar är:

  • Med finansiell stabilitet
  • Redan med din karriär etablerade (vilket kan innebära att du kan spendera mer tid med dina barn)
  • Mer tålamod (hjälpsam när du bryr dig om ett barn)
  • Tiden att utforska världen när du är ung, fokusera sedan på barn senare

Populära Inlägg

Läs Mer